Μένει να φανεί αν ο επικεφαλής του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με την «παρεξηγημένη» του δήλωση έβγαλε κάποιους από τον διπλωματικό λήθαργο. Ο Στιάν Γιένσεν αναρωτήθηκε από τη μικρή νορβηγική πόλη Άρενταλ αν η Ουκρανία θα έπρεπε να συμφιλιωθεί με την ιδέα της απώλειας εδαφών με αντάλλαγμα την ένταξή της στη Συμμαχία και κέρδος για ολόκληρο τον πλανήτη τον τερματισμό του πολέμου.
Η ιδέα είναι προφανώς αρκετά θολή και σηκώνει συζήτηση. Ο ίδιος ο Γιένς Στόλτενμπεργκ φρόντισε να την υποβαθμίσει φοβούμενος τις οργισμένες αντιδράσεις των Ουκρανών. Η αλήθεια είναι όμως ότι ως γενικότερη σκέψη έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι είτε ως αρθρογραφία σε κάποιο κάθε άλλο παρά φιλοπουτινικό μέσο είτε ως θεωρητική εκδοχή σε συζητήσεις διπλωματών. Ήταν «παρούσα» παρασκηνιακά και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, και στη συνάντηση επαφής που οργανώθηκε πριν από λίγες μέρες στη Σαουδική Αραβία με συμμετοχή ουκρανικής, αλλά όχι ρωσικής αντιπροσωπείας.
Η προοπτική ακόμα ενός «χειμώνα πολέμου», υπό τον φόβο απρόβλεπτων εξελίξεων, έχει αρχίσει να θορυβεί αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αναζητούν μια «έξυπνη λύση», που θα δείχνει διέξοδο χωρίς να κουρελιάζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του Κιέβου.
Εξαπλώνεται η αντίληψη ότι ο πόλεμος έχει μετατραπεί σε παγκόσμια σύγκρουση, όπως έδειξαν μια σειρά συναντήσεις Δυτικών με χώρες από την Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική που επισήμαναν τις συνέπειές του, αρνούμενες ωστόσο να υιοθετήσουν τυφλά τη δυτική οπτική των πραγμάτων. Πρέπει λοιπόν να τελειώνει. Αν αναρωτιέστε για το κατά πόσο αυτοί οι προβληματισμοί μπορεί να έχουν φτάσει μέχρι την Αθήνα, που συστηματικά λειτούργησε απλώς ως εκτελεστής υπερατλαντικών εντολών και υποδείξεων, το πιθανότερο σενάριο είναι κάποια στιγμή να μας πουν το «εγγυημένο» πια σλόγκαν «δεν είχαμε καμιά επίσημη ενημέρωση».
πηγη: https://www.avgi.gr