Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 03 Απρ 2016
Η Ελλάδα αιχμάλωτη του „Μεταναστευτικού“
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

 

Αναδημοσιεύω άρθρα από τον ελληνικό τύπο, που δείχνουν ανάγλυφα την καταστροφή που υφίσταται η χώρα μας απο τα καραβάνια των φυγάδων/προφύγων/μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Και την βλακεία των κυβερνώντων, που έπεσαν θύματα των ιδεοληψιών τους και τώρα δεν ξέρουν που είναι μπρός και που πίσω. Με ένα δικό μου εισαγωγικό σημείωμα

 

 

 

Εισαγωγή

 

Αφού ο Έλληνας έχει συνειθίσει να εκλαμβάνει την ανομία, την ακυβερνησία και το χάος σαν φυσιολογικές καταστάσεις, δεν του προξενεί και μεγάλη εντύπωση η εικόνα ανθρώπων που έχουν κατασκηνώσει δίπλα στις γράμμες του τραίνου και έχουν διακόψει την σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας με την Δυτική Ευρώπη. ‚Αλλωστε τα ίδια συνέβαιναν και πριν μερικές εβδομάδες με τον αποκλεισμό της οδικής σύνδεσης της χώρας μας με την Βουλγαρία ενώ τα ΜΜΕ αφιέρωναν ολόκληρα κατεβατά περιγράφοντας τις μάχες των αγροτών που αγωνίζονταν για τα δίκαιά τους. Όπως και η κάθοδος των Κρητών με τις μαγκούρες στην Αθήνα που πολιορκούσαν και κατέστρεφαν Υπουργεία ή κυνηγούσαν αστυνομικους, κι‘ αυτά εμφανίσθηκαν σαν κάτι το δίκαιο και εν πάσει περιπτώσει ως μη επιλήψιμο.

 

Για όποιον όμως ζεί στο εξωτερικό, τέτοιες καταστάσεις μοιάζουν λίγο ή πολύ παλαβές. Του φαίνεται αδιανότητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μια ευρωπαϊκή χώρα, μέλος μάλιστα της Ε.Ε., όπου η οικονομία είναι το Α και το Ω μιας κρατικής υπόστασης και η τυχόν διατάραξή της θα προκαλούσε, στην Γερμανία φερ‘ ειπείν, σεισμικές δονήσεις και τριγμούς στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό καθεστώς που την διέπει. Η αδιαφορία λοιπόν με την οποία αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παρόμοιες καταστάσεις φαίνεται να προέρχεται απο το ότι η Ελλάδα δεν παράγει και δεν εξάγει τίποτε το αξιόλογο και ότι οι Έλληνες έχουν συνειθίσει να θεωρούν το οικονομικό τους εισόδημα ως δεδομένο, η οικονομία είναι για τον Έλληνα ο μισθός, η σύνταξη ή άλλες παροχές που παίρνει απο το κράτος και όχι η παραγωγική απασχόληση και η εξαγωγή αγαθών και προϊόντων, στην ζωή του Έλληνα κυριαρχεί η κονόμα και η πολιτική παραφιλολογία. Και βέβαια με μια τέτοια αντίληψη περί οικονομίας δεν είναι καθόλου περίεργο, ότι η Ελλάδα είναι χρεωμένη μέχρι το λεμό στά δάνεια και ότι οι δανειστές της, ανεξάρτητα απο τις προθέσεις τους να την ρίξουν συνειδητά στην παγίδα των δανείων, ευλόγως σήμερα ζητούν την αποπληρωμή τους και έχουν αναθέσει στην Τρόικα/τους Θεσμούς τον ρόλο του εισπράκτωρα (inkasso). Και επειδή πέρα απο τα δάνεια παράς στην Ελλάδα δεν υπάρχει, τις παίρνουν αυτά που έχει, την υποδομή της, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους κ.λπ.

 

Αναδημοσιεύω παρακάτω άρθρα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην „Καθημερινή“, το „PRO NEWS“ και το „‚Εθνος“. Στο πρώτο βλέπουμε την καταστροφή που υφίσταται η χώρα μας απο τα καραβάνια των φυγάδων/προφύγων/μεταναστών, που λόγω βλακείας των κυβερνούντων έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και θα μείνουν, όπως φαίνεται, για πολύν καιρό εδώ. Η ελληνική φιλοξενεία και το ελληνικό φιλότιμο, με τα οποία τα ΜΜΕ επεξεργάζονται τον εγκέφαλο του Έλληνα, είναι καλά, αλλά σπανίως θα διαβάσει ή θα δεί κανείς τις επιπτώσεις του βλακωδώς καθιερωθέντος ορισμού ως „προσφυγικό“ στον τουρισμό, ιδίως στα ελληνικά νησιά Χίο, Λέσβο ή Κω, όπου οι ακυρώσεις ή οι μη κρατήσεις έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις.

 

Πουθενά δεν διάβασα και για την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά ή της Θεσσαλονίκης, που μεταβλήθηκαν σε χαοτικές κατασκηνώσεις φυγάδων.

 

Που χέζουν, που κατουρούν, που πλύνονται, πού κάνουν το ένα και το άλλο αυτοί οι άνθρωποι;

 

Διαβάσατε κάτι γι‘ αυτά τα τελείως φυσιολογικά πράγματα; Εγώ όχι.

 

Και για την Ειδομένη και τις συνέπειές της για την ελληνική οικονομία σπανίως θα διαβάσει κανείς μια ψύχραιμη ανάλυση, τουναντίον, επί μέρες και βδομάδες οι εφημερίδες ήταν απασχολημένες με τις επισκέψεις κάποιων „καλλιτεχνικών“ παρασίτων όπως η σαρακοφαγωμένη πρώην ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός και „ακτιβίστρια“ (!) Σούζαν Σάραντον, η επίσης ακτιβίστρια Βανέσα Ρεντγκρέιβ (!) ή ο κινέζος καλλιτέχνης και αποστάτης Αϊ Βάι Βάι! (που τα κονομάει μια χαρά στην Γερμανία για να κάνει προπαγάνδα εναντίον της πατρίδος του) που έσπευσαν στην Ελλάδα για αυτοδιαφήμιση αλλά και για προπαγάνδα. Για να δείξουν την δήθεν συμπόνοιά τους για τους φυγάδες που η κυρία Μέρκελ ξεσήκωσε απο την πατρίδα τους υποσχόμενη σπίτια, δουλειές και καλοπέραση στην Γερμανία, αλλά στην πραγματικότητα για να απογυμνώσει την Συρία απο τον ενεργό πληθυσμό και την νεολαία της, για να τους χρησιμοποιήσει σαν την μελλοντική φιλογερμανική ελίτ στην μετά Ασσάντ Συρία (βλέπε και το πρόγραμμα „Leadership for Syria„ („Ηγεσία για τη Συρία“ στο άρθρο μου „Το προσφυγικό σαν μια παράμετρος της καταστροφής στη Συρία“ και στο „Το Παρίσι, η Συρία και οι πρόσφυγες της Μέρκελ και του Τσίπρα„ που δημοσιεύθηκαν σ‘ αυτήν εδώ την ιστοσελίδα). Και για να αλλοιώσει την πληθυσμιακή σύνθεση των κρατών της Ευρώπης, που σε λίγο θα μοιάζουν με Άραβες.

 

Αυτά όλα το τσούρμο των παλαβών που κυβερνούν την Ελλάδα θα μπορούσε να τα βρεί ψάχνοντας στο διαδίκτυο, όμως αυτοί έχουν γαλουχηθεί με ιδέες και ιδεολογήματα για καταλήψεις, επαναστάσεις και καταστροφές δημοσιας περιουσίας, αναρχία και χάος και μ‘ αυτές κάνουν ακόμη και σήμερα την πολιτική τους σαν Πρωθυπουργοί ή Υπουργοί. Που να καταλάβει ο μεγάλος αρχηγός τους, που απο καταληψίας του σχολείου του έγινε ξαφνικά Πρωθυπουργός, για ποιούς λόγους δημιουργήθηκε το „μεταναστευτικό“, γιατί τον έβαλε η Μέρκελ στο παιχνίδι που παίζεται με την ταλαιπωρία εκατομμυρίων φυγάδων, που η Μέρκελ τους θέλει για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω και ο Ερντογάν για να την εκβιάσει ζητώντας δισεκατομμύρια συν την επίσπευση της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε; Αυτός νόμιζε, ότι θα μπορούσε με τα νταούλια του να κάνει τους Ευρωπαίους να χορεύουν, ο ανόητος, τράβηξε λοιπόν το πιστόλι του και άρχισε να τους πυροβολεί. Επειδή όμως ούτε κι‘ αυτό το κατέχει, πυροβόλησε ο ίδιος τα πόδια του και δυστυχώς την Ελλάδα, που απο τα τραύματα που δέχθηκε βρίσκεται σήμερα στην εντατική και είναι ζήτημα αν θα επιζήσει.

 

Διότι η κατάστασή της όσο πάει και χειροτερεύει, το σημερινό χάος θα ήταν καλό, αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες για κάποιο άνοιγμα των συνόρων στην Βαλκανική Οδό. Εδώ και μέρες τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και αυτό μπορεί να μεταφραστεί σαν μια πίεση που ασκείται στην γερμανική κυβέρνηση της Μέρκελ να (μισο)ανοίξει τα σύνορα για τα Σκόπια. Αν συμβεί αυτό, θα ήταν το τελικό χτύπημα που θα δεχόταν η Ελλάδα, διότι αυτο θα γίνει αμέσως γνωστό στους φυγάδες που θα αρχίσουν να συρρέουν προς τα ελληνικά νησιά με κατευθυνση την Ειδομένη.

 

Αρχίζω λοιπόν με το δημοσίευμα της „Καθημερινής“, που δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η ελληνική οικονομιά με Πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Τελικά „ήταν το κλίμα στραβό, τόφαγε κι‘ ο γάιδαρος“, ε, αυτό ήταν, τετέλεσται

 

Στην Ειδομένη «χάθηκαν» οι επενδυτές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ

Κλειστή για δέκατη μέρα παραμένει η σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη στην Ειδομένη καθώς ομάδα διαμαρτυρόμενων μεταναστών και προσφύγων αρνούνται να αποχωρήσουν από τις σιδηροτροχιές τις οποίες και έχουν καταλάβει.Ως αποτέλεσμα έχουν συσσωρευτεί για δεύτερη φορά εκατοντάδες έμφορτα βαγόνια ένθεν και ένθεν των συνόρων ενώ κάποιες αμαξοστοιχίες αναδρομολογούνται δια της Βουλγαρίας με μεγάλο όμως οικονομικό κόστος και κυρίως κόστος χρόνου έως και δύο ημερών.

Πολλά εμπορεύματα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης φορτώνονται πλέον σε φορτηγά οχήματα για να προωθηθούν στους τελικούς προορισμούς τους στο εξωτερικό όμως ένα από τα δυο βασικά του φορτία, το νικέλιο, δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί παρά μόνο με τραίνο. Παραμένουν έτσι μεγαλες ποσότητες νικελίου χύδην στο λιμάνι του ΟΛΘ αναμένοντας το άνοιγμα της γραμμής στην Ειδομένη προκειμένου να μπορέσουν να προωθηθούν στα Σκόπια.

Οι ζημίες για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αναγκάζεται να πληρώνει τέλη στα ξένα δίκτυα, και τον ΟΛΘ συσσωρεύονται τη στιγμή που αμφότερες οι εταιρείες τελούν υπό πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ σε ήδη ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λογω της οικονομικής συγκυρίας. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υποψηφίων επενδυτών για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ με το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να επανεκκινηθεί και ουσιαστικά ο παγωμένος επί δυο περίπου χρόνια, διαγωνισμός. Η δε πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ , όχι μόνον μνημονιακή υποχρέωση αλλά και προαπαιτούμενο για τη διαγραφή χρεών της τάξης των 750 εκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια της σχετικής προ ετών συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εχει λάβει μια ακόμη παράταση μετά από τις αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις τα τελευταία έτη. Η νέα καταληκτική προθεσμία υποβολής αρχικού ενδιαφέροντος για το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι 15/4/2016 από σήμερα 21/3/2016 ενώ η νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η 31/5/2016 από 26/4/2016.

Τα πλήγμα στην φήμη των δύο ελληνικών εταιρειών εκτιμάται ως σημαντικότατο και ικανό να υπονόμευση τα τιμήματα που ενδέχεται να προσφερθούν από όσους επενδυτές αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις δυο αυτές ιδιωτικοποιήσεις.

Το τελευταίο τραίνο που μπήκε στην Ελλάδα ήταν την προ-προηγούμενη Παρασκευή αναφέρουν στην Κ πηγές από την βόρειο Ελλάδα και συμπληρώνουν πως μέχρι στιγμής πέντε τρένα της Cosco από τον Πειραιά προς την κεντρική Ευρώπη προωθήθηκαν μέσω Βουλγαρίας. Άλλα τέσσερα εκ των εννέα που στέλνει κάθε εβδομάδα η λειτουργός των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ αντιμετωπίζουν σημαντικότατες καθυστερήσεις.

Περισσότερα από 60 έμφορτα βαγόνια με προορισμό την Ελλάδα είναι μέσα στα Σκόπια ενώ άλλα 200 βαγόνια είναι εγκλωβισμένα στην Ελληνική πλευρά αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Τα προβλήματα δεν αφορούν βέβαια μόνο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ και την Cosco.

Ο τρέχων αποκλεισμός δεν είναι ο πρώτος τους τελευταίους μήνες. Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου άλλη κατάληψη των σιδηροτροχιών στην Ειδομένη πάλι από πρόσφυγες και μετανάστες είχε επίσης παγώσει το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Πριν από αυτό, απεργίες στα λιμάνια είχαν καταστήσει αδύνατη την προσέγγιση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προκαλώντας επίσης μεγαλες καθυστερήσεις. Εκτιμάται πως τα τρία αυτά περιστατικά μπορεί να έχουν απομειώσει έως και κατά  8% περίπου την ετήσια εμπορική δραστηριότητα που χρησιμοποίει τις λιμενικές και σιδηροδρομικές υποδομές αφού κατα το τελευταίο δωδεκάμηνο εχει χαθεί τουλάχιστον ένας μήνας από τέτοιες καθυστερήσεις. Και αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις της επιβολής των capital controls πέρυσι το καλοκαίρι.

Ηλίας Μπέλλος
28.03.2016
http://www.kathimerini.gr/854586/article/epikairothta/ellada/sthn-eidomenh-xa8hkan-oi-ependytes-ths-trainose-kai-toy-ol8

…………………….

Απέραντος καταυλισμός ο Πειραιάς -1.100 σκηνές και 5.745 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες στο λιμάνι

 

Σε 5745 ανήλθαν οι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο „Αριάδνη“ με 15 πρόσφυγες μόνο από τη Μυτιλήνη.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2, χωρίς ωστόσο να μεταφέρει κανένα πρόσφυγα η μετανάστη από κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου.
Οι σκηνές που έχουν στηθεί στους περισσότερους σταθμούς του λιμανιού ανέρχονται σε 1.100, ενώ σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας αποφασίστηκε από σήμερα να υπάρξει διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους μετανάστες και πρόσφυγες, όπου θα κοινοποιείται για ποιον λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά. Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη, που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1300 ατόμων.
Μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν επίσης σε κέντρο φιλοξενίας που πρόκειται να δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα

Πηγή: http://www.pronews.gr/portal/20160330/defencenet/%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%AC%CF%82-1100-%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-5745#sthash.Q0VdeVLH.dpuf

……………………………

«ΝΕΑ ΕΙΔΟΜΕΝΗ» ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Το «παράδοξο» του Πειραιά: Μειώνονται οι ροές, αυξάνονται οι πρόσφυγες

Μηδενικές είναι οι μεταναστευτικές ροές και σήμερα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου πάντως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ασφυκτική με τις σκηνές να φτάνουν μέχρι τους προβλήτες.

 

 
Το «παράδοξο» του Πειραιά: Μειώνονται οι ροές, αυξάνονται οι πρόσφυγες

Τα δύο πλοία που κατέπλευσαν σήμερα το πρωί, το «Blue star 1» και το «Διαγόρας» δεν μετέφεραν κανέναν μετανάστη και πρόσφυγα.

Αυτό ωστόσο δεν μείωσε ούτε κατ‘ ελάχιστο τον πληθυσμό στα προσωρινά κέντρα φιλοξενείας. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία χθεσινοβραδυνή καταμέτρηση του λιμενικού σώματος φιλοξενούνται συνολικά 5.600 πρόσφυγες έναντι 5.467 που ήταν χθες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εθελοντικών οργανώσεων κάποιοι από τους μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να επέστρεψαν από διάφορα κέντρα φιλοξενίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Στους προαύλιους χώρους των επιβατικών σταθμών του ΟΛΠ πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες διαμένουν σε δεκάδες σκηνές, καθώς οι εσωτερικοί χώροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι.

Πάνω από 300 μετανάστες στη Λέσβο
Περισσότεροι από 300 μετανάστες έχουν αποβιβασθεί από τα χαράματα σήμερα στη Λέσβο, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των υπό περιορισμό διαμενόντων προσφύγων και μεταναστών στο χοτ σποτ της Μυτιλήνης, οι οποίοι και περιμένουν την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ώστε να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

 

 
Το «παράδοξο» του Πειραιά: Μειώνονται οι ροές, αυξάνονται οι πρόσφυγες

Χθες Δευτέρα πάντως και μέχρι σήμερα τα χαράματα ήταν μικρός ο αριθμός των όσων έφτασαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 161 άτομα κυρίως Πακιστανοί μετανάστες. Στη Λέσβο χθες αποβιβάσθηκαν 103 άτομα, στη Χίο 58 ενώ στη Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας.

Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι 686 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 213 στη Σάμο.

Υπό περιορισμό στα χοτ σποτς των τριών νησιών μιας και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου, με στοιχεία χωρίς τις σημερινές πρωινές αφίξεις, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 1691, στη Χίο 1366 και στη Σάμο 189.

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/to_paradokso_tou_peiraia_meionontai_oi_roes_auksanontai_oi_prosfyges-64353143/

29.03.2016

…………..

ΤΑ 3 ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το σχέδιο για την εκκένωση της Ειδομένης

Βήμα βήμα με χειρουργικές κινήσεις και με «όπλο» την πειθώ επιχειρεί η κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο της Ειδομένης.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως τονίστηκε στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, είναι να έχει εκκενωθεί η Ειδομένη αν όχι μέχρι το Πάσχα, πάντως εντός του Μαΐου
Στόχος της κυβέρνησης, όπως τονίστηκε στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, είναι να έχει εκκενωθεί η Ειδομένη αν όχι μέχρι το Πάσχα, πάντως εντός του Μαΐου

 

1ο Βήμα: Συνεννόηση με τους «αλληλέγγυους» Γενοβέζους να διακόψουν τη λειτουργία του… ράδιο αρβύλα, που μεταδίδει ψευδείς ειδήσεις προκαλώντας σύγχυση και πανικό στους πρόσφυγες ότι από «μέρα σε μέρα» και από «ώρα σε ώρα» ανοίγουν τα σύνορα στα Σκόπια. Για τον λόγο αυτό μεταβαίνει σήμερα στην Ειδομένη ο «ακτιβιστής-μαιευτήρας» υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για να έρθει σε επαφή μαζί τους και να τους καλέσει να σταματήσουν την ανορθόδοξη δράση στην Ειδομένη και να μη δυσχεραίνουν το έργο της κυβέρνησης, που είναι η ομαλή και χωρίς βία μετακίνηση των προσφύγων στα μετόπισθεν, καθώς δεν έχουν καμία ελπίδα να περάσουν τα σύνορα.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός δεν θέλει επ‘ ουδενί τη ρήξη με τους ακτιβιστές πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου μαζί τους.

Σε περίπτωση όμως που η σημερινή προσπάθεια Μουζάλα προσκρούσει σε τείχος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα με στόχο να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο της Ειδομένης.

2ο Βήμα: Ο Στρατός με την Αστυνομία θα αναλάβουν ενεργότερο ρόλο ως προς τον έλεγχο της περιοχής, εφαρμόζοντας το σχέδιο «μπακλαβά», χωρίζοντας την περιοχή σε δεκατρείς τομείς. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο που αποκάλυψε χτες το «Εθνος», υπό τον διοικητή της 33ης Ταξιαρχίας μεικτά κλιμάκια του Στρατού και της Αστυνομίας θα αναλάβουν τη διοικητική μέριμνα και την ασφάλεια των προσφύγων που οι σκηνές τους βρίσκονται μέσα στον κάθε τομέα.

Με την παρουσία και ενεργό εμπλοκή του Στρατού και της Αστυνομίας αυτόματα ακυρώνεται η όποια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να παράξουν οι εισαγόμενοι ακτιβιστές, οι οποίοι εξοπλισμένοι με πομπούς αλωνίζουν στα χωράφια της Ειδομένης ως να είναι εκείνοι διοικητές του καταυλισμού.

Η Αστυνομία με τον Στρατό θα αποφύγουν κάθε ένταση ή σύγκρουση με τους ακτιβιστές, ωστόσο η όποια δράση τους θα βρίσκεται πλέον υπό την αυστηρή επιτήρηση των ελληνικών αρχών και εάν αυτή υπερβαίνει τις «κόκκινες γραμμές» θα καλούνται να αποχωρήσουν από την περιοχή…

3ο Βήμα: Τα μεικτά κλιμάκια Στρατού και Αστυνομίας, αφού εξασφαλίσουν τη διοικητική μέριμνα και την ασφάλεια των προσφύγων, θα ενημερώνονται για τις εναλλακτικές αποστάσεις που θα έχουν για τη μετακίνησή τους σε οργανωμένους καταυλισμούς στα μετόπισθεν.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως τονίστηκε στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, είναι να έχει εκκενωθεί η Ειδομένη αν όχι μέχρι το Πάσχα, πάντως εντός του Μαΐου.

Οι ροές προσφύγων

Τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη απασχόλησε και η αποκάλυψη του «Εθνους» για το στρατηγικό σχέδιο που εφαρμόζει η Τουρκία κατευθύνοντας τη ροή των προσφύγων σε συγκεκριμένα νησιά που εδώ και χρόνια έχει «στοχοποιήσει» το τουρκικό γενικό επιτελείο. Μάλιστα βάσει της ανάλυσης των στοιχείων -σύμφωνα με αποκλειστική πληροφορία του «Εθνους»- ένα μεγάλο μέρος μεταναστών (σκληρών Αφγανών και όχι Σύρων προσφύγων) αποβιβάζονται στη Χίο, προφανώς με στόχο να διαρραγεί η αξιοθαύμαστη ανεκτικότητα που έχει επιδείξει μέχρι τώρα ο τοπικός πληθυσμός. Η Χίος, όπως έχει αποκαλυφθεί, βρίσκεται στα μακρόπνοα σχέδια του τουρκικού γενικού επιτελείου για κατάληψη μεγάλου νησιού του κεντρικού Αιγαίου και επομένως πάντα είναι μέσα στις βλέψεις τους η σφυγμομέτρηση, η αντίδραση και το φρόνημα του τοπικού πληθυσμού.

Το γεγονός ότι οι Χιώτες ως καραβοκύρηδες και ναυτικοί επέδειξαν μια θαρραλέα ανεκτικότητα στα πρώτα κύματα προσφύγων που έσκασαν στο νησί προφανώς δεν άρεσε στους Τούρκους και γι‘ αυτό εν συνεχεία απέστειλαν Αφγανούς μετανάστες, που κάθε άλλο παρά φιλήσυχοι και καλοκάγαθοι είναι όπως οι Σύροι πρόσφυγες…

Για τον λόγο αυτό και εν όψει της εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία για επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία από το ξημέρωμα της 4ης Απριλίου, χτες μετά την κυβερνητική σύσκεψη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε τα hotspots της Λέσβου και της Χίου.

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση παραμένει η στάση όχι μόνο των ακτιβιστών στην Ειδομένη αλλά και των κινήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στον Εβρο, καθώς επιμένει να προειδοποιεί την Ευρώπη ότι εάν δεν δέχεται όσους επαναπροωθεί η Ελλάδα θα αναγκαστεί και η ίδια να αθετήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα και δεν θα δέχεται πίσω όσους καταφέρνουν να περάσουν στις ελληνικές ακτές.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
29.03.2016
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/to_sxedio_gia_tin_ekkenosi_tis_eidomenis-64353055/

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JIKW3XCHdf4

 

πηγη:berlin-athen.eu

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου