Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 28 Δεκ 2020
«Μπάτσους και χωροφυλάκους»... στα Πανεπιστήμια κυρία Κεραμέως μου;
Κλίκ για μεγέθυνση

28/12/2020, 13:41

Λεωνίδας Οικονομάκης

Ο Λεωνίδας Οικονομάκης διδάκτωρ του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και μέλος των Social Waste, συμμετέχει στην ανασκόπηση του 2020 στο koutipandoras.gr - Μπορεί ο κύριος Χρυσοχοϊδης να θέλει να βλέπει αστυνομικούς κάθε δέκα λεπτά, όμως “μπάτσους και χωροφυλάκους” ονειρεύονται οι χούντες κυρία Κεραμέως μου, όχι οι Δημοκρατίες.

Αποφάσισαν λοιπόν που λέτε η κυρία Κεραμέως, μαζί με τον κύριο Διγαλάκη (γνωστό για το ρόλο του στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στο Λόφο Καστέλι στα Χανιά και της πώλησής του σε Ισραηλινό ξενοδοχειακό όμιλο), και τον κύριο Χρυσοχοϊδη την ίδρυση ενός νέου αστυνομικού σώματος 1000 αστυνομικών, που θα ονομάζεται Ο.Π.Π.Ι (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημικού Ιδρύματος), κοινώς Αστυνομία Πανεπιστημίων. Η αλήθεια όμως είναι α) οτι τα Πανεπιστήμιά μας δεν χρειάζονται αυτό το αστυνομικό σώμα,  β) αντίθετα, χρειάζονται σοβαρές υποδομές και χρήματα για την έρευνα και τη διδασκαλία, και γ) ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα διαφωνεί με την απόφαση αυτή.

Ο κύριος Χρυστοχοϊδης τα είχε πει: “κάθε δέκα λεπτά θα βλέπετε αστυνομικούς σε κάθε γειτονιά.” Ευτυχώς, αυτή η “ονείρωξη” του κυρίου Χρυσοχοϊδη δεν αποτελεί επιθυμία του μεγαλύτερου μερους των πολιτών αυτής της χώρας, η Κυβέρνηση όμως προχωράει ακάθεκτη στο να στείλει αστυνομικούς και στα Πανεπιστήμια, για να τους βλέπουμε και εκεί κάθε δέκα λεπτά, και να μην έχουμε καμία αμφιβολία για το χαρακτήρα του καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει.

Για να αιτιολογήσουν την απόφαση ίδρυσης Αστυνομίας Πανεπιστημίων (και την πρόσληψη χιλίων επιπλέον αστυνομικών), χρησιμοποίησαν κατα κόρον την άθλια φωτογραφία της ταμπέλας “Αλληλεγγύη στις καταλήψεις” που κάποιοι είχαν την ηλίθια ιδέα να κρεμάσουν στο λαιμό του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ πριν απο μερικούς μήνες. Παρά το γεγονός οτι η συγκεκριμένη πράξη μόνο τα σχέδια της Κυβέρνησης εξυπηρέτησε (γι’αυτό και πολύς κόσμος τη θεωρεί προβοκάτσια), η άθλιας πολιτικής εμπνεύσεως συμβολική αυτή πράξη χρησιμοποιήθηκε για να προωθηθεί η ιδέα οτι τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα ανομίας και εγκληματικότητας. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο απο την πραγματικότητα: προφανώς τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι ..καθημερινότητα στα Πανεπιστήμια όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ και η Κυβέρνηση. Αντιθέτως, είναι σπάνια φαινόμενα στα περισσότερα Πανεπιστήμιά μας, που όταν συμβούν ΜΙΑ φορά στα τρία-τέσσερα χρόνια, σε ΕΝΑ απο τα πάνω απο είκοσι Πανεπιστήμια της χώρας, παρουσιάζονται απο τα νεοφιλελεύθερα ΜΜΕ σαν να είναι φαινόμενο καθημερινό, για να προετοιμάσουν το έδαφος για την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια που έρχεται  τώρα. Η αλήθεια όμως είναι οτι ακόμα και με όρους αγοράς, αγοραίους θα τους έλεγα εγώ, που είναι και οι μόνοι που καταλαβαίνει αυτή η Κυβέρνηση, η ίδρυση Αστυνομίας Πανεπιστημίων είναι άχρηστη και ασύμφορη κίνηση (το εκτιμώμενο κόστος είναι 30 εκατομμύρια ευρώ), γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστήμίων μας για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, δεν την χρειάζεται καν- θα ήταν λοιπόν πεταμένα χρήματα – πεταμένα, όπως εκείνα του “μεγάλου Περιπάτου” της Αθήνας. 

Ένα άλλο σημείο που εντυπωσιάζει αρνητικά, είναι το γεγονός οτι η κυρία Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, και ο κύριος Διγαλάκης, Υφυπουργός της για Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, μετά απο δυο περίπου χρόνια στο πόστο τους, έκριναν οτι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν έχουν άμεση ανάγκη πρόσληψης ακαδημαϊκού προσωπικού, δεν έχουν ανάγκη χρηματοδότησης για την έρευνα και τη διδασκαλία, δεν έχουν ανάγκη κτιριακών και άλλων υποδομών, δεν έχουν ανάγκη βιβλιοθηκών και βιβλίων, δεν έχουν ανάγκη φοιτητικών εστιών για να ελαφρύνουν κάπως το κόστος στέγασης για τους φοιτητές μας και τις οικογένειές τους, αλλά αντίθετα έθεσαν ως πρώτη τους προτεραιότητα την πρόσληψη 1000 επιπλέον...αστυνομικών, λες και η χώρα δεν έχει ήδη αρκετούς! Κάπως παράξενη ιεράρχηση προτεραιοτήτων για ανθρώπους που υποτίθεται οτι γνωρίζουν ποιά είναι τα πραγματικά προβλήματα των Πανεπιστημίων μας, των οποίων  τις τύχες έχουν αναλάβει να διαχειριστούν. Επίσης, μέσα απο τέτοιτες πρωτοβουλίες, και η ίδια η Κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται οτι αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες της Ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή, η οποία εκτός των άλλων περνάει και μια υγειονομική κρίση, την οποία η ίδια Κυβέρνηση δεν έχει διαχειριστεί και με τον καλύτερο τρόπο. Η μεγαλύτερη ανάγκη της Ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή είναι χίλιοι επιπλέον αστυνομικοί για τα Πανεπιστήμια; 

Για να δείτε όμως και τα Δημοκρατικά φρονήματα αυτής της Κυβέρνησης, έχει ενδιαφέρον το γεγονός οτι προχωρά σε αυτή την κίνηση παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των άμεσα ενδιαφερομένων, αυτών δηλαδή των οποίων η ζωή και η εργασία θα επηρρεαστεί, των ακαδημαϊκων, των φοιτητών και φοιτητριών, και των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια με λίγα λόγια, είναι κάθετα αντίθετη. Ενδεικτικά, ψηφίσματα-αποφάσεις ενάντια στην ίδρυση Αστυνομίας Πανεπιστημίων έχουν ήδη ανακοινώσει οι:

-Σύγκλητος Πανεπιστημίου Κρήτης
-Σύγκλητος Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
-Σύγκλητος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
-Σύγκλητος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
-Συλλόγοι Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι:
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ,
-Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, 
-Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, 
-Δασκάλων ΕΚΠΑ, 
-Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, 
- Σχολής Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ) του ΠΑΔΑ
-Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ενώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί άνω των 7.000 υπογραφών ακαδημαϊκών, φοιτητών, και εργαζομένων όλων των ελληνικών πανεπιστημίων ενάντια στην ίδρυση της Αστυνομίας Πανεπιστημίων. 

Παρόλα αυτά, η Κυβερνηση Μητσοτάκη, πιστή στις ιδεοληψίες της και εκμεταλλευόμενη το “δόγμα του σοκ” του κοροναϊού προσπαθεί όσο πιο ύπουλα και γρήγορα μπορεί να επιβάλει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια μέτρα που η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα  -αλλά και η ελληνική κοινωνία -στη μεγάλη της πλειοψηφία δεν επιθυμεί.

Γιατί μπορεί ο κύριος Χρυσοχοϊδης να θέλει να βλέπει αστυνομικούς κάθε δέκα λεπτά, όμως “μπάτσους και χωροφυλάκους” ονειρεύονται οι χούντες κυρία Κεραμέως μου, όχι οι Δημοκρατίες. 

*Ο Λεωνίδας Οικονομάκης είναι διδάκτωρ του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (EUI). Διδάσκει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία” του ΕΑΠ. Στο παρελθόν έχει υπάρξει διδάσκων/ερευνητής στη Scuola Normale Superiore της Pisa, και στο τμήμα Ανθρωπολογίας του Durham University. Είναι επίσης μέλος του συγκροτήματος Social Waste, και συγγραφέας του “Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε; Οι Zapatistas και οι Βολιβιανοί cocaleros” (Εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες).   

πηγη:https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου