Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 31 Οκτ 2014

 

 

17-10-2014

Οι 700 πρόσφυγες που πνίγηκαν το τελευταίο 5ήμερο έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 18.500 άτομα που έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία. Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει τόσος μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σώσουν τη ζωή τους. 50.000.000 άτομα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ - τα μισά παιδιά, συχνά χωρίς γονείς - προσπαθούν να ξεφύγουν από περιοχές πολέμου, εθνικών εκκαθαρίσεων, τρομοκρατίας, εμφυλίων, βομβαρδισμών, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, βασανιστηρίων, εξωδικαστικών εκτελέσεων. Οι περισσότεροι αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές ή χώρες, συγκριτικά ελάχιστοι αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφυγες από την Συρία, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 130.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι και παιδιά. Περίπου 3.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν βρει καταφύγιο στην Ιορδανία (613.259), στην Τουρκία (832.508), στο Ιράκ (215.369) και στον Λίβανο (1.175.504), ενώ περίπου 6.500.000 – τα μισά παιδιά - έχουν μετεγκατασταθεί μέσα στη Συρία [1]. Μόνο μερικές χιλιάδες έχουν περάσει στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Μαρία – Πίνιου Καλλή συν-επικεφαλής των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» δήλωσε με αφορμή:

«Η αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη σε πολλές χώρες (Συρία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιράκ, Αφρική, Ουκρανία, Λιβύη κα), δεν έχει αυξήσει την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και των κυβερνήσεων, αντιθέτως έχει αυξήσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την ενίσχυση ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων. Αντί για ρεαλιστικές λύσεις για τους ανθρώπους που υποφέρουν [2], μερικοί προσπαθούν να σπείρουν τον τρόμο και στην Ευρώπη. Κι όμως ρεαλιστικές λύσεις μπορεί να υπάρξουν προς όφελος όλων».

Ο Χρίστος Θεοδωρόπουλος, υπεύθυνος στους «ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» για θέματα προσφύγων και κοινωνικής ένταξης δήλωσε: «Ευτυχώς υπάρχουν απλοί πολίτες και οργανώσεις που κάνουν ότι μπορούν για να ανακουφίσουν ανθρώπους που έχουν βασανιστεί, έχουν ξεφύγει από την κόλαση, έχουν δει το χάρο με τα μάτια τους. Οι υπόλοιποι δεν πρέπει να τους αφήνουμε μόνους στην προσπάθειά τους. Όπως δεν πρέπει να αφήνουμε εγκλωβισμένους στο δρόμο, στο λιμάνι, σε πλατείες ανθρώπους που έχουν ξεφύγει από την κόλαση της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Γάζας κα. Η κυβέρνηση, οι πολιτικές δυνάμεις, οι τοπικές αρχές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Ο Νίκος Χρυσόγελος συν-επικεφαλής των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» δήλωσε σχετικά:

«Ο Δημ. Αβραμόπουλος έχει προταθεί για Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, αν και προέρχεται από μια χώρα που δεν είναι σε θέση να οργανώσει σωστά μερικά κέντρα υποδοχής, να λειτουργεί τις υπηρεσίες ασύλου, να αξιοποιεί σωστά τους ευρωπαϊκούς πόρους για την αξιοπρεπή διαβίωση όσων έχουν - από το διεθνές δίκαιο - δικαίωμα στην προστασία, να ολοκληρώνει σε εύλογο χρόνο τις διαδικασίες ώστε οι άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες να έχουν δικαίωμα να εργάζονται, να είναι ασφαλισμένοι, να επανασυνδέονται με την οικογένεια, να μπορούν να ταξιδεύουν. Αν το ευρωκοινοβούλιο τον ψηφίσει και αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα, ο Δημ. Αβραμόπουλος, πρέπει να έχει υπόψη του ότι θα έχει αυξημένες υποχρεώσεις, αφενός να πιέσει ώστε η Ελλάδα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και αφετέρου να προωθήσει μια αναβαθμισμένη, ανθρωπιστική, ρεαλιστική, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο».

 

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» για τους πρόσφυγες και την κρίση στα νησιά

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» οργανώσαμε πρόσφατα συνάντηση ανθρωπιστικών οργανώσεων με την Γενική Γραμματέα των Πράσινων, Βούλα Τσέτση, ώστε να μεταφέρει στο ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν την απαίτηση για ουσιαστική δράση προς όφελος των προσφύγων αλλά και των νησιωτών. Τα τελευταία χρόνια τόσο ο πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων, όσο και πράσινοι ευρωβουλευτές από άλλες χώρες έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και έχουν πολλές φορές επισκεφθεί νησιά όσο και κέντρα κράτησης με στόχο την προώθηση μιας συνεκτικής, ανθρωπιστικής και ρεαλιστικής πολιτικής μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση που μεγαλώνει.

Η Ευρώπη δεν έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική μπροστά σε αυτή την αυξανόμενη κρίση, παρά τις πιέσεις και την κινητοποίηση ανθρωπιστικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αλλά και πολιτικών κομμάτων, όπως οι Πράσινοι. Η επιχείρηση «FrontexPlus» και η ιταλική «MareNostrum» [3] που περιλαμβάνει και διάσωση στη θάλασσα δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα σταματήσουν να πνίγονται μαζικά μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική εστιασμένη στα βασικά αίτια της φτώχειας, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αναγνωρίζοντας το ρόλο και το μερίδιο ευθύνης της Ε.Ε. στην παγκόσμια σκηνή και ενισχύοντας τον ανθρωπιστικό της ρόλο.

Η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση και οι φορείς στην Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν. Προτιμούν ταλαιπωρημένοι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια ή να υπάρχουν κέντρα υποδοχής, με συμμετοχή εκπροσώπων κι άλλων Κρατών Μελών (το ευρωπαϊκό πλαίσιο και πόροι υπάρχουν), γνωρίζοντας έτσι ποιος μπαίνει στην χώρα και στην Ευρώπη αλλά και ποιος δικαιούται προστασίας και που μπορεί να πάει; Αποδέχονται την βάρβαρη αντιμετώπιση ανθρώπων που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους ή επιδιώκουν να οργανώσουν, αξιοποιώντας διαθέσιμα μέσα, την ανθρωπιστική και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στήριξη, προστασία και κοινωνική ένταξη των συνανθρώπων μας, που σήμερα είναι κατατρεγμένοι, χθες όμως μπορεί να είχαν έρθει στη χώρα ως τουρίστες και να είχαν γίνει δεκτοί με χαρά;

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε όλους και όλες να εκφράσουν με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους όχι μόνο προς τους πρόσφυγες και καταδιωκόμενους αλλά και προς τους νησιώτες στη Χίο, τη Σάμο, τη Λέσβο, την Τήλο που αγωνίζονται με κάθε τρόπο να βοηθήσουν μπροστά στη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» θεωρούμε ότι πρέπει:

- <!--[endif]-->να βελτιωθούν και να γίνουν πραγματικά κέντρα υποδοχής τα κέντρα (κράτησης;) που υπάρχουν σήμερα στα νησιά Σάμος, Χίος, Λέσβος, και είναι υπερπλήρη και να δημιουργηθούν σε άλλα νησιά, κέντρα υποδοχής με την συμμετοχή εκπροσώπων κι άλλων κρατών – μελών, ώστε να αναλαμβάνουν από κοινού το μερίδιο της ευθύνης που τους αντιστοιχεί. Στα Δωδεκάνησα για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένα κέντρο υποδοχής και screeningcenter.

- <!--[endif]-->να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να μην στοιβάζονται υπερβολικά πολλοί άνθρωποι για πολλές εβδομάδες στα κέντρα αυτά καθώς

Με δεδομένο ότι Ευρωπαϊκοί πόροι και το κατάλληλο ευρωπαϊκό πλαίσιο υπάρχουν, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία.

- <!--[endif]-->Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στην παραβίαση από τις δημόσιες αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις διαδικασίες εισόδου και συνοριακών ελέγχων. Να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη κι εξειδικευμένη μεταναστευτική αρχή που να είναι σε θέση να διαχειριστεί τα σύνθετα θέματα που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές και τους αιτούντες άσυλο αλλά και με την τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι νόμιμοι δρόμοι εισόδου, ειδικά για άτομα που πιθανά δικαιούνται καθεστώς προστασίας, καθώς και ουσιαστικές παρεμβάσεις και ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικής και εργασιακής ένταξης προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών θα επέλυσε προβλήματα παράνομων κυκλωμάτων, γκετοποίησης περιοχών και πληθυσμών, αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο.

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου