Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 02 Μάι 2022
Η προτροπή της Γέλεν για παγκοσμιοποίηση μεταξύ φίλων
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Το ερώτημα του Βασούκι Σάστρι στο Forbes “Μπορεί να επιβιώσει το G20 με ή χωρίς τη Ρωσία;” αποκτά αυξημένη επικαιρότητα (και βαρύτητα) μετά το ψηφιακό μποϊκοτάζ της παρέμβασης του εκπροσώπου της Ρωσίας από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά, που έσπευσαν να βγάλουν τα ακουστικά τους όταν πήρε τον λόγο για να ζητήσει να μην πολιτικοποιείται ο διάλογος μεταξύ των κρατών-μελών, προειδοποιώντας παράλληλα, όπως μετέδωσε το Reuters, για τον κίνδυνο υπονόμευσης της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) όσο και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ζήτησαν από τον Ρώσο αξιωματούχο να μεταφέρει στον Πούτιν την αξίωση να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία. “Ο πόλεμος δεν είναι συμβατός με τη διεθνή συνεργασία” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λεμέρ.

Η αποχώρηση των εκπροσώπων της Δύσης, μετά την άρνηση της προεδρεύουσας Ινδονησίας να αποκλείσει προληπτικά τη Ρωσία, προϊδεάζει για το είδος της απάντησης στο ερώτημα του Forbes, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2023 το G20 έχει προγραμματιστεί να το συγκαλέσει η Ινδία, που επίσης δεν παίρνει αποστάσεις από τη Ρωσία. Κυρίως, όμως, αν λάβει υπόψη του τις προειδοποιήσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και -ακόμα περισσότερο- της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. Η Γκεοργκίεβα είχε προειδοποιήσει ήδη πως η ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει τη διπλή κρίση, της πανδημίας και του πολέμου, περιπλέκεται περαιτέρω από έναν άλλο αυξανόμενο κίνδυνο, τον “κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ με διαφορετικά εμπορικά και τεχνολογικά πρότυπα, συστήματα πληρωμών και αποθεματικά νομίσματα".

Ακόμα σαφέστερη η προειδοποίηση της Γέλεν, που είχε σπεύσει να συσχετίσει το μέλλον της οικονομικής συνεργασίας με το κατά πόσο η Κίνα θα ανταποκριθεί -ή δεν θα ανταποκριθεί- στο κάλεσμα των ΗΠΑ για αποφασιστική δράση κατά της Ρωσίας. Λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια του Σι Τζινπίνγκ να κινηθεί πολύ προσεκτικά σε μια ενδιάμεση γραμμή, που δεν θα αδειάζει τη Ρωσία, ούτε όμως θα την ενισχύει ώστε να μην βλάψει την οικονομική της συνεργασία με τη Δύση, έχει ενδιαφέρον η θέση που προβάλλουν πλέον οι ΗΠΑ.

Η Γέλεν έχει καταφύγει σε έναν νεολογισμό, το friend-shoring, που βρίσκεται στον αντίποδα του κλασικού off-shoring, έναν όρο ο οποίος προσδιόριζε τη μετεγκατάσταση επενδύσεων με τη μεταφορά εργοστασίων και παραγωγικών μονάδων στο εξωτερικό, την τάση που σηματοδότησε την παγκοσμιοποίηση των τελευταίων δεκαετιών, δηλαδή. Αξίζει να επισημανθεί ότι το αντίθετο του off-shoring θα ήταν το on-shoring, που θα σήμαινε την επιστροφή των οικονομικών δραστηριοτήτων που είχαν μεταναστεύσει στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο -και στην Κίνα- στα πάτρια εδάφη.

Προβάλλοντας, όμως, το friend-shoring, η Γέλεν ουσιαστικά φέρνει στο προσκήνιο μια συζήτηση, που είχε ξεκινήσει πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αφορμή τόσο τα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία στο παγκόσμιο εμπόριο, και κυρίως στον εφοδιασμό της Δύσης, όσο και τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό των καπιταλιστικών μητροπόλεων, που οδήγησαν στην εκλογή Τραμπ και την επικράτηση του Brexit: την ανακατεύθυνση των μετεγκατεστημένων εργοστασίων στις λεγόμενες φιλικές χώρες, ώστε η Δύση να μην εξαρτάται από περιοχές μη φιλικές -και ως εκ τούτου, ασταθείς.

Αν ληφθεί ως κριτήριο ποιες χώρες εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τότε στον κατάλογο των φιλικών χωρών, που υπαινίσσεται η Γέλεν, περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή  Ένωση (και τη μετά-Brexit Βρετανία), η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται τόσο η συζήτηση για την ενέργεια και τον περιορισμό της εξάρτησης της Δύσης όσο και η υποβάθμιση του G20 και η μεταφορά του κέντρου βάρους στο G7. Διόλου εύκολο, αλλά αυτή φαίνεται να είναι η κατεύθυνση.

πηγη: https://www.avgi.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου