Παροιμία: Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος.
Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Κρατήστε αυτόν τον ήχο, τις βροντές, την καταιγίδα, μέχρι να τα σημειώσω κάπου.
Ernest Hemingway: Θυμήσου να βάλεις τον καιρό στο βιβλίο σου. Ο καιρός είναι πολύ σημαντικός.
Ο Αχιλλέας μαινόμενος αποδεκατίζει τους Τρώες. Οι θεοί που στηρίζουν τους Τρώες ανταριάζονται και ανησυχούν αφού ο Αχιλλέας δεν ανακόπτεται ούτε από τους θεούς. Ο ποτάμιος θεός Σκάμανδρος θέλει να τιμωρήσει τον Αχιλλέα που έβαψε κόκκινα τα ιερά νερά του με το αίμα των Τρώων. Δυσφορεί γιατί τα πτώματα των Τρώων που σώρευσε η φονική οργή του Πηλείδη, εμποδίζουν τα νερά του και δεν μπορούν να χυθούν στη θάλασσα. Μεγίστη Ύβρις. Ο θεός – ποταμός πυργώνει και φουσκώνει τα νερά του και ορμά να ξεκάνει τον υβριστή Πηλείδη. Η Αθηνά και ο Ποσειδών τον σώζουν. Ο Σκάμανδρος ζητά βοήθεια από τον ποτάμιο θεό Σιμόεντα. Να ενώσουν τις ακατάβλητες ορμές τους και να σαρώσουν τους Μυρμιδόνες και τον αρχηγό τους. Πλημμυρίζουν τον τρωικό κάμπο και φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αχιλλέα. Η Ήρα ζητά από τον Ήφαιστο να ανάψει τα πύρινα φλόγιστρα του και να κάψει τα δέντρα και τα πτώματα στις όχθες ώστε να ημερέψει ο μαινόμενος ποτάμιος θεός και να μη δημιουργεί φονικές πλημμύρες.
Η θεομαχία σε πλήρη εξέλιξη. Άλλοι θεοί τάσσονται υπέρ των Ελλήνων και άλλοι υπέρ των Τρώων. Οι θεοί υπέρ των Ελλήνων είναι σαφώς ισχυρότεροι και δημοφιλέστεροι από τους αντιπάλους θεούς. Με τους Έλληνες παρατάσσονται οι Ήρα, Αθηνά, Ποσειδών, Ήφαιστος, Ερμής ενώ με τους Τρώες οι Άρης, Απόλλων, Αφροδίτη, Άρτεμις, Σκάμανδρος.
Ο Αχιλλέας φτάνει απειλητικά στις πύλες της Τροίας ζητώντας με πάθος εκδίκηση. Ζητά να βρει και να σκοτώσει τον Έκτορα. Ο Απόλλων προτρέπει τον Αγήνορα να ανακόψει τον Αχιλλέα. Όμως αυτό είναι αδύνατον και ο Φοίβος Απόλλων παραπλανά τον Πηλείδη ώστε να προλάβουν οι Τρώες να μπουν στην πόλη και να προφυλαχθούν από τη φονική επέλαση του Αχιλλέα.
1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.
από: https://www.efsyn.gr