Λίστα αντικειμένων
Με αφορμή την απαγωγή του επιχειρηματία Μανώλη Καραλολέγκο, ο δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι Έλληνες αισθάνονται απροστάτευτοι από τις ληστρικές επιθέσεις αδίστακτων κακοποιών.
Το έγκλημα στη χώρα μας αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Η Ελλάδα, τα τρία τελευταία χρόνια, παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη ποσοστιαία ετήσια αύξηση των δεικτών της εγκληματικότητας.
Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών τελεί σε διακινδύνευση. Οι Έλληνες αυτο-οργανώνονται δημιουργώντας ομάδες αυτοπροστασίας. Η αυτοδικία αρχίζει να υποκαθιστά τη δημόσια τάξη και το κράτος, αφού χάθηκε ακόμη και η στοιχειώδης εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό.
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας φθίνει καθημερινά. Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές.
Οι μισθοί των αστυνομικών δέχθηκαν μεγάλες περικοπές, γεγονός που καθιστά το έγκλημα ανεξέλεγκτο, αφού σπάνια κάποιος διακινδυνεύει τη ζωή του υπό αυτές τις εργασιακές συνθήκες.
Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει τη βία και το έγκλημα που της αναλογεί. Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.
Προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική νέα έξαρση της βίας στη χώρα μας θα πρέπει -μεταξύ των άλλων- να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου.
Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εκλείψουν οι παράγοντες κοινωνικής παθογένειας και να οικοδομηθεί μια κοινωνία περισσότερο συνεκτική και αλληλέγγυα σε όσους έχουν ανάγκη.
Πρέπει να περάσουμε άμεσα από την Ελλάδα της εγωπάθειας και των μοναχικών δρόμων, στην Ελλάδα της συλλογικότητας και των κοινών αγώνων.
Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας στη χώρα μας.
Απαιτείται, όμως, βαθιά γνώση του προβλήματος, συγκροτημένο σχέδιο και μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης που απουσιάζει από τη χώρα μας…»._
____________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει έχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας μας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.