Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Μάρ 2023
Επιλογή Μητσοτάκη η ακρίβεια διαρκείας, η λεηλασία νοικοκυριών και η κοινωνική καταστροφή
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η ακρίβεια έχει κλονίσει συθέμελα την κοινωνία, η οποία ανεβαίνει ανήφορο και απειλείται με βίαιη φτωχοποίηση δεδομένης της ασύλληπτης αύξησης τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες. Παράλληλα, βρίσκεται απροστάτευτη, εδώ και πολλούς μήνες, απέναντι στη λαίλαπα των υπέρμετρων χρεώσεων της ηλεκτρικής ενέργειας εκ μέρους των εταιρειών που θησαύρισαν στις πλάτες μας, με τις ευλογίες πάντα του πρωθυπουργού.

Η δε αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει πέσει κατακόρυφα, αποτέλεσμα και της στασιμότητας των μισθών, των συντάξεων, των ανεπαρκών μέτρων της κυβέρνησης, με ποσοστό μάλιστα 52,4%, 1 στα 2 νοικοκυριά, να δυσκολεύεται να βιοποριστεί υπό τις υπάρχουσες συνθήκες για πάνω από 18 ημέρες.

Τα νούμερα προφανώς δεν αποτελούν αποκύημα της φαντασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά στοιχεία που προκύπτουν από την 11η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2022. Των πολύπαθων αυτών νοικοκυριών, που βλέπουν τις τιμές στην ενέργεια και στα είδη διατροφής να έχουν εκτιναχθεί χωρίς να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα.

Το food pass, το market pass, καθώς και κάθε άλλου είδους προεκλογικού χαρακτήρα επιδοματική πολιτική που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως ουσιαστικό μέτρο σε καμία περίπτωση δεν περιορίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των ανατιμήσεων. Δυστυχώς, οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες, τα εισοδήματα είτε μειωμένα είτε στάσιμα και οι κοινωνικές ανισότητες βρίσκονται πάλι στο προσκήνιο.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιλέξει να χαράξει πολιτική κατεύθυνση αντίθετη στην ευημερία των νοικοκυριών και στο δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν καθολικά τα δημόσια αγαθά - Υγεία, Παιδεία, ενέργεια, στέγη. Συνειδητά εστιάζει κυρίως στη λεηλασία των εισοδημάτων των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων, ζητωκραυγάζοντας για τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δήθεν καταφέρει να δημιουργήσει, αδιαφορώντας πλήρως για το αν αυτό πραγματοποιείται από την αφαίμαξη της κοινωνικής πλειονότητας, πράγμα που βεβαιώνεται και από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς σημειώνεται έκρηξη εσόδων από τον ΦΠΑ για τον Ιανουάριο, που είναι αυξημένα κατά 751 εκατομμύρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, 1 στα 5 νοικοκυριά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τραπεζικές του υποχρεώσεις, με τον φόβο για τον κίνδυνο απώλειας της κατοικίας του λόγω των οφειλών και αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο να είναι αυξημένος.

Αν λάβουμε υπόψη μας και τις τεράστιες αυξήσεις που καταγράφονται στα επιτόκια μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι δανειολήπτες οδηγούνται σε αδιέξοδα, αφού θα κληθούν να πληρώνουν για την εξυπηρέτηση του στεγαστικού δανείου τους πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Στοιχεία δυσοίωνα για το μέλλον των νοικοκυριών, όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν πλήρως τόσο τις καταναλωτικές τους συνήθειες όσο, κυρίως, και τις προσδοκίες τους για ενδεχόμενη ανάκαμψη του οικογενειακού προϋπολογισμού τους, με το 53% να αναφέρει ότι η οικονομική του κατάσταση έγινε χειρότερη το 2022, ενώ για το 2023 το 39% εκτιμά πως θα είναι ακόμα χειρότερη.

Η κοινωνική καταστροφή είναι μεγάλη και αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητες ξεκάθαρες και στοχευμένες λύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει συνολική πρόταση τόσο για τα δάνεια όσο και για την προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, την πραγματική δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Στήριξη της κοινωνίας με πραγματική αύξηση κατώτατου μισθού, φρένο στην αισχροκέρδεια και την ασυδοσία των παρόχων ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ, δικαιοσύνη παντού.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου