Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 25 Απρ 2022
Η Ανάσταση της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας
Κλίκ για μεγέθυνση









Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, έχει γίνει η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης. Για όσους δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τις αιτίες, το παράδειγμα της Ευρώπης γενικότερα και της Γαλλίας ειδικότερα, είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Γιάννης Μυλόπουλος 24/04/2022 | 11:46

Το παράδειγμα έχει ιδιαίτερη αξία καθώς, όπως είναι γνωστό ο Μακρόν όχι μόνο δεν είναι σοσιαλιστής, αλλά έχει γίνει γνωστός ως ο πρόεδρος των πλουσίων. Παρόλα αυτά όμως, η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Γαλλίας, η EDF, επί των ημερών του δεν ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά αντίθετα, παραμένει δημόσια επιχείρηση που ελέγχεται μάλιστα κατά το συντριπτικό ποσοστό του 84% από το κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο Μακρόν, με δεδομένη τη σφοδρή ενεργειακή κρίση, εξετάζει και την πλήρη κρατικοποίησή της.

Η δημόσια EDF, επειδή ακριβώς είναι δημόσια επιχείρηση, χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μακρόν σαν εργαλείο μείωσης των τιμών του ηλεκτρισμού υπέρ των καταναλωτών.

Η δημόσια EDF λοιπόν, η οποία ελέγχει το συντριπτικό 78% της λιανικής ενεργειακής αγοράς στη Γαλλία, μετά από παρέμβαση της Γαλλικής κυβέρνησης, επέβαλε πλαφόν 4% στην αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Η πολιτική της επιβολής ανώτατης τιμής για την αύξηση του ρεύματος στη Γαλλία είχε πολύ ευνοϊκά αποτελέσματα, αφού εμπόδισε τις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων. Αυτό δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί, αν η κυβέρνηση Μακρόν δεν είχε επιτρέψει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Γαλλίας μόνο του 29% της καθημερινής ενεργειακής κατανάλωσης.

Που σημαίνει ότι για το 71% των καθημερινών ενεργειακών αναγκών της Γαλλίας οι τιμές καθορίζονται εκτός Χρηματιστηρίου, μέσω συμβολαίων με καταναλωτές. Με αποτέλεσμα να μην εξαρτώνται δεσμευτικά από την τιμή του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου, αλλά να διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η πολιτική αυτή λειτούργησε υπέρ της αυτορρύθμισης της αγοράς και είχε ως συνέπεια τη σημαντική μείωση των τιμών. Το πλαφόν 4% που επέβαλε στις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος η Γαλλική επιχείρηση Ηλεκτρισμού ήταν επιτυχές, γιατί η Γαλλική κυβέρνηση φρόντισε ώστε να ισχύουν 3 προϋποθέσεις που έκαναν την επιτυχία του εγχειρήματος εφικτή. Αυτές είναι:

  1. Η EDF παρέμεινε σε δημόσιο έλεγχο κατά 84%
  2. Η δημόσια EDF Ελέγχει το συντριπτικό 78% της ενεργειακής λιανικής αγοράς στη Γαλλία, που σημαίνει ότι οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος ελέγχουν μόνο το 22% της αγοράς και συνεπώς τα περιθώρια κερδοσκοπίας είναι περιορισμένα
  3. Το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής αγοράς και συγκεκριμένα το 71%, ρυθμίζεται εκτός Χρηματιστηρίου και ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι τιμές να διαμορφώνονται μέσω του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Αν κάποιοι διερωτώνται γιατί αυτή η επιτυχής πολιτική που εφάρμοσε ο κατά τα άλλα νεοφιλελεύθερος Μακρόν και είχε αποτελέσματα στη μείωση των τιμών δεν εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, η απάντηση είναι απλή. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρύθμισε έτσι την ελληνική ενεργειακή αγορά, ώστε καμία από τις προϋποθέσεις που συνέβαλαν στη μείωση των τιμών στη Γαλλία να μην είναι εφικτή.

Με αποτέλεσμα στην Ελλάδα οι τιμές του ρεύματος να παραμένουν στα ύψη, με μόνιμα κερδισμένες τις 4 + 1 ιδιωτικές επιχειρήσεις που μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εν είδει ολιγοπωλίου, την ελέγχουν απόλυτα και κερδοσκοπούν, εισπράττοντας υπερκέρδη από τους τεράστιους λογαριασμούς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλαδή σημάδεψε την τράπουλα της ενεργειακής αγοράς με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμποδίζεται η αυτορρύθμισή της, να καταργηθεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός και εντέλει να μην μπορεί να επιτευχθεί καμία μείωση των τιμών. 
Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες αιτίες για τις οποίες η Ελλάδα έγινε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη.

Τα βήματα που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει τη μόνιμη εκτόξευση των τιμών σε δυσθεώρητα ύψη είναι τα εξής:

Βήμα 1ον: Ιδιωτικοποίησε πλήρως τη ΔΕΗ, ώστε να μην ελέγχεται πλέον από το δημόσιο. Και συνεπώς να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μείωσης των τιμών του ρεύματος υπέρ των καταναλωτών. Η ΔΕΗ, η οποία διατηρούσε το ισχνό 51% υπό δημόσιο έλεγχο, πέρασε κατά πλειοψηφία σε ιδιωτικό έλεγχο, καθώς πουλήθηκε σε ιδιώτες ακόμη ένα 17% των μετοχών του δημοσίου. Με αποτέλεσμα στο κράτος να μείνει ένα μικρό μειοψηφικό πακέτο ύψους 34%.

Με τον τρόπο αυτόν η ΔΕΗ, από προστάτης του δημόσιου συμφέροντος και από δυνάμει εργαλείο για άσκηση ενεργειακής πολιτικής υπέρ των καταναλωτών, έγινε η 5η ιδιωτική επιχείρηση που νέμεται με κανόνες ολιγοπωλίου την ενεργειακή αγορά και κερδοσκοπεί σε βάρος των καταναλωτών. Για να μπορούν τα γαλάζια golden boys που διόρισε η κυβέρνηση να απολαμβάνουν αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ το μήνα και να χτίζουν βίλες εκατομμυρίων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες...

 

Βήμα 2ον: Επέβαλε την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του 100% των πηγών που καλύπτουν την ημερήσια ενεργειακή κατανάλωση. Που σημαίνει ότι για το σύνολο των ενεργειακών πηγών οι τιμές καθορίζονται δεσμευτικά πλέον στη χώρα μας από την τιμή του πανάκριβου φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτόν παρέχεται η δυνατότητα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ελέγχουν την αγορά ηλεκτρισμού να κερδοσκοπούν και με το νόμο σε βάρος των καταναλωτών.

Αφού μπορούν πλέον να παράγουν ρεύμα σε πολύ χαμηλό κόστος και να το πουλούν με τις ευλογίες της κυβέρνησης, σε τιμές ίσες με το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Παράδειγμα η ΔΕΗ και το ρεύμα που παράγει από λιγνίτη. Η παραγωγή του οποίου της κοστίζει 50 ευρώ/MWh, συν τα 80 ευρώ του ευρωπαϊκού τέλους ρύπανσης, το ρεύμα από λιγνίτη κοστίζει συνολικά στη ΔΕΗ 130 ευρώ/MWh. Στη συνέχεια η ΔΕΗ, μέσω Χρηματιστηρίου, πουλά το ρεύμα στους καταναλωτές σε υπερδιπλάσια τιμή.

Έτσι εξηγείται γιατί η τιμή ηλεκτρισμού της επόμενης ημέρας διαμορφώνεται στην Ελλάδα στα 268,48 ευρώ/MWh, ενώ στη Γαλλία διαμορφώνεται στα 206,02 ευρώ/MWh.

Βήμα 3ον: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αδράνησε και δεν διεκδίκησε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος. Σε αντίθεση με τον Ισπανό και τον Πορτογάλο ομόλογό του που διεκδικώντας και επιμένοντας, κατάφεραν και κέρδισαν την αποσύνδεση από τις τιμές του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος στις χώρες τους κατά περίπου 30%.

Αυτή η άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να πάρει μέτρα υπέρ των καταναλωτών εξηγεί γιατί στην Ισπανία και την Πορτογαλία η τιμή ηλεκτρισμού της επόμενης ημέρας διαμορφώνεται στα 85,19 ευρώ/MWh, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στα 268,48 ευρώ/MWh, σε επίπεδα δηλαδή 3 και πλέον φορές ακριβότερα.


 
Βήμα 4ον: Η ελληνική κυβέρνηση δε μείωσε τη φορολογία της ενέργειας και το ΦΠΑ των προϊόντων πρώτης ανάγκης. Προφασιζόμενη τη μείωση των δημοσίων εσόδων, η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε στη μείωση της υψηλής φορολογίας, όπως έκαναν οι ευρωπαίοι ομόλογοί του, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση των πολιτών να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Βήμα 5ον: Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να μη φορολογεί εδώ και τόσο καιρό τα υπερκέρδη του καρτέλ των παρόχων της ενέργειας, προφασιζόμενη ότι… δεν κατάφερε ακόμη να τα μετρήσει.

Έτσι, ενώ οι πολίτες ακολουθούν τον Γολγοθά της Σταύρωσης, τα καρτέλ γιορτάζουν την Ανάσταση της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που κατάφεραν και μείωσαν σημαντικά τις τιμές της ενέργειας στις χώρες τους το έκαναν γιατί πήραν αποφάσεις και εφάρμοσαν μέτρα που δεν ήταν προς το συμφέρον των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ολιγοπωλιακά ελέγχουν την ενεργειακή αγορά.

Σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προκλητικά σταυρώνει τον μέσο πολίτη και εργάζεται για να εξασφαλίσει την Ανάσταση μιας οικονομικής ελίτ που νέμεται την αγορά και που κερδοσκοπεί και αισχροκερδεί.

Με αυτά τα δεδομένα, ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα και να δει Ανάσταση ο Έλληνας πολίτης, είναι να φύγει η κυβέρνηση που προκάλεσε τις ανατιμήσεις και ευθύνεται για την ακρίβεια.

Πηγή: Tvxs
πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου