Στο διάγγελμα την Πέμπτη το βράδυ, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τον τίτλο «Δυστυχώς καήκαμε», ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη».

Πράγματι, η παρατεταμένη ξηρασία είχε επιβαρύνει την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο «για πολλές μέρες» και αυτή η εβδομάδα ξεκινούσε με πρόβλεψη για τον χειρότερο και παρατεταμένο καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών.Τι έκανε ο ο κ. Μητσοτάκης την προηγουμένη; βόλτες στα Χανιά και μια χαρούμενη selfie στην παραλία στα Φαλάσαρνα.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα, δεν θα τον ρωτήσουν μια απλή ερώτηση: σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, ο κρατικός μηχανισμός δεν θα έπρεπε να είναι σε επιφυλακή όπως και όλο το κυβερνητικό προσωπικό; Με τις πόζες στην παραλία, ο ίδιος δεν έδινε το σύνθημα ανεμελιάς και χαλάρωσης;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο, με τον κ. Μητσοτάκη πρώτο-πρώτο, είχε πλήρως υποτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είχαν στείλει διακοπές ακόμη και την κυβερνητική εκπρόσωπο! (και δεν έχει γυρίσει ακόμη)

Για όσους τους ξέρουν από κοντά, η ανικανότητα δεν πρέπει να εκπλήσσει και είναι μία από τις δύο αιτίες της καθυστερημένης αντίδρασης. Την άλλη αιτία, έδειξαν οι πρώτες αντιδράσεις των υπουργών που αλληλο-συγχαίρονταν για την «υποδειγματική» κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη πριν καεί και εκεί το πελεκούδι : όλο το κυβερνητικό στρατόπεδο διακατέχεται από αχαλίνωτη αλαζονεία, την οποία θρέφει η ασυλία από τα ΜΜΕ. Με επικεφαλής, τον.. επικεφαλής.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τον εαυτό του εκτός ..συναγωνισμού και ορίων, ακόμη αν θέτει ο ίδιος τα τελευταία. Τα περιστατικά της «ανεμελιάς » στην Πάρνηθα και την Ικαρία είναι χαρακτηριστικά. Υπήρξαν συναντήσεις με επικεφαλής κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμη και της αξιωματικής, όπου ο πρωθυπουργός απέρριψε ασυζητητί  προτάσεις συνεργασίας για  θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Με αλαζονικό ύφος και πολλά εγώ, που συνόδευαν άλλωστε όλα τα διαγγέλματά του, πλην του χθεσινού.

Ακόμη και στη Βουλή τις προάλλες, τόνισε ότι «εγώ αποφάσισα» για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Ούτε καν εμείς, ώστε να σωθούν τα προσχήματα για τους αρμόδιους υπουργούς. Η μεταχείριση των ίδιων των υπουργών του είναι περιφρονητική. Πριν ο  υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας κερδίσει πολιτικούς πόντους από τον φιλιππικό του κατά τουρκικών διεκδικήσεων, μάθαινε  ότι η κυβέρνησή του είχε ήδη κλείσει συμφωνία με την Αίγυπτο, χωρίς κανείς από το Μαξίμου να μπει στον κόπο να τον πληροφορήσει.

Η χαλιναγώγηση της αλαζονείας προϋποθέτει κουλτούρα, γνώση της ιστορίας και λίγη ..φιλοσοφία: ότι όλα τα πράγματα είναι εφήμερα σε αυτή τη ζωή. Aυτή τη στοιχειώδη φιλοσοφική αντίληψη που δεν φαίνεται να διαθέτει ο κ. Μητσοτάκης.  Πληρώνει σήμερα την αλαζονεία του, που στρέφεται σαν μπούμεραγκ εναντίον του. Είναι σε άμυνα, αλλά κοιτάει πάλι την επικοινωνία: παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις φωτιές και όλο το βάρος είναι να μην υπάρξουν θύματα και να μειωθούν οι αντιδράσεις των πληγέντων με παχυλές υποσχέσεις για αποζημιώσεις.

Δύσκολα θα τα καταφέρει αυτή τη φορά. «Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και πολλά λάθη και θα πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να υπάρξει ανάληψη ευθύνης με συγκεκριμένες συνέπειες! Δεν νοείται και αυτή η καταστροφή να περάσει έτσι!», έγραψε ο πρόεδρος του Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, λίγο πριν πεθάνει από ανακοπή, στο εργοστάσιο του στο Κρυονέρι. 

Στο προχθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού  θυμήθηκε τον πρώτο πληθυντικό:  «Αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας  , «καλούμαστε να διαχειριστούμε », η «προτεραιότητα μας », « Οφείλουμε να τους δείξουμε », «Αύριο περιμένουμε » «έχουμε καταστρώσει» κλπ. Σίγουρα είναι μια προσπάθεια κατανομής των ευθυνών και σε άλλους. Άς ελπίσουμε ότι αποτελεί και ένα είδος έμμεσης αυτοκριτικής. Διαφορετικά, πριν καεί πολιτικά λόγω της αλαζονείας του, θα  έχει κάψει όλους εμάς και τη χώρα. 
πηγη: https://tvxs.gr