Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 24 Αυγ 2023
Πώς η αποικιοκρατία ενέπνευσε τον φασισμό²
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
H βρετανική αποικιοκρατία προκάλεσε αυτό τον τεράστιο αριθμό θανάτων στις Ινδίες από το 1880 μέχρι το 1920, που υπερβαίνει κατά πολύ το άθροισμα των νεκρών των δύο Παγκοσμίων Πολέμων (μαζί με το Ολοκαύτωμα), αρπάζοντας ταυτόχρονα τρισεκατομμύρια δολάρια πλούτου κατά το ίδιο διάστημα.

Το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα βασίστηκε στις γενοκτονίες των ευρωπαϊκών αποικιακών δυνάμεων – πηγή έμπνευσης για τον Χίτλερ. Κατά τη διάρκεια 200 χρόνων αποικιοκρατίας, η βρετανική αυτοκρατορία έκλεψε τουλάχιστον 45 τρισ. δολάρια από την Ινδία. Σε σχόλιό της η κ. Ζαϊντί εκτιμά ότι σε περίπου 200 χρόνια η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών και ο Βρετανός Raj εξαφάνισαν 9,2 τρισ. λίρες Αγγλίας (44,6 τρισ. δολάρια). Για μια αίσθηση του μεγέθους: το ΑΕΠ της Βρετανίας το 2018 εκτιμάται σε 3 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με έρευνες του ιστορικού-οικονομολόγου Robert C. Allen, η ακραία φτώχεια στην Ινδία αυξήθηκε κατά τη βρετανική κατοχή από 23% το 1810 σε πάνω από 50% στα μέσα του 20ού αιώνα. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά την αποικιακή περίοδο, φτάνοντας σε ναδίρ τον 19ο αιώνα, ενώ οι λιμοί έγιναν περισσότερο συχνοί και θανατηφόροι.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η περίοδος 1880-1920 (το ναδίρ της βρετανικής αυτοκρατορικής περιόδου) ήταν ιδιαίτερα καταστροφική για την Ινδία. Οι απογραφές πληθυσμού κατά το αποικιοκρατικό καθεστώς, με αρχή το 1880, αποκαλύπτουν πως ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά κατ’ αυτή την περίοδο, με 37,2 θανάτους ανά 1.000 άτομα στη δεκαετία του 1880, σε 44,2 κατά το 1910. Το δε προσδόκιμο ζωής μειώθηκε από 26,7 χρόνια σε 21,9 χρόνια.

Ο Allen και πολλοί άλλοι θεωρούν ότι πριν από την αποικιοκρατία τα βασικά βιοτικά στάνταρντ στην Ινδία θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με τα αντίστοιχα των αναπτυσσόμενων χωρών της (τότε) Δυτικής Ευρώπης.

Η λεηλασία, η αρπαγή και το διαγούμισμα στο όνομα της υπεροχής του λευκού ανθρώπου έκαναν πάλι το θαύμα τους.

1. Από το πολύκροτο άρθρο του ακαδημαϊκού περιοδικού Capitalism and extreme poverty, ανοιχτό στο https://www.researchgate.net/publication/363589756_Capitalism_and_extreme_poverty_A_global_analysis-of_real-. Στο κείμενο δημοσιεύονται δύο αριθμοί για τους θανάτους Ινδών, 165 αλλά και 100 εκατομμύρια (το τελευταίο δημοσιεύεται και από το aljazeera.com). Δίνω έμφαση στον μικρότερο, που παραμένει ωστόσο τερατώδης ακόμη και για σήμερα.

2. Μια σύνοψη του κειμένου δημοσιεύτηκε στο https://mronline.org/guest-author/cap.multipolarista.

*Ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2025 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου