Λίστα αντικειμένων
08 Οκτωβρίου 2010 00:12
Ο Γεωργίος Σουρής (1853 - 1919), πΠριν από κάτοχο περίπου χρόνια έγραψε :
Ποιός είδε κράτος λιγοστό
σε όλη τη γη μοναδικό
εκατό να ξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς
Να' χει επτά πρωθυπουργούς
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Να' χει κλητήρες για φρουρά
και να σαι κλέβουν φανερά
και ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Η δίκη των επισκοπικών 1876 από τον Η’ τόμο « Οι μεγάλες δίκες των αιώνων»
Το 1875 επί πρωθυπουργίας του Βούλγαρη ήσαν κενές θέσεις που επρόκειτο να πληρωθούν σε 4 μητροπόλεις: 1) Αργολίδος 2) Μεσσηνίας 3) Πατρών και Ηλείας και 4) Κεφαλληνίας.
Υπουργοί: Δικαιοσύνης, ο Βασίλης Νικολόπουλος από την Καρύταινα Γορτυνίας και Θρησκευμάτων Ιωάννης Βαλασσόπουλος από την Σπάρτη, οι οποίοι κατηγορήθησαν επί δωροληψία από τον τύπο και άλλους.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδος «Νέα Ημέρα» που εκδίδετο στην Τεργέστη έγραψε για τις ατασθαλίες και απευθύνετο και προς τον βασιλέα Γεώργιο. Γι' αυτούς τους δυο υπουργούς, μετά από μακροχρόνια διαδικασία στη Βουλή, απεφασίσθη η παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο με πρόεδρο τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και εισαγγελείς πέντε Βουλευτάς. Μαζί με τους Υπουργούς παραπέμφθησαν και άλλοι πολίτες.
Μεταξύ των υποψηφίων επισκόπων και ο εξ Ακράτας Βαρθολομαίος Γεωργιάδης ( ο μετέπειτα μητροπολίτης Κορινθίας) που δεν εξελέγη.
Το 1876 16 Ιανουαρίου επί πρωθυπουργίας Τρικούπη άρχισε η δίκη. Συνήγοροι οι εκλεκτότεροι ποινικολόγοι της εποχής. Έληιξε η δίκη μετά δυο μήνες από την έναρξη. Αποτέλεσμα : Ο Βαλασσόπουλος σε φυλάκιση ενός έτους, στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επί τριετία και επιστροφή 56.000 δραχμών που είχε καταχραστεί. Ο Βασίλης Νικολόπουλος σε 10 μήνες φυλάκιση και στους λοιπούς χρηματική ποινή. Για την ιστορία προσθέτουμε ότι ο Νικολόπουλος μετά τη λήξη της ποινής επανεξελέγη βουλευτής αλλά μετά λίγο απεβίωσε. Ο Βαλασσόπουλος μετά την καταδίκη του καταστράφηκεί.
Τάκης Βαρουξής