Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 19 Μάι 2022
Το σύνδρομο της Ντοβίλ!
Κλίκ για μεγέθυνση







AP Photo





19.05.2022, 16:00
 

Τον Οκτώβριο του 2010, η Μέρκελ υπαγόρευσε στον Σαρκοζί και στη συνέχεια το δίδυμο επέβαλε στην ευρωζώνη τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις αναδιαρθρώσεις του δημόσιου χρέους των χωρών-μελών.

Η πολιτική μυωπία του Βερολίνου και η άνευ όρων παράδοση του Παρισιού προκάλεσαν μια πρωτοφανή πίεση των αγορών κι έθεσαν εκτός πρόσβασης σε δανεισμό την Ιρλανδία και στη συνέχεια την Πορτογαλία.

Δώδεκα χρόνια μετά, η Ε.Ε., αυτή τη φορά με συνευθύνη όλων των μεγάλων, αυτοπυροβόλησε τα πόδια της σε μια προσπάθεια επίδειξης διατλαντικής και ευρωπαϊκής συνοχής και ενότητας απέναντι στην απόφαση του Πούτιν να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Eurointelligence, η Ε.Ε. κατόρθωσε να εκτοξεύσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Επί του παρόντος δηλαδή και για το ορατό μέλλον, αυξήθηκαν οι εισπράξεις της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας χάρη στην τρικυμία εν κρανίω των Βρυξελλών και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων.

Με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του ΟΠΕΚ απρόθυμες να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, το αδιέξοδο είναι πλήρες.

Εισπράξεις-ρεκόρ για τη Ρωσία και ταυτόχρονα μια βουτιά στην ύφεση για την οικονομία της Ε.Ε. Αργά ή γρήγορα, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ξανασκεφτούν πως οι κυρώσεις που θα συνέθλιβαν τον Πούτιν έχουν ήδη αποσταθεροποιήσει τη Γηραιά Ηπειρο.

Ιδιο και χειρότερο σκηνικό στο ψυχόδραμα των πληρωμών των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγοράζουν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. από τη Ρωσία, με τη δημιουργική ασάφεια να επιτρέπει στη μεν Μόσχα να λέει ότι ανάγκασε τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν οι Βρυξέλλες να ισχυρίζονται ότι οι αγορές εξοφλούνται σε ευρώ και δολάρια.

Οι παρενέργειες της Ντοβίλ κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια, μέχρι τον Ιούλιο του 2012, όταν ο Ντράγκι, με τη μαγική φράση «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», σταμάτησε την ολέθρια τοποθέτηση του ζεύγους Μερκοζί.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν, στον βαθμό που το προφανές χρειάζεται επιβεβαίωση, ότι η μακράς διαρκείας ακινησία της Ε.Ε. έχει προκαλέσει έλλειμμα στρατηγικής θεώρησης, το κενό της οποίας συμπληρώνει ένας περιστασιακός τακτικισμός που συνοψίζεται στο βλέποντας και κάνοντας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου