Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 31 Μάι 2022
Μπόχα και άρωμα, λιοντάρια και ποντίκια
Κλίκ για μεγέθυνση











EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ



31.05.2022, 16:00
 

Η μετακίνηση ψηφοφόρων από το ένα κόμμα στο άλλο είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Συμβαίνει παντού στον κόσμο. Γι’ αυτό και έχουμε εναλλαγή κομμάτων στη διακυβέρνηση. Η απόφαση ενός πολίτη να αλλάξει εκλογική προτίμηση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους: διάψευση προσδοκιών, διάθεση τιμωρίας, επιλογή με βαριά καρδιά (το μικρότερο κακό), ποντάρισμα στο καινούργιο. Για τη μετακίνηση στελεχών υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Μερικές φορές το κίνητρο είναι ιδιοτελές (στην καλύτερη περίπτωση πολιτική επιβίωση, στη χειρότερη εξαγορά). Κάποιες φορές κατισχύουν πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια (αλλαγή θέσης του μετακινούμενου ή αλλαγή προσανατολισμού του κόμματος).

Οι κατάρες συνοδεύουν αυτούς που αποχωρούν, την αποθέωση γνωρίζουν όσοι έρχονται. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οποιος φεύγει από το κόμμα, όχι για να πάει σπίτι του (αυτό είναι συγχωρητέο), αλλά για να στεγαστεί σε διπλανό σχήμα, είναι ύποπτος για συναλλαγή και πρέπει να στιγματιστεί. Το φάντασμα της αποστασίας που ταλαιπώρησε τον τόπο και τη δημοκρατική παράταξη τη δεκαετία του ’60, ξεπηδάει από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας και διεκδικεί ρόλο στη δημόσια σκηνή.

Η αναφορά του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη για το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ, που μάζεψε ό,τι άχρηστο είχε το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο στελεχών, προκάλεσε εντύπωση. Και γιατί το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ξέχασε να αναφερθεί στο βυτιοφόρο της Νέας Δημοκρατίας που κι αυτό μάζεψε ένα σωρό κόσμο (στελέχη) -εκτός αν αυτά δεν ήταν και τόσο άχρηστα όσο τα άλλα που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ- και γιατί δεν απάντησε στο λογικό ερώτημα «Αν αυτοί που έφυγαν ήταν άχρηστοι, γιατί το ΠΑΣΟΚ τούς είχε τοποθετήσει σε κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά πόστα;» και γιατί ως παλιά καραβάνα ο κ. Κακλαμάνης θα έπρεπε να θυμάται ότι το κόμμα του την περίοδο της παντοδυναμίας του μάζευε από παντού-και καρπούς και ρώγες και σκουπίδια. Στην αρχή για να φύγει η Δεξιά από την εξουσία (1981), στη συνέχεια για να μην επιστρέψει η Δεξιά στην εξουσία (1985, 1996, 2000, 2004).

Οπότε κατά τη λογική τους, όποιοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ είναι άχρηστοι και τυχοδιώκτες, όσοι έρχονται στο ΠΑΣΟΚ είναι δημοκράτες με περικεφαλαία. Οσοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ έχουν υποστεί ιδεολογική μετάλλαξη, όσοι έρχονται στο ΠΑΣΟΚ έχουν θεραπευτεί από δογματισμούς και έχουν αποβάλει τα στερεότυπα που τους κρατούσαν σε απόσταση. Πολύ βολικό.

Και για να μην ξεχνιόμαστε είχαν συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ονόματα βαριά. Και από τη Δεξιά (Γιάννης Μπούτος, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Στέφανος Μάνος) και από το Κέντρο (Γιώργος Μαύρος) και από την Αριστερά (Μάρκος Βαφειάδης, Αντώνης Μπριλλάκης, Μανώλης Γλέζος, Μίμης Ανδρουλάκης, Μαρία Δαμανάκη). Και το χτεσινό και το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν εννοούν να δεχθούν ότι αυτό που έκαναν στους άλλους στο παρελθόν, τώρα το πληρώνουν.

Τότε θύτες, σήμερα θύματα. Τότε οργάνωναν επιθέσεις φιλίας, ανακοίνωναν προσκλητήρια για τη δημιουργία δημοκρατικής πανστρατιάς, υπόσχονταν συμμαχικές κυβερνήσεις στην Αριστερά, αξιοποιούσαν στελέχη της, τώρα αμύνονται για να αποτρέψουν τη συρρίκνωση, αποδοκιμάζουν όσους και όσες μετακινήθηκαν και καλοδέχονται όσους και όσες έρχονται. Τώρα το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει λύματα, τότε το βυτιοφόρο του ΠΑΣΟΚ μετέφερε άρωμα. Τότε αυτοί που έφευγαν από τα κόμματά τους για να πάνε στο ΠΑΣΟΚ ήταν λιοντάρια, τώρα αυτοί που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ είναι ποντίκια.

Ανάγωγα

Δεν ξέρω αν το είπε, πάντως σε όλα τα ρεπορτάζ για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται. Ο λόγος για τη φράση του Θ. Δρίτσα πως «όταν κάποιος είναι στη μειοψηφία, δεν μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες υλοποίησης του σχεδίου της πλειοψηφίας». Αφορούσε την επιλογή του Αλ. Τσίπρα να προτείνει για τη θέση της γραμματέως ένα στέλεχος της «Ομπρέλας», τη Ράνια Σβίγκου. Τότε δεν υπάρχει ένα κόμμα, αλλά δύο στη συσκευασία του ενός. Συνταγή ήττας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου