Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Απρ 2024
Tα κενά ασφαλείας, η «φιλιππινέζα» ΕΛ.ΑΣ. και η παρακμή της ΕΥΠ
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Από τον Ιανουάριο 2023, μια σειρά γεγονότων έχει καταδείξει περίτρανα ότι σε θέματα ασφάλειας και οργανωμένου εγκλήματος, η Ελλάδα οδεύει – αργά αλλά σταθερά – να εξελιχθεί σε χώρα με χαρακτηριστικά Λατινικής Αμερικής ή/και Λιβάνου. Δεν αναφέρομαι στην μικρο-εγκληματικότητα που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδίως στα 3 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Αν κάποιος δει την μεγάλη εικόνα διαπιστώνει οτι το τρίπτυχο ΔΙΑΦΘΟΡΑ – ΔΙΑΠΛΟΚΗ – ΜΑΦΙΑ έχει πλέον αποκτήσει τον «έλεγχο» της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. 

Τους τελευταίους 15 μήνες έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις που αφορούν στην Εθνική Ασφάλεια και έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας:

 • Υπόθεση Ρωσίδας Κατασκόπου «Μαρίας Τσάλα»
 • Υπόθεση Πακιστανών (Ψυρρή) παράνομων μεταναστών
 • Υπόθεση Αγιάβεφε (ελληνοποίηση/παράνομο στοίχημα Τουρκία)
 • Υπόθεση Κροατών Χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια (φόνος)
 • Υπόθεση Πυρομαχικών Αγχιάλου (έκρηξη) 
 • Υπόθεση Στεφανοβικείου (πλημμύρα/απώλεια πολεμικού υλικού)
 • Υπόθεση Αποστολής στη Λιβυή (5 νεκροί) 
 • Υπόθεση Πύλου (Ναυάγιο-Πνιγμός Εκατοντάδων Ατόμων/Εμπλοκή Λ.Σ)
 • Υπόθεση Greek Mafia (Νοθεία Καυσίμων/Λαθραία Τσιγάρα/Οίκοι Ανοχής)
 • Υπόθεση Greek Mafia (Δολοφονίες)
 • Υπόθεση Τεμπών με τα παραλειπόμενα της (Ευρωπαία Εισαγγελέας)
 • Υπόθεση Υποκλοπών/ΕΥΠ με τα παραλειπόμενα της (Ευρωκοινοβούλιο)
 • Υπόθεση Δολοφονίας στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων 
 • Δεκάδες Φάκελοι στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ
 • Υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης με εμπλοκή Αξιωματικών του Λ.Σ (Πειραιάς)

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί σχεδόν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων τα «νέα επεισόδια» των ως άνω υποθέσεων που ναι μεν βρίσκονται στη φάση της δικαστικής διερεύνησης, πλην όμως οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης αποδεικνύονται ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ αργοί ή «μυρίζουν» απόπειρα ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ.   

Η διαρροή των emails από το Υπουργείο Εσωτερικών σε υποψήφιους ευρωβουλευτές, η «μονταζέρια» στα Τέμπη και η αποστολή Παπασταύρου-Μπρατάκου για “μασάζ” προς τον ολιγάρχη – ιδιοκτήτη ΜΜΕ Βαγγέλη Μαρινάκη έρχονται να προστεθούν στο ήδη βεβαρημένο κλίμα. Αποτελούν ένδειξη του πώς το επιτελικό κράτος αντιλαμβάνεται έννοιες όπως οι Ανεξάρτητες Αρχές, η Διάκριση Εξουσιών, η διασφάλιση του Κράτους Δικαίου και ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων. 

Από την άλλη πλεύρα, η υπόθεση με την άγρια δολοφονία της 28χρονης στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων και η δήλωση ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί» μας υπενθύμισε την απαράδεκτη κατάσταση με την απόσπαση χιλιάδων αποσπασμένων αστυνομικούς ως «προστάτες-φιλιππινέζες» σε VIP, άτομα της show biz, πρώην κρατικούς αξιωματούχους, πρώην βουλευτές, επιχειρηματίες κλπ. 

Για αυτούς που αποτελούν την ψευτο-ελίτ της χώρας, το περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. ήταν και πρέπει να παραμείνει το «ιδιωτικό τους ταξί», παρά τις δήθεν εξαγγελίες του Υπουργού Δημόσιας Τάξης για άμεση αποδέσμευση των αποσπασθέντων αστυνομικών και διάθεσή τους στα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Για την ΕΥΠ που προ ημερών περάσει στον «πολιτικό έλεγχο» του κ. Σκέρτσου, έχω ήδη αρθρογραφήσει και προτείνει δημοσίως την κατάργηση της καθώς κάθε άλλο παρά «παραγωγική» Υπηρεσία Πληροφοριών έχει καταλήξει να είναι. Έχω τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη επεξεργασίας και ψήφισης ενός νομικού πλαισίου (πακέτο) που θα ρυθμίζει συνολικά τα θέματα της Κοινότητας Υπηρεσιών Πληροφοριών (Intel Community), όπως συμβαίνει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης αλλά και σε μερικά αυταρχικά καθεστώτα της Ανατολής (βλέπε Τουρκία).

Αλλά στην ΕΥΠ αυτή τη στιγμή, αντί να ασχολούνται με θέματα ουσίας (κατασκοπία/αντικατασκοπία, εκπαίδευση προσωπικού, απομάκρυνση ενστόλων, υλικο-τεχνικός εξοπλισμός, ίδρυση Ακαδημίας, μετεγκατάσταση σε σύγχρονα κτήρια) έχουν επιδοθεί, τουλάχιστον από το 2021 σε «κυνήγι μαγισσών» και εξόντωσης ανεπιθυμήτων. Είναι πλέον γνωστή η πρόσφατη κυβερνητική παραδοχή πως νομοθέτησε σε ΑΣΧΕΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ προκειμένου να παρακάμψει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δικαίωνε 19 στελέχη της ΕΥΠ, τα οποία είχαν τεθεί – δολίως και αντισυνταγματικώς όπως αναγνώρισε το Δικαστήριο – εκτός Υπηρεσίας τον Δεκέμβριο 2021 με διαδικασίες εξπρές. 

Συγκεκριμένα, στις 8 Φεβρουαρίου 2024, ο Γιάννης Μπρατάκος έφερε στη Βουλή μία τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας που αφορούσε σε αναδρομική -από τον Δεκέμβριο 2021- μετάταξη 78 υπαλλήλων της ΕΥΠ σε δομές-ψυγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα στελέχη αυτά είχαν τοποθετηθεί χωρίς κανένα κριτήριο, ακουσίως, στην “εικονική” Γ’ υποδιεύθυνση (OSINT) της ΔΙΣΥΑΠ ΄Β (Αντιτρομοκρατία-Αντικατασκοπία-Οργανωμένο Έγκλημα)  της ΕΥΠ. 

H εν λόγω Υποδιεύθυνση είχε συσταθεί τον Ιούνιο του 2021 και είχε στελεχωθεί με «ανεπιθύμητους» τον Ιούλιο 2021, για να  τους δείξουν την πόρτα της εξόδου από την Υπηρεσία, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – για να δικαιολογήσει την κατάθεση της τροπολογίας – παραδέχτηκε ότι η “εικονική” Γ’ υποδιεύθυνση «ήταν μία ανενεργής δομή», όπου «ουδέποτε είχε δοθεί αντικείμενο και τεχνικός εξοπλισμός στους υπαλλήλους». Μεταξύ των 78 υπαλλήλων της ΕΥΠ που μετατέθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ υπήρχαν τουλάχιστον 2 στελέχη που έλαβαν επιστολή από τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως «στόχοι»  του Predator. Και αυτή η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης…

Τα προσωπικά δεδομένα 

Στις 15 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή 2 ημέρες προτού τεθεί σε ισχύ – μέσω δημοσίευσης σε ΦΕΚ – ο νόμος που προέβλεπε την (αντισυνταγματική όπως τελικά κρίθηκε) μετάταξη των 78 στελεχών της ΕΥΠ, η Υπηρεσία διέρρευσε παρανόμως στην ΕΛ.ΑΣ και χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα, στοιχεία των μετατασσόμενων και συγκεκριμένα τα ονόματά τους, τις ειδικότητες και τους τίτλους σπουδών τους. 

Με άλλα λόγια, η ίδια η  ΕΥΠ προέβη σε διαρροή προσωπικών δεδομένων υπαλλήλων της, η δε επίσπευση διαβίβασης των στοιχείων στην ΕΛΑΣ αποδόθηκε από την ΕΥΠ σε δήθεν «υπηρεσιακούς λόγους». Για την ιστορία, σχεδόν 2 χρόνια μετά την καταγγελία της συγκεκριμένης διαρροής προσωπικών δεδομένων, η Αρχή δεν έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση, επικαλούμενη άρθρο του ιδρυτικού της νόμου περί…Εθνικής Ασφάλειας. Προβλέπω ότι και αυτή η υπόθεση θα καταλήξει λίαν συντόμως στα Ευρωπαικά Δικαστήρια. Μήπως η φράση του Υπουργού Δικαιοσύνης «…είναι για τα μπάζα» αποτυπώνει παραστατικά την κατάσταση ασφαλείας στην Ελλάδα; 

*Ο Κώστας Πικραμένος, είναι Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting (εταιρεία εκπόνησης στρατηγικών μελετών), εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ. Συγγραφέας 6 βιβλίων (ΜΙΤ-Η φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους, Οι Μυστικές Υπηρεσίες στον 21ο Αιώνα, Εθνική Ασφάλεια: Μύθοι και Πραγματικότητα, Τουρκία 1923-2023, Χαμάς-Ισραήλ: Το Φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου, Το Τέλος του Χαλιφάτου) από τις εκδόσεις Ινφογνώμων. 

από: https://www.documentonews.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου