Η αποπολιτικοποίηση έχει οδηγήσει σε ένα παράδοξο. Η πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας και η προσήλωση στην διασφάλιση του υφιστάμενου συστήματος να μην αποτελούν βασικό, ούτε ενδεχομένως καταλυτικό μέγεθος για την εκλογική επιλογή των ψηφοφόρων. Ενδεχομένως, τουναντίον. Ο υποψήφιος που φαίνεται να μην εμπιστεύεται την δημοκρατία ντύνεται με το μανδύα του αντισυστημικού και επελαύνει στα οργισμένα και αποξενωμένα από τις κεντρικές αποφάσεις πλήθη.
 
«Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη», είπε ο Biden, με εξαιρετικά βαρύ τόνο. Σημαντική δήλωση από τον 79χρονο πρόεδρο που οι Δημοκρατικοί προτιμούν να κρύβουν για να αποφύγουν τις αλλεπάλληλες γκάφες…

Ο Netanyahu εκλέγεται σε συνασπισμό με υπερεθνικιστές όπως ο Ben Gvir που έχει καταδικαστεί για τη ρατσιστική αντιαραβική ρητορική του. «Ο λαός θέλει πυγμή, όχι αδυναμία», τόνισε ο ίδιος ενώ οι ψηφοφόροι του πανηγυρίζουν την εκλογική του επιστροφή στην εξουσία φωνάζοντας «Μπίμπι, βασιλιά του Ισραήλ». Μια επιστροφή ενώ δικάζεται για τρεις υποθέσεις διαφθοράς, που στην Ελλάδα βέβαια ούτε στήλη δεν θα αφιέρωναν τα ΜΜΕ….

Σε μια εποχή που τα δεδομένα ανατρέπονται συνεχώς, ότι μένει στάσιμο, πεθαίνει. Η Δημοκρατία μας δεν εξελίσσεται. Στην εποχή που ο χρόνος είναι το πιο σημαντικό αγαθό, οι πολιτικές διαδικασίες παραμένουν χρονοβόρες, αργές, γραφειοκρατικές.

Επιτηδευμένα πολύπλοκες με συνήθως ανούσιες διαμάχες που αποθαρρύνουν την συμμετοχή. Για να χτίσεις, οφείλεις να γκρεμίσεις.

Ο Buckminster Fuller τόνιζε «Ποτέ δεν αλλάζεις τα πράγματα πολεμώντας την υπάρχουσα πραγματικότητα. Για να αλλάξεις κάτι, δημιούργησε ένα νέο μοντέλο που κάνει το υπάρχον μοντέλο ξεπερασμένο».

Ψηφιακά εργαλεία αναδεικνύονται συνεχώς, ώστε οι πλατφόρμες να παρακολουθούν τον βαθμό ικανοποίησης των Δημοτών,να κατανοούν τις πραγματικές ανάγκες και να υποδεικνύουν ποιες υπηρεσίες και δομές χρειάζονται βελτίωση, ώστε τα παράπονα να γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις. Το ψηφιακό εργαλείο της Φωνής του Δημότη για παράδειγμα  έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες Δήμους σε όλη την Ελλάδα, έχει ήδη υιοθετηθεί από τους Δήμους Ηλιούπολης και Παλαιού Φαλήρου, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν ακόμα αρκετοί δήμοι.

Ο κόσμος ρέπει προς την ευκολία και την ταχύτητα. Συναλλαγές δισεκατομμυρίων γίνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ο κόσμος επιθυμεί απλά νοήματα, γιατί η πολιτική αποτελεί τελευταία προτεραιότητα. Για να την αλλάξει θέση, πρέπει να εμπλακεί άμεσα.

Τα ευχολόγια περί συμμετοχής των νέων είναι άχρηστα. Η συμμετοχή κατακτιέται προσφέροντας δύναμη και εξουσία. Τα συστήματα πρέπει να αλλάξουν σε αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση. Η αντιπροσώπευση δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτική. Η πολιτική επιβίωση εξαρτάται από την πρόσβαση σε χρήμα, σε συστημικά μέσα και απαιτεί την αφιέρωση χρόνου σε τέτοιο βαθμό που αποτελεί επάγγελμα-φυλακή, καθώς καθίσταται σχεδόν αδύνατη η μη διαπλεκόμενη επιστροφή στον επαγγελματικό βίο.

Δρόμος χωρίς γυρισμό που αφορά τους συνταξιούχους ή τους ανεπάγγελτους ή τους αριβίστες. Οι ρομαντικοί δεν αρκούν. Σε ένα κυνικό σύστημα δεν μπορείς να ελπίζεις στον ρομαντισμό, αλλά στην αλλαγή συστήματος.

Ο Hegel έλεγε το μόνο πράγμα που μας διδάσκει η ιστορία είναι ότι τίποτε δεν μας διδάσκει η ιστορία. Δεν δύναται να αναζητούμε παλιές λύσεις σε φρέσκα προβλήματα. Στην Ελλάδα επιτρέψαμε ένα φεουδαρχικό επιτελικό κράτος να διαχειριστεί με αποτυχία διαδοχικές κρίσεις. Κορωνίδα είναι η Αγία οικογένεια και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, αλλά η αδυναμία της έγκειται στο γεγονός ότι ο μόνος τρόπος ελέγχου του συστήματος ήταν διαμέσου των υποκλοπών. Ανασχηματισμός δεν έγινε ποτέ, καθότι τα φέουδα ήταν πολύ ισχυρά για να διαταραχθούν οι ισορροπίες.

Αν δεν αλλάξουμε τώρα θέτοντας μια δίκαιη και συμπεριληπτική ατζέντα, διαμορφώνοντας ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο με απώτερο στόχο την εξέλιξη της δημοκρατίας και της οικονομίας μας, θα εγκλωβιστούμε στην αυταπάτη της μεγέθυνσης δεικτών που ουσιαστικά δεν μας αφορούν. Η ποιότητα ζωής μας δεν εξαρτάται από την επιδότηση των μεγάλων.

Υ.Γ.  Η Meloni παρουσίαζε τον εαυτό της ως Frodo από τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών.  Οι καλοί ιππότες απέναντι στις ορδές των Ορκ που επιτίθενται. Γραφικό συνάμα άμεσα αντιληπτό. Ενδεχομένως πρέπει να υιοθετήσουμε περισσότερο Star Wars ως ανταπάντηση….

* Ο Αντώνης Ελευθεριάδης, είνα μέλος Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Αναπληρωτής Συντονιστής Χρηματοπιστωτικού τμήματος

πηγη: https://tvxs.gr