Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 14 Μάρ 2020
Κορονοϊός: Το κακό σενάριο και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που αντιμετώπισε τον ιό σαν γρίπη
Κλίκ για μεγέθυνση
Νίκος Λακόπουλος
14/03/2020, 09:13
 

 

Από όταν ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως είμαστε θωρακισμένοι ως χώρα -απέναντι στον κορονοϊό ως την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει καφέ, μπαρ και εστιατόρια και αφού ταλαντεύτηκε και τα μουσεία έχουνε περάσει είκοσι πολύτιμες μέρες.

Η κυβέρνηση δεν πίστευε πως θα έρθει ο ιός στη χώρα μας και ο υπουργός Υγείας έλεγε πως «υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλίας και όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας. Όμως η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, έχει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έχει την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων».

Τώρα ο Βασίλης Κικίλιας κάνει έκκληση για προσλήψεις γιατρών και η κυβέρνηση με σπασμωδικές κινήσεις παίρνει έκτακτα μέτρα, τα κλείνει όλα, αλλά -προς Θεού!- όχι τις εκκλησίες, ενώ το πρωί της Παρασκευής- έλεγε πως δεν χρειάζεται να κλείσουν τα καφέ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Επειδή τα ντοκουμέντα μένουν ο υπουργός Υγείας είχε πει επί λέξει πως «ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με τον ιό μίας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί».

Τόση σοβαρότητα, όπως ο ίδιος έλεγε, ότι επιδεικνύει η κυβέρνηση. Και φυσικά όταν μιλάει ο πλέον αρμόδιος είναι λογικό να τον πιστέψουν και οι καρναβαλιστές που δεν υπάκουσαν στις οδηγίες του Ηλία Μόσιαλου -που απομακρύνθηκε από την ενημέρωση.

«Είπα ότι τώρα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι η περαιτέρω μείωση των φόρων. Αυτό δυσαρέστησε πολλούς φίλους στο κεντροδεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος» θα πει εύγλωττα ο καθηγητής στην τελευταία του ανάρτηση πάνω στη στιγμή που η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει ένα άλλο θέμα: «Μεταδίδεται με την θεία κοινωνία ο ιός;»

Δεν ήταν οι Ιεράρχες που άρχισαν να κάνουν δεήσεις και ένας πρότεινα τον αγιασμό σε ενέσεις ως …φάρμακο. Ούτε ήταν ο αθεόφοβος με τις επιστολές του Χριστού που άρχισε να πουλάει κρέμες για τον κορονοϊό -με. ..βυζαντινές συνταγές και βότανα από την …Αυστραλία.


Ήταν ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπουργός Ανάπτυξης που προσπαθεί να πείσει ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να κολλήσει από τη θεία κοινωνία -λέγοντας «Πιστεύεις εσύ; Πιστεύεις;». Την εκκλησία «την εμπιστεύομαι, έχει υπεύθυνη κρίση. Οι άθεοι να μείνουν μόνοι τους, όχι με μας».

Τελικά δεν είμαστε θωρακισμένοι

Αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές -χιλιάδες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες με πρωθυπουργό που αναγκάστηκε με διάγγελμα να πει πως «οφείλω να ακούσω τους ειδικούς», αλλά δεν τόλμησε και να πει ευθέως πως πρέπει να κλείσουν οι εκκλησίες ή πως η θεία ευχαριστία μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε χιλιάδες πιστούς.

Το πρόβλημα όταν ο Βασίλης Κικίλιας έκανε τις δηλώσεις ότι είμαστε θωρακισμένοι- εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως μας προστατεύει η …Παναγία μπορούσε να αντιμετωπισθεί με δρακόντεια μέτρα. Το πρόβλημα δεν ήταν αν κάποιοι νοσούσαν, αλλά όσοι κι αν ήταν να εντοπισθούν.

Τώρα προφανώς η κατάσταση ξέφυγε με τις συζητήσεις για το αν η πίστη αρκεί για τη θεραπεία χάθηκε χρόνος και πλέον όπως διαπιστώνει ο πλέον ειδικός καθηγητής του Imperial College Χρ. Αναγνωστόπουλος «δυστυχώς, δεν θα καταφέρουμε να την ανακόψουμε πλήρως. Αλλά μπορούμε να την επιβραδύνουμε πολύ. Εντυπωσιακά πολύ».

«Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί – “αξίζει τον κόπο, τον πανικό, και το οικονομικό κόστος; Το ζήτημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός που θα κολλήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό το παιχνίδι χάθηκε. Το ζήτημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν – η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει«.

Ας δούμε λίγο τα νούμερα: Αν νοσήσει το 10% του πληθυσμού – όταν η εποχική γρίπη φτάνει το 20% και ο covid-19 φαίνεται να είναι δύο φορές κολλητικότερος) μιλάμε για ένα εκατομμύριο ασθενείς. Κι αν το 5% -δηλαδή πέντε χιλιάδες χρειαστούν ΜΕΘ με μέση διάρκεια 4 εβδομάδων, το 0.5% του ελληνικού πληθυσμού θα χρειαστεί να είναι σε ΜΕΘ για 4 εβδομάδες.

Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ, η θνησιμότητα θα εκτιναχθεί από το 1% στο 5%, γιατί αν χρειάζεται κάποιος ΜΕΘ αλλά είναι σπίτι του, υποκύπτει. Αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση και οδηγεί σε εκατοντάδες νεκρούς, αλλά άλλες εκτιμήσεις τους ανεβάζουν σε χιλιάδες.


‘Αν δεν μπούμε σε καραντίνα σήμερα, θα έχουμε 3.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα» γράφει στην Athens Voice η Δρ. Νευροβιολογίας, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να μπει σε καραντίνα χθες.

Υποτίθεται ότι τα κρούσματα ως χθες ήταν 190, αλλά άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος και ήδη καμιά δεκαριά επώνυμοι έσπευσαν να ανακοινώσουν πως έχουν προσβληθεί. Μάλλον πολλοί. Η Κ. Θεοφανοπούλου υπολογίζει πως είναι δεκαπλάσια και πως αν δεν λάβει μέτρα η κυβέρνηση θα φτάσουν τα 3.000 σε μια βδομάδα.

«Είναι θέμα ημερών για να γίνει αντιληπτή η έκρηξη. Όταν γίνει, το σύστημα υγείας δεν θα είναι έτοιμο. Γιατροί και νοσηλευτές θα εξουθενώνονται, θα προσβάλλονται από τον ιό, κάποιοι θα εμφανίσουν τα συμπτώματα και κάποιοι θα πεθάνουν. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να κλειστούμε στα σπίτια μας σήμερα. Όχι αύριο. Σήμερα».


«Το πρόβλημα που θέλουμε να αποφύγουμε δεν είναι ο ιός καθαυτός, αλλά η συχνότητα μετάδοσής του προς το παρόν. Γιατί; Γιατί ο κόσμος που προβλέπεται να προσβληθεί και να παρουσιάσει συμπτώματα, αν συνεχίσει η εκθετική αύξηση μετάδοσης, δεν «χωράει» στα νοσοκομεία. Ο τομέας νοσοκομειακής περίθαλψης θα παραλύσει και δεν θα μπορεί να φροντίσει κατάλληλα ήπιες και σοβαρές μορφές, με αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους».

Πολλοί, πάρα πολλοί, οι περισσότεροι, κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες και χρόνια θα μολυνθούμε από τον ιό, αλλά το θέμα τώρα είναι πώς ο κρατικός μηχανισμός θα καταφέρει να τιθασεύσει τα κύματα των κρουσμάτων αποτελεσματικά.

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει δραματική έκκληση στο υπουργείο Υγείας επισημαίνοντας ότι πάνω από 100 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της έκθεσής του στο ιό χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η κυβέρνηση δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις

Η ΟΕΝΓΕ είχε στείλει επιστολή προς τον Βασίλη Κικίλια, προειδοποιώντας για τις σοβαρές «τρύπες» στο σύστημα υγείας και ζητώντας την άμεση ενίσχυση του με προσλήψεις μπροστά στον κίνδυνο μιας μαζικής φονικής επιδημίας. Δυστυχώς, οι προειδοποιήσεις τους δεν εισακούστηκαν, κάτι που ανάγκασε την Ομοσπονδία να στείλει νέα επιστολή, ζητώντας άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός όπως και τους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ δεν τους δει ακόμα.


Προφανώς όσοι δηλώνουν ότι η θεία κοινωνία δεν μεταδίδει κανένα ιό, αγνοώντας πως πρόβλημα είναι και ο συνωστισμός, αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Όπως και ο υπουργός που κάνει παρόμοιες δηλώσεις -όπως θα πει ευθέως το Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ «συνιστά ευθεία απειλή για τη δημόσια υγεία».

Προφανώς επίσης όσοι πουλάνε κρέμες που έγιναν πριν από αιώνες και περίμεναν τον ιό θα πρέπει να συλληφθούν με την διαδικασία του αυτοφώρου κι ας είναι και καλοί χριστιανοί -που όμως εμπορεύονται την θρησκεία.

Τι νόημα έχει να κλείνεις τα μπαρ όταν δίπλα λειτουργούν οι εκκλησίες -για τις πιο ευπαθείς ομάδες; Tι νόημα έχει το διάγγελμα Μητσοτάκη όταν βουλευτές της ΝΔ λένε πως κοινωνούν και ο Άδωνις βρίσκει ευκαιρία να τα βάλει με τους ‘άπιστους» Συριζαίους- δηλαδή και αυτή την δύσκολη στιγμή να ψηφοθηρίσει.

Στον επικοινωνιακό τομέα η κυβέρνηση με παλινωδίες και σπασμωδικές κινήσεις -πατρονάροντας τους πλέον αρμόδιους- και υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος δεν πέτυχε να αποφύγει τον πανικό. Μένει να δούμε τις συνέπειες στην οικονομία καθώς από χθες τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν και κανένας δεν γνωρίζει τι ακόμα θα συμβεί.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr
https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου