Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 14 Σεπ 2022
Διασυρμός από το Politico: Η Ελλάδα θα ελέγχεται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Κλίκ για μεγέθυνση







«Η Ελλάδα θα υπόκειται σε σοβαρό έλεγχο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεταχείριση των μεταναστών»




14.09.2022




Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην ελληνική κυβέρνηση από διεθνή ΜΜΕ, με τη χώρα για ακόμη μία φορά διασύρεται. Αυτή τη φορά το Politico, με εκτενές δημοσίευμα, αποκαλύπτει ότι η χώρα θα υπόκειται σε σοβαρό έλεγχο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων.

Η συνθήκη αυτή συνδέεται με την προγραμματισμένη κοινή υποψηφιότητα της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2030.

Πιο συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα, τονίζεται ότι «η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες», ενώ γίνεται και σαφής αναφορά και στα δικαιώματα που έχουν παραβιαστεί πολλάκις, με την ευρεία καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μια σειρά καταχρήσεων, όπως διακρίσεις κατά των γυναικών, βίαιη μεταχείριση εργατών και βασανιστήρια —ακόμα και δολοφονίες— των επικριτών, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα σημειώνεται:

Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει κάνει μεγάλες κινήσεις στον αθλητικό κόσμο. Έχει αποκτήσει δικαιώματα φιλοξενίας σε αγώνες της Formula 1 και αγώνες πυγμαχίας παγκοσμίου πρωταθλήματος, δημιούργησε μια αμφιλεγόμενη περιοδεία γκολφ που διέλυσε το άθλημα, αγόρασε μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα της Premier League — και τώρα στρέφει το βλέμμα της σε ένα από τα κορυφαία κοσμήματα του παγκόσμιου αθλητισμού , το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA.

Η παρουσία της Ελλάδας και της Αιγύπτου στη διεκδίκηση της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί ένα νεύμα για την ηπειρωτική ισορροπία, καθώς η Μέση Ανατολή δεν θα ήταν στην πρώτη γραμμή για τη διοργάνωση του 2030 καθώς φιλοξενεί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο ξεκινά τον Νοέμβριο στο Κατάρ (ένας άλλος αμφιλεγόμενος οικοδεσπότης). Η διαδικασία υποβολής προσφορών για το τουρνουά του 2030 — το οποίο περιλαμβάνει ένα στοιχείο αξιολόγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων — δεν έχει ακόμη ανοίξει επίσημα.

Ως μέρος μιας κοινής προσφοράς για το τουρνουά των 48 ομάδων το 2030, η Ελλάδα θα υπόκειται σε σοβαρό έλεγχο της δικής της ιστορίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεταχείριση των μεταναστών , καθώς και ότι «σχετίζεται με οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράξουν η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου», δήλωσε ο Minky Worden, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Human Rights Watch.

Ο Worden πρόσθεσε ότι οι ελιγμοί της Σαουδικής Αραβίας γύρω από παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις ήταν μέρος της «ολέθριας» στρατηγικής του Ριάντ, όπου τα δυσάρεστα καθεστώτα προσπαθούν να ξεπλύνουν τη φήμη τους συνδέοντάς τους με λαμπερά και δημοφιλή αθλητικά γεγονότα και αστέρια.

Η Σαουδική Αραβία δέχθηκε πυρά για φυλάκιση μιας γυναίκας για 34 χρόνια για χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη συνεχιζόμενη καταστολή της LGBTQ+ κοινότητας της χώρας και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία ο Worden είπε ότι «στέκεται για πάντα ως έμβλημα της συμπεριφοράς των Σαουδάραβων προς τους φιλειρηνικούς κριτικούς και τους δημοσιογράφους».

Ο Ronan Evain, εκτελεστικός διευθυντής της Football Supporters Europe, που εκπροσωπεί φιλάθλους σε όλη την ήπειρο, δήλωσε: «Ένα τουρνουά τριών ηπείρων όπως αυτό θα είχε απίστευτο κόστος και απίστευτο αποτύπωμα άνθρακα. Πολλοί θαυμαστές δεν θέλουν να συσχετιστούν με αυτό το είδος τρελού έργου».

Και επικριτικά, είπε ο Evain, η στάση των Σαουδάραβων στα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να καταστήσει την πρόταση μη εκκίνηση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η FIFA [το κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου] να προστατεύσει τα δικαιώματα των φιλάθλων σε μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία», είπε. «Είναι πολύ συνεξαρτώμενοι γιατί χρειάζονται τα χρήματά τους».

Ο Worden πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο αθλητισμός που παίρνει χρήματα από τη Σαουδική Αραβία βελτιώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βασίλειο» – αντικρούοντας μια μακροχρόνια επιχειρηματολογία από αθλήματα που παίρνουν μετρητά από κατασταλτικά καθεστώτα.

Από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2019, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια μέρα μετά τις 80 εκτελέσεις στη Σ. Αραβία ο Άδωνις αποθεώνει τις επενδύσεις τους!

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές. Η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία και τον Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφτηκε ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά τη δολοφονία Κασόγκι, σύμφωνα με τις αποχαρακτηρισμένες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Μπιν Σαλμάν, που τώρα επιστρέφει στη Δύση χάρη στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας συμφωνίας για υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων και μιας συμφωνίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για τη διανομή «πράσινου υδρογόνου».

Τα τελευταία χρόνια, η FIFA ενίσχυσε επίσης τη σχέση της με το καθεστώς στο Ριάντ, το οποίο πέρυσι οδήγησε σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αυξηθεί η συχνότητα των Μουντιάλ από κάθε τέσσερα χρόνια σε κάθε δύο.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο παρακολούθησε ακόμη και έναν αγώνα πυγμαχίας στη Τζέντα τον περασμένο μήνα, παρακολουθώντας τον αγώνα στο ίδιο εκτελεστικό κουτί με τον αμφιλεγόμενο Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα.

Οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Η FIFA και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου