Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 13 Μάρ 2023
Τα προηγούμενα του Μητσοτάκη με τη Δικαιοσύνη...
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 


Δημήτρης Ψαρράς


13.3.23

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να επεμβαίνουν πολιτικά πρόσωπα στον χώρο της Δικαιοσύνης. Αλλωστε η κακοδαιμονία του ελληνικού πολιτικού συστήματος σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τη θεσπισμένη ποδηγέτηση της τρίτης αυτής εξουσίας από την εκτελεστική μέσω του διορισμού της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων.


Αλλά αυτό που αποκαλύπτεται τις τελευταίες μέρες με τις συνεχείς παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στην... ηγεσία της Δικαιοσύνης ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Με την αφέλεια (διάβαζε ωμότητα) που τον διακρίνει μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να επικαλεστεί την προσωπική του ιστορία ως εχέγγυο για την ταχεία και αποτελεσματική απόδοση δικαιοσύνης.


Αλλά από πού κι ώς πού;


Το προσωπικό παρελθόν του κ. Μητσοτάκη με τη Δικαιοσύνη περιλαμβάνει μια υπόθεση από την περίοδο που δεν είχε ακόμα εκλεγεί βουλευτής και εργαζόταν ως στέλεχος επιχειρήσεων. Είχε διοριστεί επί κυβέρνησης Σημίτη πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Iven, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας (2001-2003). Υστερα από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι υπέδειξε τότε την ένταξη εταιρειών σε πρόγραμμα ενίσχυσης «θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων», από τις οποίες καμία δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

 


Η εταιρεία που διοικούσε τελικά τέθηκε σε εκκαθάριση και η Εθνική Τράπεζα υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα ποσά των επιδοτήσεων. Το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι έλεγχοι έγιναν μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Καραμανλή και ήταν νεοδημοκράτες εκείνοι που παρέπεμψαν την υπόθεση στον εισαγγελέα (βλ. ενδεικτικά: «Ανοιχτοί λογαριασμοί του Κ. Μητσοτάκη με τη Δικαιοσύνη», εφ. «Τα Νέα», 13.10.2008 και «Στη Βουλή οδεύει ο “φάκελος” Κυρ. Μητσοτάκη», εφ. «Καθημερινή», 14.10.2008). Ακολούθησε εισαγγελική πρόταση άρσης της ασυλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά στις 14.1.2009 η Βουλή -όπως συνηθιζόταν εκείνη την περίοδο- την απέρριψε.

 

Περισσότερο γνωστή είναι η υπόθεση Siemens με την οποία υπήρξε οικογενειακή εμπλοκή, εφόσον πατέρας, γιος και κόρες Μητσοτάκη διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τον ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για το σκάνδαλο και διέφυγε στο εξωτερικό για να αποφύγει την ελληνική Δικαιοσύνη.

 

Το σκάνδαλο της Siemens δεν αφορούσε μόνο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό του ΟΤΕ, αλλά και ηλεκτρονικό εξοπλισμό του ΟΣΕ. Σύμφωνα με το τελικό Πόρισμα της Βουλής («Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής Για τη διερεύνηση της υπόθεσης “Siemens” στο σύνολό της», Αθήνα 2011), «από την προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων» (σ. 419) και ο κ. Αθανασίου «προβληματίστηκε και επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία με τους προϊσταμένους του κ. Παναγ. Πούλιο, προϊστάμενο εισαγγελίας Πρωτοδικών και κ. Γεώργιο Σανιδά, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου».

 

«Ο κ. Σανιδάς ρωτήθηκε από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και του απήντησε ότι δεν συντρέχει πρίπτωση εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Συμπλήρωσε δε ότι η αποδοχή δώρων από τους πρώην υπουργούς κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί να είναι ηθικά επίμεμπτη, όχι όμως και ποινικά κολάσιμη, καθώς δεν συνδυάζεται με αντιπαροχή» (σ. 420). Σύμφωνα πάντα με το Πόρισμα της Βουλής, «η άποψη αυτή έγινε αποδεκτή από τον υφιστάμενό του εισαγγελέα», ο οποίος ισχυρίζεται ότι «…χρόνια ολόκληρα απ’ ό,τι έμαθα εκ των υστέρων, ας πούμε, η οικογένεια Μητσοτάκη και ο κ. Τσοχατζόπουλος από τη Γερμανία είχαν σχέσεις [με τη Siemens]» (κατάθεση Π. Αθανασίου στην εξεταστική επιτροπή, 4.3.2010).

 

 

 

Η υπόθεση δεν προχώρησε, διότι όπως εξηγεί το Πόρισμα, «οι προτάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση με βάση το Σύνταγμα και τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν είναι δυνατόν παρά να αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις πράξεις υπουργών και όχι απλών βουλευτών [σ.σ. όπως ήταν τότε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης]. Η επιτροπή της Βουλής δεν νομιμοποιείται να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση από τα δικά της όργανα σχετικά με τις περιπτώσεις αυτές» (σ. 421).

 

Ωστόσο ήδη είχε καταγγείλει στη Βουλή ο Αδωνης Γεωργιάδης, βουλευτής του ΛΑΟΣ τότε, ότι επιχειρείται από τη Ν.Δ. συμψηφισμός ανάμεσα στις σχέσεις της Siemens με τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και τις «διευκολύνσεις» της εταιρείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χάρη στα πολύτιμα WikiLeaks γνωρίζουμε και το πώς αντιμετώπιζαν στο εσωτερικό του κόμματός του την εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο. Σε τηλεγράφημά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναφέρει ότι είχε μια συνάντηση με στελέχη της Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2009 και είπε ότι «το κόμμα του θα υποστεί λιγότερες πολιτικές συνέπειες από το ΠΑΣΟΚ από το σκάνδαλο δωροδοκίας της Siemens. Υποστήριξε ότι μέλη της Ν.Δ. που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπομπεύτηκαν ως άτομα χωρίς να ενοχοποιηθεί το κόμμα συνολικά» [όπως συνέβη με τον Τσουκάτο του ΠΑΣΟΚ] («Confidential Athens 001255, subject: A View From the Chamber: New Democracy MPs Discuss Early Elections, the Far Right, and Reform», 17.7.2009).

 

Βέβαια αυτό που έμεινε αναπάντητο μέχρι τέλους είναι το τι ακριβώς συζητούσε η οικογένεια Μητσοτάκη με τον Χριστοφοράκο. Σύμφωνα με το «Βήμα», ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε μαζί του 30 συναντήσεις και 60 επαφές, ενώ η Μαρέβα Γκραμπόφσκι (που από την εφημερίδα αναφέρεται ως «πρώην σύζυγος Κυριάκου») 2 συναντήσεις και 30 επαφές.

 

Με άλλα λόγια, αυτή η εικόνα που παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες με τον κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως παράρτημα του «επιτελικού» του κράτους δεν θα ’πρεπε να μας ξαφνιάζει...

 

efsyn.gr
πηγη: https://www.nonews-news.com

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου