Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Απρ 2024
Γυναίκες που τρέφουν γυναικοκτόνους
Κλίκ για μεγέθυνση
Γιώργος X. Παπασωτηρίου

05.04.24
 
 

 Η Κυριακή Γρίβα, το θύμα της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους, απευθύνθηκε εκεί όπου θεωρητικά θα ήταν ασφαλής. Όμως δεν ήταν. Κι ας ήταν στη βάρδια δύο γυναίκες-στελέχη της ΕΛΑΣ, δύο ομόφυλές της σε θέσεις εξουσίας που τώρα επικαλούνται το οικτρό επιχείρημα ότι το τραγικό θύμα «δεν τους έδωσε να καταλάβουν». Πώς είναι δυνατόν γυναίκες αστυνομικοί, όπως γράφει ο Νίκος Στάμος στην Ηχώ της Άρτα (Επισημάνσεις): «…δεν ΣΥΜΠΟΝΕΣΑΝ μια ΑΛΛΗ γυναίκα, που ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια, που κραύγαζε πως θα τη σκοτώσει ο φίλος της και την πέταξαν έξω από το Τμήμα; […] Και καλά, ο «ΜΠΑΤΣΟΣ»…. Οι «ΜΠΑΤΣΙΝΕΣ», τουλάχιστον δεν μπορούσαν να πουν στο τρομαγμένο απροστάτευτο κορίτσι, «κάτσε εδώ και θα δούμε»… δεν άκουσαν τίποτα για τις ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ; Καμία ενσυναίσθηση; Κανένα μητρικό φίλτρο; Κι αυτό, δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει στα σοβαρά; Αν και οι γυναίκες που κατέχουν θέσεις εξουσίας ΔΕΝ προστατεύουν γυναίκες, τότε… ποιος;» αναρωτιέται ο δημοσιογράφος.

Κι όμως, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, «Πολλές γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, όπως η εκλεγμένη στο αμερικανικό Κογκρέσο Marjorie Taylor Greene, όπως η Marine Le Pen, αλλά και η Βραζιλιάνα πολιτικός Joice Hasselmann, καθώς και άλλες γυναίκες πολιτικοί έχουν υιοθετήσει μια σκληρή, αντι-φεμινιστική πολιτική.»* 

Αλλά και γυναίκες ψηφοφόροι ψηφίζουν φαλλοκράτες πολιτικούς, όπως η 45χρονη Miriam Goulart, μητέρα τριών παιδιών που υποστηρίζει τον Τραμπ, γιατί της θυμίζει τον πρόεδρο της δικής της χώρας, τον Ζ. Μπολσονάρου, έναν άλλο σκληρό ακροδεξιό που προκάλεσε οργή για τις σεξιστικές αναφορές του. Αυτή η ρητορική δεν απέτρεψε τη Γκούλαρτ ή εκατομμύρια άλλων γυναικών σε όλο τον κόσμο να υποστηρίζουν ηγέτες όπως ο Τραμπ και ο Μπολσονάρου. Και άλλοι ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε των Φιλιππίνων και ο πρώην Πρόεδρος Αντρέζι Ντούντα της Πολωνίας συνεχίζουν επίσης να απολαμβάνουν ισχυρή υποστήριξη από πολλές γυναίκες, καταδεικνύοντας ότι την «φαλλοκρατία», σε πολλές περιπτώσεις, είναι οι γυναίκες που την τροφοδοτούν.

Δεν υπάρχει καμία ενιαία εξήγηση για το γιατί οι γυναίκες σε διαφορετικές χώρες υποστηρίζουν τους λαϊκιστές φαλλοκράτες, υπάρχουν όμως κάποιες ομοιότητες. Οι γυναίκες είναι πιο θρησκευόμενες από τους άνδρες, γεγονός που οι λαϊκιστές φαλλοκράτες εκμεταλλεύονται προς όφελός τους. Τα τρία τέταρτα των λευκών Ευαγγελιστών ψήφισαν Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές. Στη Βραζιλία και την Πολωνία, επίσης, και για τους ίδιους λόγους, οι γυναίκες ελκύονται από εκείνους τους άνδρες που φαίνεται να έχουν ένα παραδοσιακό φαλλοκρατικό προφίλ.

Όταν η Ellen Nunes, 29 ετών, αναζητούσε ποιον θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 2018 στη Βραζιλία, βρήκε στον Μπολσονάρου εκείνον που θα αποκαθιστούσε τα χριστιανικά ιδανικά. Η Nunes μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου «οι άντρες ήταν άντρες και οι γυναίκες ήταν γυναίκες» και δεν βλέπει πρόβλημα με αυτό που βλέπουν πολλοί άλλοι ως σεξισμό ή αυταρχισμό από τον πρόεδρο» (Μπολσονάρου)! [...]

Ναι, λοιπόν, οι γυναικοκτόνοι έχουν μανάδες, που τρέφουν (συνειδητά ή ασυνείδητα) γυναικτόνους...

 

*Από άρθρο στο https://foreignpolicy.com/2020/12/01/the-feminine-appeal-of-macho-populism/

από: http://artinews.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου