Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 24 Ιούλ 2022
Τα τεθωρακισμένα δάση
Κλίκ για μεγέθυνση

Γιώργος Μιχαήλ

 

 

Ο πρωθυπουργός με την ακολουθία του πήγαν στα Καμένα για να ιδούν από κοντά το αποτέλεσμα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε την Πεντέλη. Τους προστάτευε μια σειρά από τεθωρακισμένα αυτοκίνητα.

Ενώ αντίθετα οι πυροσβέστες μας που πάλευαν δυο μερόνυχτα με τη φωτιά δεν ήταν εφοδιασμένοι ούτε με τα ειδικά κράνη τους ούτε με στολές κατάλληλες για το δύσκολο και επικίνδυνο έργο τους και όταν πριν λίγο καιρό διαμαρτυρόταν για αυτές τους τις ελλείψεις και για τα εργασιακά τους δικαιώματα, η αστυνομία τους υποδέχτηκε με αύρες και με άγριο προπηλακισμό από τα ΜΑΤ.

Είναι φυσικό κάποιες φορές οι φωτιές να μας ξεφεύγουν, είπε ο θωρακισμένος πρωθυπουργός μας με την ακολουθία του.
Ναι σίγουρα κύριε Πρωθυπουργέ οι πυρκαγιές θα ξεφεύγουν και θα θεριεύουν όταν δεν κάνουμε κάτι για να τις προβλέψουμε να τις εντοπίσουμε στο ξεκίνημα τους και φυσικά να τις αντιμετωπίσουμε με τα κατάλληλα μέσα.

Η φωτιά στο δάσος μπορεί να ξεκινήσει και να επεκταθεί σε ελάχιστο χρόνο από δολιοφθορά από κεραυνούς από βραχυκυκλώματα και επαφές με τα ηλεκτροφόρα καλώδια από αναμενα τσιγάρα που πετιούνται και αναφλέγουν ξηρά χόρτα και σκουπιδια που τα εγκαταλείπουμε μέσα σε δασικές περιοχές από αδιαφορία και επιπολαιότητα.

Είναι όμως επιτέλους απαραίτητο προτού να ξεκινήνουνε οι μεγάλες ζέστες να παίρνουμε τα μέτρα μας για την έγκαιρη αντιπυρική θωράκιση των λίγων πολύτιμων δασών μας. Όσο πιο έγκαιρα εντοπίζουμε τα σημεία ξεκινήματος της φωτιάς τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά μπορούμε να αποτρέψουμε την επέκταση της που γίνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Η φωτιά πρέπει να εντοπίζεται έγκαιρα, όταν ακόμα γεννιέται. Αν δεν συμβεί αυτό, ακολουθεί η καταστροφή που είναι ο κανόνας σ ’αυτές τις περιπτώσεις.

Αν η  κυβέρνηση  επιμένει να συνεχίζει  τις παραδοσιακές συνταγές πρόληψης που είναι οι κλασσικές και γνωστές συμβουλές από τηλεοράσεως: Να αγαπάμε και να προσέχουμε τα δάση μας(sic). Να φροντίζουμε και να καθαρίζουμε τα
σημεία που υπάρχει υλικό το οποίο μπορεί να αναφλεγεί κτλ. Να γινονται περιπολίες πτητικών μέσων, εθελοντών, αστυνομίας και πυροσβεστών, ή επιφυλακή πυροσβεστικών οχημάτων σε διάφορα σημεία, δασικοί ελεύθεροι διάδρομοι, κρουνοί και οι δεξαμενές νερού σε επιλεγμένα σημεία, ουσιαστικά δεν πρόκειται να κάνουμε σημαντική πρόοδο στην πρόληψη της εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Οι φωτιές θα συνεχίζουν να κατακαίνε -όπως γίνεται τόσα χρόνια, μία χώρα που έχει τόση ανάγκη από το πράσινο .Και αυτό ,γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που η αναγέννηση του δάσους στη χώρα μας, χρειάζεται πολύ περισσότερα χρόνια από όσο χρειάζεσαι άλλες πιο Βόρειες χώρες από μας. Τα ελληνικά καλοκαίρια και μαζί η κλιματική αλλαγή απαιτούν πλέον συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που πρέπει να μελετηθούν να σχεδιαστούν και άμεσα να κατασκευαστούν. Απαιτούν την έγκαιρη πρόληψη της πυρκαγιάς που δεν μπορούν να την πετύχουν ούτε οι περιπολίες εδάφους ούτε οι περιπολίες αέρος που επιπλέον είναι και πολύ επικίνδυνες για τα πληρώματα αλλά και πολύ κοστοβόρες.

Πρέπει λοιπόν να επιστρατεύσουμε τις ιδέες μας και την τεχνολογία για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματική πρόληψη κάθε εμφανιζόμενης δασικής ανάφλεξης. Απαιτείται λοιπόν η δημιουργία παρατηρητηρίων ελέγχου. Πού για να σχεδιαστούν και να είναι αποτελεσματικά, χρειάζεται η δημιουργία δικτύων από κάμερες σε στύλους που θα τοποθετούνται σε ορισμένα σημεία των δασικών περιοχών υψηλού κινδύνου. δίκτυα λοιπόν με κάμερες που κάθε μία θα καλύπτει συγκεκριμένη περιοχή. Αυτά τα δίκτια καμερών θα μπορούν να τοποθετούνται σε καίρια σημεία των δασικών περιοχών και να μεταδίδουν τις πληροφορίες καπνού η φλόγας σε Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε άμεσα να εντοπίζεται ο καπνός και να ξεκινάει προτού πολύ αργά η μετάβαση πυροσβεστικών πτητικών μέσων για την κατάσβεση της Φωτιάς όταν αυτή γεννιέται. Ίσως η λύση αυτή να φέρει άμεσο αποτέλεσμα γιατί η φωτιά θα μπορέσει να περιοριστεί άμεσα και εύκολα μόνο όταν υπάρχει ο έλεγχος των πυρήνων ανάφλεξης όσο είναι νωρίς.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει ακόμα πολύ μέλλον. Και ο Αύγουστος με τα μελτέμια που θα ακολουθήσουν ξεκινάει σε λίγες μέρες ενώ η κλιματική αλλαγή άρχισε εδώ και καιρό να μας δείχνει τα δόντια της και να δημιουργεί κάθε τόσο και νέα προβλήματα που χρειάζονται εξειδικευμένη και ευρηματική αντιμετώπιση και όχι ευχολόγια. Οι φωτιές του καλοκαιριού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας, για το οποίο πρέπει να αποφασίσουμε ότι είναι απαραίτητο να προετοιμαζόμαστε από νωρίς για την πρόληψη του, μελετώντας τις κατάλληλες λύσεις αντί να κλαίμε και να ολοφυρόμαστε κάθε χρόνο για τα καμένα δάση και τις περιουσίες μας. ενώ οι ηγέτες μας να περηφανεύονται ότι έσωσαν τις ζωές μας ανεξάρτητα αν εμείς ουσιαστικά έχουμε καταστραφεί.

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου