Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 16 Φεβ 2024
Μυγιάστηκε ο Αρειος Πάγος;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ετσουξε πολύ το ψήφισμα-κόλαφος στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση και οι δορυφόροι της που έχουν πάθει κάτι σαν πολιτικό αλλεργικό σοκ, έχουμε τώρα και διάφορους άλλους που για κάποιον περίεργο λόγο εμφανίζονται δημοσίως ως συνήγοροι του Μητσοτάκη χωρίς να τους ρωτήσει κανένας. Ο λόγος για την πρωτοφανή πρωτοβουλία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου να συγκαλέσει τη «Διοικητική Ολομέλεια» του Ανώτατου Δικαστηρίου για να απαντήσει στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Εβγαλαν μάλιστα και ανακοίνωση να μας πουν ότι υπηρετούν το κράτος δικαίου, μη τυχόν και παρασυρθούν οι πολίτες από το Ευρωκοινοβούλιο και αποκτήσουν «την εντύπωση ότι το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας της διαφθοράς». Σώπα καλέ, ούτε καν μας είχε περάσει από το μυαλό.

 

Αν θέλει να κατέβει στις εκλογές με τη Ν.Δ. η πλειοψηφία του δικαστηρίου, να μας ενημερώσουν εγκαίρως για να ξέρουμε. Αλλά μέχρι τότε, ας κάνουν έναν κόπο, π.χ. να μας πουν ποιοι και για λογαριασμό ποιων έστησαν την παράγκα των υποκλοπών. Την προηγούμενη περίοδο είχαμε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εμφανιζόταν ως «συνήγορος» της Cosmote στην υπόθεση, τώρα έχουμε αναβάθμιση και υπερασπίζονται συνολικά την κυβέρνηση για όλες τις επίμαχες υποθέσεις. Μπράβο, θερμά συγχαρητήρια, μόνο που δεν είναι αυτή η δουλειά του Αρείου Πάγου. Και να πούμε ένα μπράβο στους γενναίους 13 δικαστές που μειοψήφισαν, λέγοντας ότι είναι πολιτικό θέμα που βρίσκεται εκτός αντικειμένου τους. Δεν τους βλέπω για προαγωγή σύντομα.

Αντί άλλης κριτικής, απλά θα επικαλεστώ την ηρωίδα μάνα και πρόεδρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, που συγκλόνισε και στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας την Τετάρτη στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία των Τεμπών. Η Καρυστιανού επέκρινε τις δικαστικές αρχές ότι δεν έκαναν όσα έπρεπε για τις ευθύνες των υπουργών και αναφερόμενη ειδικά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, είπε: «Μείναμε άναυδοι όταν μας συμβούλεψε να μην ασχολούμαστε με το γεγονός, παρά να κοιτάξουμε τη ζωή που μας απομένει να την περάσουμε με ηρεμία και γαλήνη, με τη βοήθεια της εκκλησίας». Ας φροντίσει η κ. εισαγγελέας να προχωρήσουν οι σοβαρές υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και ας αφήσει τις συμβουλές ψυχολογικού ή θεολογικού χαρακτήρα. Αν και μόνο από αυτό που ξεστόμισε στη χαροκαμένη μάνα, καταλάβαμε…

«Πολιτικός που ψήφισε απέναντι στη συνείδησή του, από φόβο να μην εκλεγεί ξανά, δεν σταμάτησε ποτέ να το μετανιώνει», είπε ο Παύλος Γερουλάνος (ΠΑΣΟΚ) στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ας το κρατήσουν αυτό στο μυαλό τους ορισμένοι…

Μένουμε σε κλίμα κράτους δικαίου και του «τσουχτερού» ψηφίσματος, γιατί είδα τον πρωθυπουργό στη Βουλή να κραδαίνει την έκθεση του Economist που κατέταξε την Ελλάδα στην 20ή θέση παγκοσμίως στον δείκτη δημοκρατίας και να ζητάει και τα… ρέστα. Πάντως δεν έπαθε Σκέρτσο και απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «ανθέλληνες», μόνο κάτι του στιλ «διασύρετε τη χώρα». Μονίμως «ξεχνάει» ότι η χώρα διασύρεται από τα σκάνδαλα των υποκλοπών, την τραγική κατάσταση με τα ΜΜΕ, την κρατική ανικανότητα που οδηγεί σε τραγωδίες, όπως στα Τέμπη, και δεν διασύρεται από όσους τα επισημαίνουν και ζητούν διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Στο μεταξύ, το πώς γίνεται τα ελληνικά ΜΜΕ να αναμεταδίδουν με πομπώδη τρόπο τα θετικά για την κυβέρνηση δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και να αποκρύπτουν τα αρνητικά, είναι λογικά κάτι εντελώς τυχαίο.

 

Επειδή όμως ο Μητσοτάκης πανηγύρισε για τον Economist, ας δούμε και ΤΙ ΑΛΛΟ γράφει που «ξέχασε» να μας πει ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα συνεχίζει να τιμωρείται στον δείκτη για ορισμένους δείκτες ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης […] υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι εντελώς ελεύθεροι να διερευνήσουν ορισμένες ιστορίες και μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις εάν καταδικαστούν βάσει νόμων για συκοφαντική δυσφήμηση. Υπάρχει επίσης λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό και την εκκλησία, και οι δημοσιογράφοι έχουν μερικές φορές αντιμετωπίσει παρενόχληση, απειλές και βία από μη κρατικούς παράγοντες και την αστυνομία». Παρεμπιπτόντως, ο Economist κάνει ειδική αναφορά στον «πρωτάρη» Στέφανο Κασσελάκη που ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και περιγράφει σύντομα και τη διάσπαση του κόμματος.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου