Δανείζομαι τον τίτλο από τη χθεσινή Liberation, που ερευνά τις αντιφάσεις και τα ψέματα της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τις μάσκες προστασίας κατά του ιού. Αντίθετα με τη σχετική συζήτηση στην Ελλάδα, το ρεπορτάζ μπαίνει στην ουσία του προβλήματος: τα πρωτόκολλα ασφαλείας του γαλλικού κράτους προέβλεπαν απόθεμα ένα δισεκατομμύριο μάσκες, για περιπτώσεις πανδημίας. 

Πράγματι, πριν από δέκα χρόνια στις αποθήκες της Γαλλίας υπήρχαν 1 δισεκατομμύριο χειρουργικές μάσκες καθώς και 600 εκατομμύρια μάσκες FFP2 (μεγαλύτερης προστασίας). Τα επόμενα χρόνια, λόγω των περικοπών στις δαπάνες υγείας, το στοκ μειωνόταν συνεχώς ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις που η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψιν της. Έτσι όταν ξέσπασε η επιδημία υπήρχαν μόνο 117 εκατ. χειρουργικές και καμία FFP2. Κάπως έτσι βρέθηκε το γαλλικό σύστημα απροστάτευτο, ενώ η κυβέρνηση άρχισε να ψάχνει να αγοράσει στη διεθνή αγορά και συγχρόνως να λέει ψέματα.

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και του Μωυσή, κανείς δεν ξέρει πόσες μάσκες υπήρχαν όταν ξέσπασε η κρίση και εάν υπήρχε καν οδηγία για στρατηγικό απόθεμα, που ασφαλώς παραβιάστηκε. Το βέβαιο είναι όταν τον Μάρτιο δεν υπήρχαν μάσκες ούτε για τα νοσοκομεία και για αυτό στο νοσοκομείο της Χαλκίδας ζήτησαν από τους υγειονομικούς να φτιάξουν αυτοσχέδιες - χειρουργικές - μάσκες στο σπίτι τους. 

Οι κοινοί θνητοί δεν είχαμε λόγους να χολοσκάμε, καθώς ο κ. Τσιόδρας μας είχε διαβεβαιώσει ότι οι μάσκες δεν ήταν απαραίτητες, μπορεί μάλιστα να μας έκαναν και κακό. Όπως και στη περίπτωση των τεστ, ο κύριος καθηγητής μπήκε στον κόπο να θεωρητικοποιήσει μία δημόσια έλλειψη: η αλήθεια ήταν ότι το υπουργείο Υγείας δεν είχε προμηθευθεί αρκετά τεστ για να ακολουθηθούν οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας («τεστ, τεστ, τεστ»), ούτε αρκετές μάσκες για να καλύψουν τις ανάγκες, ακόμη και των νοσηλευτών. 

Το φιάσκο με τις μάσκες ξεκινάει στην Ελλάδα όταν ξαφνικά χθες ο κ. Τσιόδρας αλλάζει αιφνιδιαστικά θέση, υποστηρίζοντας ότι στις νέες συνθήκες χαλάρωσης της καραντίνας οι μάσκες είναι καλό πράγμα. Ακόμη και από ύφασμα, χειροποίητες με χαρτί, για τις αποκριάτικες δεν ανέφερε τίποτα. Το επιχείρημα είναι τώρα ότι βρισκόμαστε σε νέα φάση. Να το δεχθούμε και αυτό, αλλά δεν μπορείς από εκεί που έλεγες ότι δεν χρειάζονται μάσκες, να επιβάλλεις στον χαζοχαρούμενο από την πλύση εγκεφάλου λαουτζίκο, πρόστιμα από 150 έως 5.000 ευρώ επειδή δεν θα τις φοράει. 

Γιατί βεβαίως, αν μιλάμε για μάσκες που προσφέρουν στοιχειώδη προστασία, θα έπρεπε να είχαν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι που καλούνται να τις φορέσουν υποχρεωτικά, να εφοδιάζονται δωρεάν από το κράτος ή να τις βρίσκουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Ένας εργαζόμενος μπορεί να χρειάζεται μέχρι και 5 μάσκες στη διάρκεια μιας βάρδιας. Δεν μπορεί να κοστίζουν 1 ευρώ η κάθε μία και να δίνει ο άλλος 5 ευρώ τη μέρα από τον κουτσουρεμένο του μισθό για να μη φάει το πρόστιμο, επειδή ο και διατροφολόγος (αν έχετε λεφτά και φάτε πολύ θα παχύνετε) υπουργός «Ανάπτυξης» δεν δέχεται να ορίσει πλαφόν στην τιμή τους.

Αυτό που φαίνεται να έχει μεσολαβήσει είναι το «αόρατο χέρι της αγοράς». Ένας επιχειρηματίας,  φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ότι προχωράει στη κατασκευή μασκών. Σύμφωνα με κανάλια και φιλοκυβερνητικά site, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον εν λόγω επιχειρηματία κ. Νταβέλη (καμία σχέση με τον διαβόητο ληστή της Αθήνας που κρυβόταν στην ομώνυμη «σπηλιά του Νταβέλη») και θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρισα, ενώ ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης χαιρέτισε με tweet τις «ελληνικές μάσκες, μια ιστορία επιτυχίας». 

Δεν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για την οποία να μην ισχύει η οδηγία: «follow the money». (Ακολούθα το χρήμα). Το ερώτημα που απομένει είναι γιατί ο αξιότιμος κ. Τσιόδρας δέχεται, θυσιάζοντας το επιστημονικό του κύρος, να σηκώνει τον Σταυρό του Μαρτυρίου για τη μάσα των άλλων. 

πηγη: