Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 05 Μάρ 2023
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πάρεις απαντήσεις για μακροχρόνιο Covid
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

 
Getty Images/iStockphoto

Ακόμη και οι καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες δίνουν μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Της Keren Landman @landmanspeaking   

4 Μαρτίου 2023, 7:00 π.μ. EST
Η Keren Landman είναι μια ανώτερη ρεπόρτερ που καλύπτει τη δημόσια υγεία, τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες, το εργατικό δυναμικό της υγείας και τη δικαιοσύνη για την υγεία στο Vox. Η Keren έχει εκπαιδευτεί ως γιατρός, ερευνητής και επιδημιολόγος και έχει υπηρετήσει ως ντετέκτιβ ασθενειών στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν πολύ καιρό τον Covid από τότε που οι πρώτοι ασθενείς με SARS-CoV-2 ανέφεραν επίμονα συμπτώματα στις αρχές του 2020 .

Η πάθηση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων νέα ή επιδεινωμένα μετά από λοίμωξη από SARS-CoV-2 που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη μόλυνση και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Μια πρόσφατη εκτίμηση υποδηλώνει ότι περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται.

Χιλιάδες μακροχρόνιες μελέτες για τον Covid έχουν φτάσει στους διακομιστές προεκτύπωσης τα τελευταία χρόνια και έχουν εμφανιστεί κυριολεκτικά δέσμες νέας γνώσης . Ωστόσο, παρά το ερευνητικό ενδιαφέρον, η αποσύνδεση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων του Covid από εκείνα άλλων καταστάσεων όπως οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, τα αυτοάνοσα σύνδρομα και οι νευροψυχιατρικές διαταραχές παραμένει μια πρόκληση και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ποιος διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει μακροχρόνια προβλήματα υγείας μετά από Μόλυνση από covid-19.

Τους τελευταίους μήνες, δημοσιεύθηκαν οι πρώτες από μια σειρά μελετών από την ομάδα Inspire (Innovative Support for Patients with SARS-CoV-2 Infections Registry) και προσφέρουν δεδομένα που συλλέγονται με κόπο με στόχο να απαντήσουν σε μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τη μακρά Covid.

Το Inspire - μια συνεργασία που χρηματοδοτείται από το CDC μεταξύ οκτώ ακαδημαϊκών ιατρικών κέντρων των ΗΠΑ - είναι από πολλές απόψεις καλύτερα σχεδιασμένη από πολλές άλλες μακροχρόνιες μελέτες Covid. Ωστόσο, ενώ ορισμένα από τα ευρήματα της μελέτης είναι διδακτικά, άλλα προκαλούν σύγχυση. Μερικοί μάλιστα φαίνεται να αμφισβητούν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μακρά Covid - για παράδειγμα, υποδηλώνοντας ότι τα άτομα που δεν κόλλησαν Covid είχαν πιο επίμονη, σοβαρή κόπωση από τα άτομα που είχαν μολυνθεί.

Αυτές οι νέες μελέτες μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον μακροχρόνιο Covid, ακόμα κι αν δεν είναι εντελώς τακτοποιημένες. Και κοιτάζοντάς τα προσεκτικά μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί ο μακροχρόνιος Covid - μια κατάσταση που συνδέεται με τις ανισότητες στην υγεία - είναι τόσο δύσκολο να μελετηθεί, ειδικά σε μια χώρα με μερικές από τις χειρότερες ανισότητες υγείας στον κόσμο .

Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί οι καλές μελέτες αποφέρουν μερικές φορές περίπλοκα αποτελέσματα και τι μπορούν και τι πρέπει να κάνουν οι επιστήμονες όταν συμβαίνει αυτό.

Η μελέτη Inspire είναι διαφορετική - και πιο αυστηρή - από πολλές μακροχρόνιες μελέτες Covid που προηγήθηκαν


Η μελέτη Inspire ξεκίνησε το 2020 ως μια προσπάθεια κατανόησης της βιωμένης εμπειρίας και του ευρύτερου αντίκτυπου του Covid-19. Όταν οι ερευνητές του παρατήρησαν άλλες μελέτες που υποδεικνύουν ότι διαφορετικές παραλλαγές Covid είχαν διαφορετικούς κινδύνους για μακροχρόνια Covid , χρησιμοποίησαν τα δεδομένα της μελέτης για να προσπαθήσουν να απαντήσουν στο γιατί και σε άλλες σκληρές ερωτήσεις σχετικά με πιο επίμονα συμπτώματα.

Ένα πρόβλημα με πολλές μακροχρόνιες μελέτες Covid είναι ότι ορισμένα μακροχρόνια συμπτώματα Covid - κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος στο στήθος - είναι αρκετά κοινά και μπορεί να προκληθούν από άλλες καταστάσεις όπως ημικρανία, άσθμα, κατάθλιψη και άγχος ή περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η κακή ποιότητα αέρα. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν ένας ασθενής έχει επίμονη εξάντληση λόγω πρόσφατης λοίμωξης από Covid ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Οι διοργανωτές της μελέτης Inspire προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτό. Αποφάσισαν ότι όλοι οι ενήλικες που είχαν συμπτώματα του Covid-19 θα ήταν επιλέξιμοι για τη μελέτη τους - τόσο αυτοί που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 όσο και εκείνοι που βρέθηκαν αρνητικοί στη μόλυνση. Αυτός ο σχεδιασμός θα βοηθούσε ιδανικά στην απομόνωση του Covid-19 ως αιτίας ακόμη και των πιο κοινών συμπτωμάτων. (Τελικά έγραψαν 4.113 άτομα θετικά στον Covid και 1.362 αρνητικά στον Covid, όλα δοκιμασμένα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουνίου 2022.)

Ο σχεδιασμός της μελέτης περιλάμβανε μερικά άλλα χαρακτηριστικά που αποσκοπούσαν στην αποφυγή ορισμένων από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε άλλες μελέτες.

Για αρχή, αντί να χρησιμοποιεί δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, η μελέτη χρησιμοποιεί δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από έρευνες που χορηγήθηκαν απευθείας στους συμμετέχοντες. «Τα δεδομένα ηλεκτρονικών αρχείων υγείας είναι συχνά σχετικά περιορισμένα», δήλωσε ο Michael Gottlieb, γιατρός επείγουσας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Rush, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης. Συχνά λείπουν πληροφορίες σχετικά με τα βασικά συμπτώματα, ανάλογα με τις ερωτήσεις που έκαναν οι κλινικοί γιατροί σε κάθε ασθενή και τι ανέφερε ο κάθε ασθενής στον πάροχο του.

Η έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα Inspire ρώτησε επίσης για ένα πολύ ευρύτερο φάσμα συμπτωμάτων από ό,τι θα ρωτούσαν οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με την ποιότητα του ύπνου, την ικανότητα εστίασης και την απώλεια μαλλιών. Επιπλέον, ρώτησε για αυτά τα ζητήματα χρησιμοποιώντας ερωτήσεις που έχουν αποδειχθεί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ότι είναι πολύ καλές στην ακριβή καταγραφή των συμπτωμάτων που συχνά αναφέρονται από άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Ένα άλλο πολλά υποσχόμενο χαρακτηριστικό της μελέτης είναι ότι συλλέγει δεδομένα από τη στιγμή της εγγραφής, αντί να πηγαίνει πίσω από εκείνη τη στιγμή (ένα σχέδιο που τεχνικά ονομάζεται «προοπτικό»). Αυτό καθιστά λιγότερο πιθανό ένα σύμπτωμα να μην αναφερθεί ή να αναφερθεί λανθασμένα επειδή ένας ασθενής έχει ξεχάσει τις λεπτομέρειες.

 

Συνολικά, η Inspire ήταν σε καλή θέση για να δώσει απαντήσεις. Το έκανε?

Το Inspire έδωσε μερικά απροσδόκητα ευρήματα - και μερικά εντυπωσιακά

Μέχρι στιγμής, τρεις εργασίες από τη μελέτη Inspire έχουν δημοσιευτεί από τον Δεκέμβριο του 2022. Ορισμένα από τα ευρήματα που περιγράφουν λεπτομερώς ταιριάζουν με αυτά που βλέπουν πολλοί κλινικοί γιατροί σε μακροχρόνιες κλινικές Covid.

Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ομάδα τον Ιανουάριο έδειξαν ότι ενώ περισσότεροι άνθρωποι με Covid ανέπτυξαν επίμονα συμπτώματα εάν είχαν μολυνθεί πριν εμφανιστεί η παραλλαγή δέλτα, αυτό δεν οφείλεται σε διαφορές μεταξύ των παραλλαγών. Μάλλον, οφειλόταν σε κοινωνικούς ή δημογραφικούς παράγοντες, όπως προϋπάρχουσες συνθήκες, νοσηλεία για Covid και φυλή και εθνικότητα. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός ήταν προστατευτικός έναντι της εμφάνισης μακράς διάρκειας του Covid μετά τη μόλυνση. Οι ερευνητές είχαν υποψιαστεί ότι οι προϋπάρχουσες συνθήκες και ο εμβολιασμός έπαιζαν μακροχρόνιο κίνδυνο Covid. Λοιπόν όλα αυτά είχαν νόημα.

Άλλα ευρήματα που προκύπτουν από το Inspire είναι πιο συγκεχυμένα.

Το μεγάλο είναι: Τα άτομα στην ομάδα ελέγχου - δηλαδή τα άτομα που δεν είχαν ποτέ Covid - είχαν υψηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων που σχετίζονται με μακροχρόνιο Covid.

Στη μελέτη του Ιανουαρίου, τα άτομα που βρέθηκαν αρνητικά στον Covid είχαν στην πραγματικότητα υψηλότερα ποσοστά σοβαρής κόπωσης τρεις μήνες μετά το τεστ από τα άτομα που είχαν Covid. Εμφάνισαν επίσης πολλά άλλα συμπτώματα - όπως πυρετό, πονοκέφαλο, καταρροή και πονόλαιμο - σε ποσοστά συγκρίσιμα ή υψηλότερα από τα θετικά στον Covid.

Επίσης συγκεχυμένα ήταν τα ευρήματα που αναλύθηκαν σε προηγούμενη δημοσίευση της ομάδας μελέτης, η οποία ανέφερε κακή ευημερία πιο συχνά μεταξύ των ασθενών που ήταν αρνητικοί στον Covid παρά μεταξύ των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί — 54 τοις εκατό σε σύγκριση με 40 τοις εκατό.

Τι να κάνετε με αυτό;

Είναι πιθανό τα διαγνωστικά Covid να είναι μέρος του προβλήματος. Όσον αφορά τα τεστ Covid, «οι πιθανότητες ενός ψευδώς αρνητικού είναι στην πραγματικότητα αρκετά υψηλές, ειδικά αν κοιτάξετε ασθενείς που είναι συμπτωματικοί», δήλωσε η Alba Azola, ειδικός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins που ειδικεύεται στη μακροχρόνια φροντίδα του Covid. και τα ψευδώς αρνητικά ποσοστά μπορεί να φτάσουν το 38 τοις εκατό . Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων μπορεί να έχει ανατεθεί λανθασμένα στην ομάδα ελέγχου χωρίς Covid όταν όντως είχαν τη μόλυνση.

Αυτή είναι μια πιθανότητα που αναγνωρίζουν οι συγγραφείς στη δημοσίευση, αν και υπάρχουν άλλοι πιθανοί λόγοι για αυτό το εύρημα, είπε ο Gottlieb.

Το ένα είναι, άλλες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν «μακροχρόνια» συμπτώματα παρόμοια με τα μακρά Covid. «Ακριβώς επειδή δεν είχαν Covid δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να είχαν άλλη λοίμωξη που προκάλεσε μεταμολυσματικό σύνδρομο», είπε. Εξάλλου, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για Covid-19 επειδή ήταν κατά κάποιο τρόπο συμπτωματικά.

Μια άλλη πιθανότητα: Περισσότερα άτομα στην ομάδα αρνητικών στον Covid εγκατέλειψαν τη μελέτη πριν την ολοκλήρωσή της από ό,τι στην ομάδα θετικών στον Covid. Αν το έκαναν επειδή ένιωθαν καλύτερα νωρίτερα, αυτό θα μπορούσε να είχε στρεβλά τα αποτελέσματα.

Άλλες διαφορές μεταξύ των ομάδων θετικών και αρνητικών για τον Covid θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε διαφορές στα αποτελέσματα: Τα άτομα χωρίς Covid ήταν λιγότερο πιθανό να είναι γυναίκες, λευκές και να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Είναι πιθανό αυτά τα χαρακτηριστικά να ακολουθούν άλλες εμπειρίες ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής κόπωσης και άλλων συμπτωμάτων. (Ο Γκότλιμπ σημείωσε ότι η τελευταία μελέτη δεν δημιουργήθηκε για να αξιολογήσει άμεσα αυτήν την πιθανότητα.)

Και υπάρχει μια άλλη, ίσως πιο άβολη πιθανότητα: το ιατρικό μας σύστημα δεν αναγνωρίζει ότι η κόπωση και άλλα συμπτώματα υπάρχουν σε υψηλά ποσοστά, ακόμη και όταν δεν σχετίζονται με τον Covid.

Η μακροχρόνια μελέτη του Covid έγινε πιο ακατάστατη καθώς εξελίχθηκε η πανδημία και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σπουδάσεις στις ΗΠΑ

Υπάρχει τρόπος να αποφύγεις αυτές τις παγίδες; Μια ιδανική μελέτη θα ήταν αυτή που θα ενέγραψε όλους τους θετικούς στον Covid ασθενείς σε μια καθορισμένη περιοχή τη στιγμή της διάγνωσης - χωρίς διαδικασία επιλογής - καθώς και σε ασυμπτωματικούς ελέγχους, και θα τους καλούσε όλους λίγους μήνες μετά τη μόλυνση, δήλωσε ο Jeffrey Martin. λοιμωξιολόγος και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Αυτή η μελέτη δεν έχει γίνει. Το πιο κοντινό, είπε ο Μάρτιν, ήταν μια μελέτη που διεξήγαγε το τμήμα υγείας του Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, προτού οι εκτεταμένες δοκιμές στο σπίτι οδηγήσουν τόσους πολλούς θετικούς στον Covid να αγνοηθούν από τα τοπικά τμήματα υγείας.

Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία ενήλικες από μια λίστα με όλα τα θετικά τεστ Covid που αναφέρθηκαν στην κομητεία και τους κάλεσαν για να τους ρωτήσουν εάν, δύο μήνες μετά το αποτέλεσμά τους, είχαν κάποια επίμονα συμπτώματα. Το ένα τρίτο το έκανε.

Μεγάλες προκλήσεις για τη μακροχρόνια έρευνα για τον Covid παραμένουν και μόνο θα αυξηθούν.

«Η μακροχρόνια μελέτη του Covid έχει γίνει πιο δύσκολη με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Michael Peluso, γιατρός μολυσματικών ασθενειών και ερευνητής που μελετά για μεγάλο χρονικό διάστημα Covid στο UCSF.

Όταν οι επιστήμονες ξεκίνησαν για πρώτη φορά την έρευνα για τον Covid, ο ιός ήταν ακόμα σχετικά νέος, εξήγησε ο Peluso. Όλοι κινδύνευαν να κολλήσουν SARS-CoV-2, δεν είχαν γίνει ακόμη επαναμολύνσεις, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί και δεν υπήρχαν θεραπείες. Όλα αυτά έχουν πλέον αλλάξει — και επειδή δεν είναι σαφές ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη μακρά Covid, οι επιστήμονες πρέπει να τους σκεφτούν όλους.

Πώς σκέφτονται οι επιστήμονες μέσα από τα συγκεχυμένα αποτελέσματα

Τι πρέπει να κάνει ένας επιστήμονας όταν μια νέα μελέτη σχετικά με μια κακώς κατανοητή ασθένεια περιέχει συγκεχυμένα ευρήματα; Αρκετοί ειδικοί με τους οποίους μίλησα είπαν ότι η απάντηση είναι να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά.

Όταν τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν νόημα, είπε ο Peluso, μερικές φορές «αυτές οι παρατηρήσεις οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα με το πώς σχεδιάζεται, στρατολογείται ή καταγράφεται μια μελέτη, και αυτό απαιτεί πολλή σκέψη και ερμηνεία».

Το αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης προσθέτει ένα στρώμα πολυπλοκότητας που εμποδίζει την έρευνα: Επειδή τα ιατρικά μας αρχεία δεν τηρούνται κεντρικά - όπως είναι τα φορολογικά μας αρχεία - είναι πολύ μεγαλύτερο να κάνουμε έρευνα σε ολόκληρο τον πληθυσμό στις ΗΠΑ σε σύγκριση με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλειο και Ισραήλ . Αντί να συλλέγουν ανώνυμες πληροφορίες από μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει όλους όσους λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη, οι ερευνητές πρέπει να εγγράψουν άτομα σε μελέτες.

Αυτό εισάγει μεροληψία στα δεδομένα, είπε ο Peluso, επειδή στις ΗΠΑ, "η έρευνα περιλαμβάνει άτομα που επιλέγουν να συμμετάσχουν σε έρευνα" - αλλά συχνά, δεν περιλαμβάνει άτομα που δεν μπορούν να πάρουν ελεύθερο χρόνο για να συμμετάσχουν σε μια μελέτη ή μπορούν Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψω σε μια τοποθεσία μελέτης. Αυτό αφήνει τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα και τους αγροτικούς ανθρώπους - που συχνά είναι επίσης φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες - λιγότερο πιθανό να εκπροσωπούνται σε κλινικές μελέτες.

Πέρα από τα θέματα στρατολόγησης, τα συγκεχυμένα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική ένδειξη.

"Αυτό συμβαίνει συνεχώς - κάνουμε εκπληκτικές παρατηρήσεις που αποδεικνύεται ότι ανατρέπουν εντελώς ένα πεδίο", είπε ο Peluso.

Τα απροσδόκητα αποτελέσματα απαιτούν από τους κλινικούς γιατρούς να αναρωτηθούν: «Έχει νόημα αυτό με αυτό που βλέπω ως κλινικός ιατρός που αλληλεπιδρά καθημερινά με τους ανθρώπους;» είπε ο Peluso. «Αν όχι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λάθος – σημαίνει απλώς ότι πρέπει να το σκεφτούμε λίγο περισσότερο και να καταλάβουμε γιατί».

Άλλες συνεχιζόμενες μελέτες ελπίζουμε ότι θα καλύψουν κάποια κενά. Αρκετές μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες Covid, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας της Ανάκαμψης και των μελετών N3C , συνεχίζουν να εξετάζουν ερωτήματα σχετικά με το πώς φαίνεται ο Covid και ποιος κινδυνεύει περισσότερο. Υπάρχουν επίσης μεγάλες μελέτες που διεξάγονται χρησιμοποιώντας τη μαζική βάση δεδομένων ιατρικών αρχείων των εθνικών ιατρικών κέντρων της Διοίκησης Υγείας Βετεράνων. Δεν είναι τέλειοι, είπε ο Azola - «εξετάζουμε ηλικιωμένους λευκούς άνδρες» - αλλά η ικανότητά τους να κοιτάζουν μια μεγάλη ομάδα πριν και μετά τη μόλυνση από τον Covid-19 είναι διδακτική.

Οι ασθενείς θέλουν απαντήσεις που αυτές οι μελέτες δεν έχουν δώσει ακόμη

Εν τω μεταξύ, οι ασθενείς με μακρά Covid μπορεί να μην παρακολουθούν τα αποτελέσματα του Inspire τόσο στενά όσο ορισμένοι ερευνητές. «Κανείς δεν νοιάζεται», είπε η Diana Güthe, ιδρύτρια της μακροχρόνιας ομάδας υπεράσπισης του Covid SurvivorCorps. Η μελέτη δεν αφορά απλώς τα ερωτήματα που έχουν σημασία, είπε: Πώς «προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια σε έναν ασθενή που υποφέρει, είναι εκτός εργασίας, δεν μπορεί να φροντίσει τα παιδιά του, τους γονείς του, δεν μπορεί να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, κυνηγάει οι γιατροί που τους κάνουν γκάζι, με έντονο σωματικό πόνο;» ρώτησε.

Αυτό που πραγματικά θέλουν τα άτομα με μακρά Covid είναι κλινικές μελέτες θεραπειών για την πάθηση και μελέτες που δείχνουν εάν οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ακόμη και μετά τον εμβολιασμό αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επίμονων συμπτωμάτων, είπε ο Güthe. Ο Γκότλιμπ είπε ότι η ομάδα του εργάζεται σε πρόσθετες αναλύσεις για να απαντήσει στην τελευταία ερώτηση και σε αρκετές άλλες.

Αν και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να μην βλέπουν τη χρησιμότητα αυτής της έρευνας, οι κλινικοί γιατροί και οι επιστήμονες λένε ότι είναι σημαντικό για την καθιέρωση καλύτερης κατανόησης σχετικά με τη μακρά Covid. Και παρόλο που η μελέτη Inspire δεν είναι τέλεια, εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερη από τις περισσότερες μακροχρόνιες μελέτες Covid, είπε ο Martin - λίγοι προσπαθούν να συμπεριλάβουν μια ομάδα ελέγχου.

«Οι άνθρωποι θέλουν απαντήσεις», είπε ο Πελούσο. Αλλά είναι σημαντικό για τον κόσμο να δει την πολυπλοκότητα της επιστημονικής ανακάλυψης, είπε, γιατί έτσι λειτουργεί η επιστήμη. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την επιστήμη ως κάτι που έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι σωστό, «αλλά πριν κάτι γίνει ιατρικό εγχειρίδιο, είναι πολύ ακατάστατο», είπε.Μετάφραση Επιμέλεια Β. Αντωνίου
πηγη: https://www.vox.com

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου