Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 22 Μάρ 2020
Η δημοκρατική συμμετοχή την εποχή της πανδημίας του κοροναϊού
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

του Νίκου Χρυσόγελου, πρώην ευρωβουλευτή,
συμπροέδρου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
μέλους του Συμβουλίου
της “Πρωτοβουλίας για ένα ενωτικό Πράσινο κόμμα”

www.chrysogelos.gr
www.facebook.com/nikos.chrysogelosb
@chrysogelos

Είναι μια απαιτητική περίοδος αυτή που διανύουμε. Χρειαζόμαστε θετική σκέψη, αλληλοϋποστήριξη, αλληλοβοήθεια, Χρειάζεται, όμως, και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι θεσμοί σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό επίπεδο αλλά και να ενδυναμώσουν οι πρωτοβουλίες μέσα στην κοινωνία.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, τίποτα δεν είναι σήμερα ίδιο με χθες και πολύ περισσότερο το αύριο δεν θα έχει καμία σχέση με το χθες. Η πρόκληση είναι το πώς μέσα από την κρίση θα ενδυναμώσουν και οι δημοκρατικοί θεσμοί, η αίσθηση αλλά και η πρακτική που θα πείσει όλους ότι η δημοκρατία είναι ένα μοντέλο κατάλληλο και για τις κρίσεις και την επόμενη μέρα μετά την κρίση. Είναι εύκολο να πετάξουμε σε περιόδους κρίσης την δημοκρατία στα σκουπίδια γιατί οι άνθρωποι νοιώθουν την ανάγκη κάποιου ισχυρού ηγέτη που λαμβάνει αποφάσεις.

Μα θα πει κάποιος, “τρελός είσαι, θα περιμένουμε να ληφθούν με δημοκρατικό τρόπο οι περιορισμοί στη λειτουργία επιχειρήσεων ή στην κυκλοφορία των ανθρώπων“; Ναι, πιστεύω ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι αποφάσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης, με γρήγορο κι αποτελεσματικό τρόπο, μεταξύ της εξουσίας, των επιστημονικών φορέων και εκπροσώπων της κοινωνίας, με το κοινοβούλιο να παίζει ουσιαστικό ρόλο. Η ποιότητα της δημοκρατίας θα κριθεί από το αν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε με δημοκρατικό τρόπο αποφάσεις που αφορούν ταυτοχρόνως την οικονομία, την υγεία και την προστασία των πολιτών αλλά και να προστατεύουμε τόσο τους πολλούς, τον μέσο όρο όσο και αυτούς που είναι έξω από τα όρια του μέσου όρου.

Να αναφέρω αυτό που βλέπω σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, που για μένα αποτελεί καλό παράδειγμα. Η κρίση και τα μέτρα περιορισμού άλλαξαν τον τρόπο συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων αλλά δεν έθεσαν στον πάγο αυτή την διαδικασία συναπόφασης μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου. Οι Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και η Ολομέλεια έχουν λόγο και συναποφασίζουν για τα μέτρα, προτείνουν πολιτικές, συναποφασίζουν, όπως πχ η Επιτροπή Προϋπολογισμού για τα θέματα της διάθεσης πόρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, ή η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης στα θέματα γρήγορης κι ευέλικτης αλλαγής των Κανονισμών για την παροχή ρευστότητας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία Η Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί να γίνει με ψηφιακό τρόπο εξ αποστάσεως για τις 26.3 για να αποφασίσει για μια σειρά σοβαρών θεμάτων σε σχέση με την κρίση.

Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία για την δημοκρατία, την αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την συνεργασία μεταξύ χωρών, θεσμών και κοινωνιών ώστε να οδηγηθούν σε μια πιο συνεκτική και ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή υπάρχει στο Ευρωπαϊκό επίπεδο (και δεν αναφέρομαι μόνο στους θεσμούς αλλά και στην κοινωνία των πολιτών) ενδιαφέρον για τις επιμέρους επιπτώσεις της κρίσης σε κοινωνικές ομάδες που δεν είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

Θα ήθελα να δω
– και το ελληνικό κοινοβούλιο να παίζει ρόλο και να μην αποφασίζουν μόνο οι υπουργοί, – η αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει και να στηρίζει νέες πρωτοβουλίες ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους και – η κοινωνία να περάσει από την ατομική επιβίωση και στην οργάνωση, σε ένα άλλο επίπεδο, της συλλογικής προσπάθειας επιβίωσης και της προετοιμασίας της επόμενης, καλύτερης ελπίζω, μέρας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διαθέσει 750 δις ευρώ μέσω ποσοτικής χαλάρωσης για την κρίση. Περιλαμβάνει όλες τις χώρες, φυσικά και την Ελλάδα. Είναι μια κρίση παγκόσμια, επομένως δεν μπορούσε να εξαιρεθεί καμία χώρα στα μέτρα, ανεξαρτήτως άλλων δημοσιονομικών καταστάσεων. Απορώ που ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη προσπαθούν να μας πείσουν ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για κάτι τέτοιο και το ότι περιλαμβάνεται και η χώρα μας είναι επιτυχία του Κ. Μητσοτάκη. Μην τρελαθούμε εντελώς, Αυτονόητο ήταν και δεν χρειάστηκε καμία μεγάλη προσπάθεια του πρωθυπουργού. Οι επικοινωνιακές προσπάθειες πρέπει να έχουν και κάποιο όριο, Πρέπει επιτέλους να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό το “κατόπιν ενεργειών του” ,,, προσβάλει την λειτουργία θεσμών και υπενθυμίζει τις πελατειακές σχέσεις και το πελατειακό κράτος. Όποιος ξέρει πως λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξέρει ότι ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση να μείνει η Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε η ΕΚΤ λόγω κοροναϊού. ΔΕΝ θα μπορούσε κανείς ακόμα και αν ήμασταν δημοσιονομικά χρεοκοπημένη χώρα να μας αποκλείσει από μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης λόγω του κοροναϊό.

Όλα όσα ξέραμε αλλάζουν ραγδαία. Δεν χρειάζεται κομματικός φανατισμός. Υπάρχουν άλλα πεδία όπου θα κριθεί και κρίνεται κάθε πρωθυπουργός, υπουργός ή κυβέρνηση. Το ένα είναι τα μέτρα για την υγεία – πολύ σοβαρός τομέας. Αλλά τα πιο σημαντικά θα πρέπει να αφορούν και την επόμενη μέρα, την οικονομία και το να μην μείνει κανείς πίσω και μόνος.

Το κρίσιμο είναι αν όλοι/ες θα εργαστούμε για τις αλλαγές που απαιτούνται και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που γίνονται φανερά άλλη μια φορά λόγω της νέας κρίσης. Τώρα το ζητούμενο είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα περίθαλψης, που όλοι φρόντισαν να είναι αποδυναμωμένο και ανεπαρκές. Μακάρι να αντέξουν και οι δομές και οι άνθρωποι.

Πολλές περιοχές όμως είναι εκτός προστασίας. Κοιτάμε την μεγάλη εικόνα αλλά πολλές περιοχές – νησιά, χώροι εγκλεισμού, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, ανάπηροι, χωριά με ηλικιωμένους μόνους, καταυλισμοί προσφύγων/μεταναστών – έχουν τεράστια προβλήματα.

Όσοι ήταν χρεοκοπημένοι ή και άνεργοι μένουν επίσης εκτός οποιουδήποτε μέτρου μέχρι σήμερα.

Αυτά να δούμε πώς μπορούμε να φροντίσουμε.

Η επόμενη μέρα μετά την κρίση της πανδημίας – μακάρι να τελειώσει γρήγορα- αλλά και το οικονομικό κραχ που έρχεται θα μας θέσουν μπροστά σε πολλά και τεράστια προβλήματα

#IstandwithGreece #crisis #Greece #IamEuropean #coronavirus#health #Υγεία #δημοκρατία #Ευρωκοινοβούλιο #EuropeanParliament

 20/03/2020

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου