Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 16 Οκτ 2013

 

 

ΑΡΘΡΟ

του

Άγγελου Τσιγκρή

Δικηγόρου – Καθηγητή Εγκληματολογίας

________________________________________

 

Σοκάρουν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, που αφορούν τη φτώχεια, την ανεργία και την έλλειψη στέγης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η Επιτροπή περιγράφει με μελανά χρώματα τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, το 68% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και σχεδόν 1,4 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν δουλεία.

Όσον αφορά το ζήτημα της έλλειψης στέγης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι την τελευταία τριετία οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, με αποτέλεσμα σήμερα να ξεπερνούν τους 20.000 συνολικά.

Η χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση με δραματικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό, που αρχίζει να παρουσιάζει σοβαρά σημάδια διάβρωσης. Μια από τις επιπτώσεις αυτές είναι ότι η βία και το έγκλημα αυξάνουν με δραματικούς ρυθμούς.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια διαρκή αύξηση των δεικτών της εγκληματικότητας, που μας κατατάσει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξησή της, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Η ανασφάλεια των Ελλήνων έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι. Η χώρα μας βρίσκεται στο έλαιος ληστρικών επιθέσεων αδίσταχτων συμμοριών. Οι διαρρήξεις και οι ληστείες έγιναν καθημερινότητα ακόμη και στα χωριά. Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών τελεί υπό διακινδύνευση.

Η παραπάνω εικόνα οδηγεί πολλούς Έλληνες στη δημιουργία ομάδων αυτοπροστασίας. Η αυτοδικία αρχίζει να υποκαθιστά τη δημόσια τάξη και το κράτος, αφού χάθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό.

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει τα επίπεδα της βίας και της εγκληματικότητας που της αναλογούν. Οι δείκτες διακύμανσης της βίας και της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία, αποτελούν τον πλέον αξιόπιστο δείκτη μέτρησης των φαινομένων παθογένειας που ενδημούν σε αυτή.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η πρωτοφανής αύξηση των φαινομένων αυτών πρέπει -μεταξύ των άλλων- να μειωθεί η ανεργία, να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού. Με άλλα λόγια, πρέπει να οικοδομηθεί μια

κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Πολλοί ανώνυμοι συμπολίτες μας προσφέρουν αθόρυβα τη βοήθειά τους και σώζουν καθημερινά πολλούς συνανθρώπους μας.

Ωστόσο και η Πολιτεία οφείλει να κάνει το χρέος της και να επωμιστεί την ευθύνη που της αναλογεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και είναι πολλοί._

____________________

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

 

 

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου