Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Σεπ 2021
Ισπανικά πανδοχεία
Κλίκ για μεγέθυνση








Τάσος Παππάς




07/09/2021, 08:12
 

 

Σας λέει τίποτε το όνομα Τζασίντα Κέιτ Λόρελ Αρντέρν;

Σας λέει τίποτε το όνομα Τζασίντα Κέιτ Λόρελ Αρντέρν; Οι περισσότεροι πιθανότατα την αγνοούν. Ισως να τη γνωρίζουν οι επιμελείς συντάκτες των εφημερίδων που ασχολούνται με τα διεθνή θέματα. Οι δικοί μας πάντως στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την ξέρουν. Τους τσέκαρα. Αντιγράφω από το ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ το βιογραφικό της: «Η Τζασίντα Κέιτ Λόρελ Αρντέρν (Jacinda Kate Laurell Ardern) γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1980, είναι Νεοζηλανδή πολιτικός και πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από τις 26 Οκτωβρίου του 2017. Είναι αρχηγός του Εργατικού Κόμματος από την 1η Αυγούστου 2017 και υπήρξε μέλος του Κοινοβουλίου για την εκλογική περιφέρεια MountAlbert από τις 8 Μαρτίου 2017. Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στις γενικές εκλογές του 2008.

»Η Αρντέρν είναι μία από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά της σε ηλικία 37 ετών. Παράλληλα είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός μετά τις Τζένι Σίπλεϊ και Ελεν Κλαρκ και η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας. Η Αρντέρν περιγράφει τον εαυτό της ως πολιτικό του δημοκρατικού κέντρου και προοδευτική. Η κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργία της, εστιάζει στα προβλήματα που σχετίζονται με την παιδική φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες. Πρόσθετα, σε πρόσφατη κρίση τον Μάρτιο του 2019, κατά την πολύνεκρη (σ.σ.: 51 θύματα) τρομοκρατική επίθεση ακροδεξιού εναντίον μουσουλμάνων στο Κράισττσερτς της Ν. Ζηλανδίας, επέδειξε ψυχραιμία και ιδιαίτερη ενσυναίσθηση στον χειρισμό του όλου θέματος.

»Από τις αρχές του 2020 διακρίθηκε για τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες που έλαβε και τα δραστικά έκτακτα μέτρα που προώθησε κατά της πανδημίας της Covid-19. Η 40χρονη πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας κατάφερε ιστορική νίκη της στις εκλογές Οκτωβρίου 2020, όπου το Εργατικό Κόμμα κέρδισε, για πρώτη φορά, την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο». Ως εδώ καλά. Για ποιο λόγο όμως αξίζει να ασχοληθούμε με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας; Είχαμε και δεύτερο μέσα σε λίγα χρόνια τρομοκρατικό χτύπημα. Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας σκότωσε έναν «βίαιο εξτρεμιστή», ο οποίος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον πελατών σούπερ μάρκετ στο Οκλαντ με αποτέλεσμα να τραυματίσει τουλάχιστον έξι.

«Ενας βίαιος εξτρεμιστής εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Νεοζηλανδών», επισήμανε η Αρντέρν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο δράστης έχει καταγωγή από τη Σρι Λάνκα και ζούσε στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία 10 χρόνια, εξάλλου ήταν ένα πρόσωπο γνωστό «σε πολλές υπηρεσίες εδώ και πέντε χρόνια». Ο άνδρας εξουδετερώθηκε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από την ώρα που εξαπέλυσε την επίθεση, σημείωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «αυτός είχε εμπνευστεί από το “Ισλαμικό κράτος”». Αυτό που δεν είπε η πρωθυπουργός, ίσως να μην το γνώριζε εκείνη τη στιγμή, είναι ότι ο δράστης ήταν υπό παρακολούθηση ακόμη και τη μέρα που διέπραξε το έγκλημα.

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο καλά οργανωμένες κι αν είναι οι αστυνομίες, το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού που έχει ένας φανατικός ο οποίος είναι αποφασισμένος να πεθάνει, δεν είναι εύκολο να το εξουδετερώσουν. Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία το κλείσιμο της παρέμβασής της: «Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν ειδεχθές, ήταν φρικτό, ήταν κακό. Διαπράχθηκε από ένα πρόσωπο, όχι από μια θρησκεία. Μόνο ο δράστης φέρει την ευθύνη για την ενέργεια αυτή».

Η Αρντέρν δεν δαιμονοποίησε τη θρησκεία του δράστη, δεν έριξε νερό στον μύλο της ισλαμοφοβίας, όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί που καλλιεργούν κλίμα μισαλλοδοξίας. Αλλωστε, καμία θρησκεία δεν είναι… αθώα. Οπως λέει ο Ελί Μπαρναβί στο βιβλίο του «Φονικές θρησκείες» (εκδόσεις Πόλις) «οι Γραφές, όλες οι Γραφές είναι σαν τα ισπανικά πανδοχεία, όπου βρίσκει κανείς αυτό που ψάχνει, δηλαδή αυτό που κουβαλά μαζί του» (σελ. 98).

Ανάγωγα

Η υπουργός Παιδείας μάς λέει ότι αποκλείεται να ξανακλείσουν τα σχολεία λόγω της πανδημίας. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μάς λέει ότι δεν αποκλείεται να ξανακλείσουν τα σχολεία αν έχουμε πολλά κρούσματα. Και οι δύο κυρίες είναι μέλη της ίδιας κυβέρνησης και οι δύο κυρίες έχουν τον ίδιο πολιτικό προϊστάμενο. Ποια να πάρουμε στα σοβαρά;

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών
πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου