Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 21 Δεκ 2021
Σωτήρης Τσιόρδας: Από έμπιστος, εχθρός της κοινωνίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ποτέ άλλοτε δεν ξεφτιλίστηκε ένας επιστήμονας της αξίας του Τσιόδρα τόσο πολύ, για να στηρίξει μία τόσο επικίνδυνη κυβέρνηση

 

Ζωή Χαλιδιά

21/12/2021 | 20:00
 

Εχεμύθεια σημαίνει διαφύλαξη κάποιου μυστικού που το εμπιστεύτηκαν. Κι εχέμυθος είναι αυτός που «ἔχει τόν μῦθον».
Τούτον δοθέντων, ο εθνικός μας επιστήμονας, κος Σωτήρης, εμφανίζεται ως κάτοχος ενός μύθου, τον οποίον η κυβέρνηση του εμπιστεύτηκε. Κι ο μύθος λέει ότι η επιστημονική Έκθεση για την αξία των ΜΕΘ, των κυρίων Λύτρα και Σωτήρη, ουδέποτε έφθασε στις αρμόδιες αρχές. Μονάχα τις νύχτες, περιφέρεται ως φάντασμα στους άδειους διαδρόμους του υπουργείου Υγείας, περνώντας μέσα από τοίχους και κλειδαρότρυπες.

Στα σοβαρά όμως. Οι γραφές λένε ότι ο ρόλος του επιστήμονα είναι απολύτως κοινωνικός και πολιτικός. Κι αυτό τον ρόλο τον έπαιξε από νωρίς ο κος Τσίορδας. Εξ ου και οι συμβουλές του δεν ήταν πάντα καθαρά επιστημονικές. Μονάχα που επέλεξε να σταθεί από τη λάθος μεριά της ιστορίας. Κι από έμπιστος της κοινωνίας έγινε σιγά σιγά εχθρός της. Διότι περί αυτού πρόκειται. 

Ποτέ άλλοτε δεν ξεφτιλίστηκε ένας επιστήμονας της αξίας του Τσιόδρα τόσο πολύ, για να στηρίξει μία τόσο επικίνδυνη κυβέρνηση. Κι είναι πικρή η διαπίστωση ότι η οργανωμένη, εξακριβωμένη και τεκμηριωμένη γνώση έγινε χαλάκι του Μαξίμου, σε καιρούς που παίζονται οι ζωές των ανθρώπων. Και για να μπορεί ο τζουτζές Άδωνις να λέει: «Σαν πολύ μεγάλη αξία δώσαμε στη μελέτη Τσιόδρα». 
Ακούς Σωτήρη; Ακούω να λες…

Από την πρώτη στιγμή, αποδέχτηκε η επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε παρά τω Μαξίμου, να μην δημοσιεύει τα πρακτικά. Κι ενδεχομένως να μην υπάρχουν καθόλου πρακτικά, οπότε επί ματαίω τα γυρεύει η αντιπολίτευση. 
Από την πρώτη στιγμή, αποδέχτηκε οι εισηγήσεις του κι ο διάλογος με την κυβέρνηση να γίνεται πίσω από πόρτες, ερμητικά κλειστές. Όμως όλη αυτή η καγκεμπίτικη αδιαφάνεια διαδικασιών δεν λειτούργησε επιβαρυντικά μόνο για την Κυβέρνηση αλλά και για τους ίδιους τους επιστήμονες, που κατάντησαν στο τέλος συνωμότες του Μητσοτάκη, με αντάλλαγμα το «ακαταδίωκτο». 

Το δια ταύτα προκύπτει μέσα από τα social media

«Σε μια κανονική χώρα, αν ο Τσιόδρας κατέθετε μια μελέτη στο Υπουργείο, την Κυβέρνηση, το κράτος, αυτή, ακόμα κι αν ήταν διαβαθμισμένο έγγραφο (δηλαδή απόρρητο) θα είχε έναν αριθμό πρωτοκόλλου και την υπογραφή του παραλήπτη. Έτσι ο Τσιόδρας θα μπορούσε να αποδείξει ότι την παρέδωσε και να βρεθεί εύκολα ποιος την παρέλαβε.
Στην χώρα όμως του χαβαλέ και του περίπου, όπου ο καθένας παραλαμβάνει ότι γουστάρει και το κρύβει όπου γουστάρει (όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ ή με το στικάκι του Βενιζέλου), γράφοντας την αρχειοθέτηση, τη λογοδοσία και φυσικά κυρίως το δημόσιο συμφέρον, εκεί που δεν πιάνει μελάνι, ο Τσιόδρας, ο Σκέρτσος και οι λοιποί αισθάνονται ότι είναι δικαίωμά τους να «μαλώνουν» όποιον τολμά να ρωτήσει το λογικό: «Σε ποιόν παραδόθηκε η Έκθεση για τις ΜΕΘ»; Κι αυτή δεν είναι μία κουτσομπολίστικη ερώτηση, ώστε να απαξιωθεί.
 

Την ίδια στιγμή όλους αυτούς, η δικαιοσύνη κάθεται και τους κοιτάζει. Κι αν γίνει ποτέ εξεταστική για να δούμε αν υπήρξε κάποια ευθύνη, θα βγουν τα ΜΜΕ να ενημερώσουν τον κόσμο ότι στήνεται σκευωρία για να πληγεί το κύρος του Σκέρτσου. Γιατί η χώρα είναι μια μπανανία που όλοι την καταγγέλλουν ως μπανανία και ταυτόχρονα όλοι θέλουν να παραμείνει μπανανία. Δυστυχώς μαζί με αυτούς και ο κος Τσιόδρας. Ο οποίος φυσικά και δεν είναι αναγκασμένος να απαντήσει που παρέδωσε την Έκθεση. Έπρεπε όμως να έχει την ανάγκη να θέλει να απαντήσει...»

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου