Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 09 Μάι 2016
Επί παντός
Κλίκ για μεγέθυνση

Είναι πολλά τα γεγονότα που γυροφέρνουν τον μύλο της τρέχουσας καθημερινότητας και οι καιροί ου μενετοί.

Πολιτικές ανακατατάξεις, πόλεμοι, αιματοχυσίες, φτώχεια, εξαθλίωση, αδικία, τρομοκρατία, μετανάστευση, ρύπανση, ανεργία, ανελευθερία, απορρύθμιση της ατομικής οδοιπορίας, συναισθηματική τοξίνωση, και πλήθος άλλων κομπάρσων συνθέτουν τις στρατιές των εισβολέων της ζωής μας. Πώς να μείνεις απαθής σ’ ένα τέτοιο τραγικό σεισμικό περιβάλλον, που αλλοτριώνει την ψυχική σου ισορροπία και κατακυριεύει τους οραματισμούς σου ;

Ο επικοινωνιακός λόγος, στυλοβάτης της ατομικής και κοινωνικής ευρυθμίας, αντικαθίσταται από ιδεοληπτικό μουρμουρητό, που όπως είναι αναμενόμενο, μετουσιώνεται σε κοινωνικό βόγγο και αλαλαγμό, με όλα τα δυσοίωνα επακόλουθα.

Η αναζήτηση της ευτυχίας παίρνει την μορφή ενός ασθενούς σήματος που μάταια προσπαθεί να διεγείρει κάποια αισθητικά και συναισθηματικά κέντρα του ανθρώπου. Για ευτυχιοπλαστικούς παλμούς δεν τολμάει κανείς να συζητήσει, γιατί πώς να χορέψεις με την ευτυχία, όταν ο γύρω σου κόσμος είναι άκοσμος και οι συνοδοιπόροι σου μολυσμένοι από την κατήφεια και την επιβεβλημένη απραξία ;

Όσο όμως και να κυριαρχεί η απαξίωση των πολιτιστικών μας κανόνων ένα είναι βέβαιο: κάποιος κοινωνικός παλμός, ένα σεισμικό κοινωνικό συμβάν, θα αποτελέσει την απαρχή μιας ανατέλλουσας εποχής.

Πάλι θα ξανανθίσουν οι λευκοί κρίνοι! Πάλι θα ξαναπλέξουν οι νέοι μας στεφάνια με αγριολούλουδα ! Ο έρωτας και η αγάπη δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψουν!

Πολλές φορές, για όσα προανέφερα συνομιλώ με τον Ανέστιο, το δαιμόνιο μου και μέσα από τον διάλογο προσπαθώ να μεταβιβάσω έννοιες και ιδέες στο χαρτί, αισθητικές και υπαρξιακές αναζητήσεις, διεγέρτες των ρυθμών της ψυχής και του πνεύματος, μια γνωστική αφή, για τα πέριξ συμβαίνοντα πράματα και θάματα.

Αγώνας για την ειρήνη και τον ανθρωπισμό, την απελευθέρωση των ανθρώπων της εποχής μας από τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, που τις συντηρεί μια κάστα απλήστων απατεώνων, αγώνας για την υπερνίκηση των δυσκολιών για αφύπνιση του πνεύματος ώστε να τεθεί σε κίνηση! Με τις δραστηριότητες του Κύκλου, με την δημιουργία βιβλιοθηκών, με την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κίνηση του πνεύματος, αλλά και εστίες πολιτισμού, τον οποίο ο Σπέγκλερ ονόμασε Απολλώνιο ! Για μένα, ένα μείγμα με το Διονυσιακό ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα (το εφάρμοσα στα νυχτερινά σχολεία και στα μαθήματα σε γονείς και κηδεμόνες, με μεγάλη επιτυχία) !.. Οι έννοιες της δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς και της ελευθερίας, είναι βασικές και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να πάψουν να αποτελούν ιδεολογικό επικάλυμμα του σημερινού παγκόσμιου οικονομισμού (και ανταγωνισμού), όπως και ο χριστιανισμός, για να σταματήσει η παραπλάνηση των λαών... (Ο Μαξ Βέμπερ είπε πως οι Χριστιανοί πουριτανοί δημιούργησαν τον καπιταλισμό !)

Ο άνθρωπος λοιπόν έρχεται να αντιμετωπίσει με ένα σωρό προκλήσεις, νέα επιστημονικά επιτεύγματα, καινούργιες εικόνες, ήχους, θέσεις, ερωτήσεις, υποχρεώσεις, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πολλή και σοβαρή μελέτη, για να τα βγάλει πέρα…

Αισθάνομαι την ανάγκη να πω δυο λόγια για τους δασκάλους αυτούς που αγαπούν το διάβασμα, την λογοτεχνία και το παιδί, καθώς όπως διεπίστωσα, μετά από πολύχρονη έρευνα και μελέτη, μόνον φωτισμένοι και πλήρως καταρτισμένοι δάσκαλοι μπορούν να αλλάξουν νοοτροπίες και παγιωμένες καταστάσεις και να ανεβάσουν το πνευματικό και ηθικό επίπεδο του λαού μας…

Στόχος είναι, αγαπητοί φίλοι, το άνοιγμα ενός φεγγίτη στον περίκλειστο χώρο που μας έχουν εγκλωβίσει οι εξουσιαστές (και συνέταιροι μας) με τους μαύρους καβαλάρηδες φύλακες (ΔΝΤ & σια).

Ζούμε σε μια εμπόλεμη κατάσταση και γι’ αυτό χρειαζόμαστε Γνώση, Φως και χιούμορ για να αντιπαλέψουμε τις ορδές των μακελάρηδων. Χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και μελέτη σοβαρή, για να μπορέσει ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις χωρίς να χάσει την ανθρωπιά του και ακόμη και την ζωή του… μα θα μου πείτε: Ο άνθρωπος είναι από την φύση του ‘λογικό ον’ και καλός και η ιστορία οδηγεί την ανθρωπότητα στην πρόοδο, σε περισσότερη ευτυχία, στην λογική και ηθική τελειοποίηση. .. Κοιτάξτε γύρω σας, όμως, τι συμβαίνει ! Προσωπικά, συντάσσομαι με την γνώση του Καντ: ‘’Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και συστηματική μελέτη, για την άνοδο του ηθικού και πνευματικού επιπέδου, αυτή είναι η έξοδος του ανθρώπου από την ανωριμότητα, για την οποία ο ίδιος είναι υπεύθυνος!’’.

Έρχεται, όμως, το πλήρωμα του χρόνου που οι φυσικές μας δυνάμεις λιγοστεύουν και ψαλιδίζουν τα φτερά μας. Πολλές φορές αποτραβιέμαι στον εαυτό μου αναζητώντας γαλήνη και σκέπτομαι: μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσω τις όποιες δραστηριότητες μου ; Αλλά η απάντηση μου είναι κατασταλαγμένη : θέλω να ζω και να επισκέπτομαι όλα τα παιδιά μου και τις βιβλιοθήκες μου, γι ‘αυτό όσο μπορώ να σκέπτομαι και να ταξιδεύω, δεν είναι δυνατό να σταματήσω !... Κάνω, επίσης, την αυτοκριτική μου και αναρωτιέμαι: ποια είναι τα λάθη μου απέναντι στους άλλους, και ποια τα λάθη των άλλων απέναντι σε μένα ! Κι εδώ η απάντηση μου είναι κατασταλαγμένη: Έδωσα στους άλλους στοργή με τον δικό μου τρόπο, ενώ θα έπρεπε να την έδινα με τον τρόπο, που θα ήθελαν εκείνοι. Ασχολήθηκα και με το γράψιμο και πολλά χρόνια με τον Κύκλο, χωρίς να παραμελώ κανένα από τα καθήκοντα μου, κυρίως στα παιδιά μου. Όμως οι πολλές ευθύνες που επωμίσθηκα, οι πολλοί στόχοι που έθεσα, μ’ έκαναν να ζω κάπως ιδιόρρυθμα, ενώ με γοητεύει ότι είναι απλό ! με πληγώνει αφάνταστα η κακότητα, τα χαμηλά αισθήματα, η υποκουλτούρα κι η παραπλάνηση που μας επιβάλλουν οι ‘’σωτήρες’’ που κατακλύζουν την ζωή μας και χαμηλώνουν τα όνειρα μας !.

Δεν θέλω τίποτε άλλο να πω, παρά να επαναλάβω ότι νοιώθω ήρεμα, που, απ’ όποιες θέσεις κι αν πέρασα, ελπίζω να βοήθησα, έστω και λίγο, κυρίως που μπόρεσα να κλείσω μέσα μου κάτι από το χαμόγελο όλων των παιδιών (μικρών και μεγάλων) που δίδαξα ‘από την έδρα’ και από τα γραπτά μου και να πορευθώ μ’ αυτό σε όλο το μακρύ ταξίδι μου…

 

 

 

Πάνος Αλέφαντος

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου