Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 25 Αύγ 2023
«Τρύπα στο νερό» η βαλκανική πρωτοβουλία Μητσοτάκη
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 

 

Δεν διακρίνεται ο Μητσοτάκης για τη στοχοπροσήλωσή του σε θέματα διεθνών σχέσεων, με εξαίρεση την εμμονή του στην αναγνώριση του πραξικοπηματία Γουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας, σήμερα εντελώς ανυπόληπτου.

Αφού, λοιπόν, φιλοξένησε ιδιωτικά στα Χανιά την πρόεδρο της Κομισιόν, σκέφθηκε να συγκαλέσει στην Αθήνα συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, επικαλούμενος την 20ή επέτειο από την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη, με πρωθυπουργό Σημίτη. Απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για την υποψηφιότητα με προοπτική ένταξης όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων της Σερβίας και της τότε FYROM, που στην ονομασία της, διά της οποίας είχε ήδη ενταχθεί στον ΟΗΕ, υπήρχε η λέξη Μακεδονία. FYROM σήμαινε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, άρα το «Μακεδονία» ως μέρος σύνθετης ονομασίας είχε δοθεί από όλες τις προ ΣΥΡΙΖΑ ελληνικές κυβερνήσεις, εκείνης του Σαμαρά συμπεριλαμβανομένης.

Επανερχόμενος στο κύριο θέμα του άρθρου, θεωρώ ότι δεν ήταν απαραίτητη η πρόσκληση Ζελένσκι στη συγκεκριμένη συνάντηση, δεδομένου ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν στερείται προσκλήσεων ακόμα και σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, εκτός αν στόχος της πρόσκλησης ήταν να σταλεί μήνυμα στη Ρωσία περί τέλους της επιρροής της στα Δυτικά Βαλκάνια. Θυμίζω ότι σύμβουλος του Γκορμπατσόφ, ο ακαδημαϊκός Σαχναζέροφ, έλεγε σε Βαλκανικό Φόρουμ του ΣΥΝ στο Ζάππειο, το 1995, ότι «η Ρωσία θα πάψει να είναι μεγάλη δύναμη όταν δεν θα την απασχολούν τα Βαλκάνια».

Αστοχη και η μη πρόσκληση στη συνάντηση-γεύμα των Αθηνών του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, που καλό θα ήταν να ακούσει αυτοπροσώπως τις κριτικές της ηγεσίας της Ε.Ε. και συναδέλφων του για τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος εξελέγη όχι μόνο από την ελληνική μειονότητα, αλλά και με στήριξη του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας. Αλήθεια, το σημερινό πρόβλημα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα θα βάλει σε «πάγο» και θέματα σαν την οριοθέτηση ΑΟΖ, την οποία έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός με τις συνήθεις τυμπανοκρουσίες;

Καταλήγω με επισημάνσεις, αφενός μη αναφοράς Μητσοτάκη στο μέγιστο ελληνικό επίτευγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και πολύ περισσότερο στην αναγκαιότητα της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, πάντοτε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής. Οραμα του Ρήγα Βελεστινλή, αλλά και στόχος της Αριστεράς όλον τον 20ό αιώνα. Κάτι θα έπρεπε να πει ο κ. Μητσοτάκης για Βαλκανική Οικολογική Χάρτα, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που καιγόταν ο Εβρος και στο ξακουστό δάσος της Δαδιάς γίνονταν ολοκαύτωμα δεκαοκτώ μετανάστες!

 

* υπευθύνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου