Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Νοέ 2021
«Εγκώμιον» κυβερνήσεως Μητσοτάκη
Κλίκ για μεγέθυνσηEUROKINISSI


05.11.2021, 16:00

 

 

Οταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, ήταν πολλοί εκείνοι που την αντιμετώπισαν με απαξία και έναν τόνο χλευασμού, ενώ προέβλεπαν μια πορεία που σε γενικές γραμμές θα θύμιζε Βατερλό. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση άπειρη, με έναν πρωθυπουργό ολίγιστο και ανερμάτιστο.

Δυόμισι χρόνια μετά, και έχοντας ξεπεράσει το μέσο της θητείας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί συνεπέστερη (στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο) οποιασδήποτε άλλης συντηρητικής κυβέρνησης του παρελθόντος, αλλά και απολύτως αποτελεσματική.

Ενας μικρός απολογισμός είναι χαρακτηριστικός:

● Στα δύο χρόνια της πανδημίας και παρά τους σχεδόν 16.000 θανάτους (πολλοί εκ των οποίων εκτός ΜΕΘ) αντιστάθηκε σθεναρά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ αντίθετα ενίσχυσε με κάθε μέσο τις ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιοκτήτες τους.

● Εκανε «παιχνίδι» με τις μάσκες και τα διαγνωστικά τεστ, με υψηλές τιμές και απευθείας αναθέσεις σε «ημετέρους», φίλους και γνωστούς.

● Οχι απλώς αρνήθηκε την ενίσχυση των σχολείων με καθηγητές, αλλά και προχώρησε σε συγχωνεύσεις τμημάτων, φτάνοντας τα 27-30 παιδιά ανά τάξη. Αυτό μόνο στη Βρετανία της Θάτσερ είχε γίνει τη δεκαετία του ’80, με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

● Ξεπουλά τη ΔΕΗ σε ιδιώτες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην ευρεία πλειονότητα του λαού.

● Με μια αλλαγή στο καταστατικό «χαρίζει» τα ΕΛΠΕ στην οικογένεια Λάτση, μαζί με τα δικαιώματα εξορύξεων πετρελαίου που αυτά διαθέτουν. Παράλληλα, «διευκολύνει» την ίδια οικογένεια με σειρά νομοθετημάτων που αφορούν το Ελληνικό.

● Καθιερώνει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εν μέσω πανδημίας, αφήνοντας εκτός ΑΕΙ 40.000 παιδιά (και οικογένειες), δημιουργώντας μια εξαιρετική πελατεία για τα κολέγια, στα οποία νωρίτερα η κυρία Κεραμέως φρόντισε να εξασφαλίσει επαγγελματικά δικαιώματα.

● Τροποποιεί προς το συντηρητικότερο τους Ποινικούς Κώδικες, γυρνώντας μας δεκαετίες πίσω.

● Εξαναγκάζει ουσιαστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συγχωνευθούν, αλλιώς δεν θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Λειτουργεί έτσι σαν εντολέας των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

● Μετά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού (εξαιτίας και της δικής της ολιγωρίας), αναθέτει την «αναδάσωση» σε ιδιώτες, ορισμένοι εκ των οποίων ειδικεύονται στα αιολικά πάρκα.

● Μέχρι και στις λαϊκές αγορές έφτασε η χάρη της, όπου πριμοδοτεί τους μεσάζοντες και τους εμπόρους έναντι των παραγωγών, μετατρέποντάς τες –όπως λέει η αντιπολίτευση– σε σούπερ μάρκετ.

● Βλέπει την ακρίβεια να καλπάζει ροκανίζοντας το λαϊκό εισόδημα και σφυρίζει αδιάφορα, με τον Αδωνι-«δικό μου είναι το μνημόνιο» να κάνει εκκλήσεις στους σουπερμαρκετάδες να μην ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές.

● Τα ΣΔΙΤ δίνουν και παίρνουν, με τελευταίο παράδειγμα (και έμπνευση Χατζηδάκη) την εισβολή ιδιωτών στον ΕΦΚΑ, δήθεν για την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων.

● Ισως ύστερα από πολλά χρόνια μάθουμε πού πήγαν οι μίζες από τη μπίζνα των εξοπλισμών, στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος».

Μπορεί η κυβέρνηση να αποτελείται από ανεπαρκείς και εμμονικούς υπουργούς, όμως ξέρει και βρίσκει τους καλύτερους στην αγορά με outsourcing, δηλαδή με ανάθεση. Αυτοί ξέρουν και πώς καταρτίζονται τα νομοσχέδια και υπέρ ποιων θα είναι το περιεχόμενό τους. Η κυβέρνηση μπορεί απλώς… να τα ψηφίζει!

Οσο για τον αυταρχισμό, την καταστολή, την αστυνομική βία, τον εθνικισμό, την παπαδοκρατία, την ομοφοβία ή τον σεξισμό, αυτά μπορούν κάλλιστα να συμβαδίζουν με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο στην οικονομία. Ισα ίσα που του δίνουν και το ιδεολογικό βάθος που του λείπει!
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου