Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 26 Απρ 2020
Συναίνεση με τον τζουμπέ του κοτζάμπαση;
Κλίκ για μεγέθυνση

Νίκος Ξυδάκης
26/04/2020, 09:41
 

 

Η επαίσχυντη μεταχείριση των επιστημόνων ελευθεροεπαγγελματιών αποκάλυψε τον απεχθή πυρήνα της εγχώριας Δεξιάς: χρησιμοποίησε την πανδημία για διοχέτευση πολιτικού χρήματος, περιφρονώντας τις υλικές ανάγκες των πολιτών και τσαλαπατώντας την αξιοπρέπειά τους.

Στο Μαξίμου δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το μέγεθος της ηθικής απαξίωσης που επιφέρει το Vouchergate, και την αποξένωση από δυναμικές κοινωνικές ομάδες, διότι πιστεύουν ότι η πολιτική και η κοινωνία είναι αντικείμενα επικοινωνιακών χειρισμών.


Η κυβέρνηση πίστεψε την ίδια της την αρχαϊκή προπαγάνδα, ότι ο Μωϋσής νίκησε τον κορωνοϊό, και δεν αντελήφθη τη σφοδρότητα των μεταπανδημικών επιπτώσεων· πορεύτηκε με τον προ πανδημίας πολιτικό σχεδιασμό: αφενός, να εκτελέσει τα ανειλημμένα συμβόλαια με τους φίλους ισχυρούς, αφετέρου, να εδραιώσει την κομματοκρατία με μικροσυμβόλαια σε πελάτες και με παραγωγή πολιτικού χρήματος.

Ο ηγεμών και ο φύλαρχος

Οι επιθυμίες και οι ανάγκες του λαού, ο κοινωνικός καταμερισμός, η τροφοδότηση της ισότητας, οι παραγωγικές κοινωνικές συγκρούσεις δεν βρίσκονται σε κανένα σχεδιασμό και καμία σκέψη αυτής της άξεστης τάξης κυβερνώντων, ακόμη κι όταν η τρομερή ιστορική συγκυρία της χτυπά την πόρτα..

Στον διανοητικό ορίζοντα της εγχώριας δεξιάς, όσος είναι, δεν υπάρχει η διάγνωση του Μακιαβέλι ότι ο ηγεμών δεν μπορεί να στηρίζεται στους ισχυρούς που τον  στηρίζουν στην εξουσία, διότι αυτοί θα του περιορίζουν και θα του υπαγορεύουν τις κινήσεις. Μόνο στηριζόμενος στον λαό, ο ηγεμών μπορεί  να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να είναι πράγματι ηγεμών, ως εκφραστής του κράτους απέναντι στους κάθε λογής ισχυρούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει μια πολιτική παράδοση, σύμφωνα με την οποία η εξουσία δεν είναι ευθύνη και εναλλαγή, είναι κληροδότημα και τεχνική. Κληρονομείς το χρίσμα και διαχειρίζεσαι την εξουσία σε σύμπραξη με άλλους κληρονόμους συνδικαιούχους. Η τεχνική μπορεί να καλλωπίζεται και ως μοντέρνα, με συμβούλους μάρκετινγκ, branding, επικοινωνιολόγους, δημοσκόπους, οιωνοσκόπους, διαφημιστές, image makers, στην πραγματικότητα όμως όλο αυτό συμποσούται σε νομή δημόσιων πόρων από φύλαρχους, φαμίλιες και δίκτυα πελατών, ταϊσμένοι όλοι με δημόσιο χρήμα και θέσεις. Ετσι είδαμε πώς μεταμορφώθηκε το στόρι περί αριστείας και αξιοκρατίας του επιτελικού κράτους σε βιομηχανία μετακλητών, ενωσωματωμένων δημοσιογράφων, απευθείας αναθέσεων και αδιαφανών κονδυλίων.

 

Το πλιάτσικο της πανδημίας

Η ανακάμψασα Δεξιά, απαρτιζόμενη εν μέρει από νοσταλγούς της δικτατορίας και της πειθαρχημένης διαβίωσης, φορώντας τον τζουμπέ του κοτζάμπαση μαζί με τη γραβάτα του νεολίμπεραλ, δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιληφθεί τις μεταβαλλόμενες και εκρηκτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, πόσω μάλλον τις προκλήσεις που θέτουν οι αλλεπάλληλες σαρωτικές κρίσεις και οι διεθνείς μετασχηματισμοί. Ενδιαφέρεται πρωτίστως να αυτοαναπαραχθεί και να στερεώσει τους δεσμούς ιδιοκτησίας με το κράτος.

Οι καημοί της κοινωνικής πλειοψηφίας, οι ανυπέρβλητες δυσκολίες κοινωνικής αναπαραγωγής,  αφήνουν παγερά αδιάφορη αυτή τη Δεξιά του μεταπρατισμού και της εξάρτησης· στα φεουδαρχικά μυαλά τους, η Ελλάδα είναι τόπος αφορολόγητων διακοπών και προνομίων για τους ίδιους· μαγγανοπήγαδο και εποχιακά μεροκάματα στην τουριστική βιομηχανία, για όλους τους υπόλοιπους. Κάθε κρίση, από χρεοκοπία έως πανδημία, είναι ευκαιρία για εδραίωση των χωροδεσποτών και των βασάλων, των chieftains και των γόνων τους.

Η πανδημία και η εν εξελίξει οικονομική καταστροφή πολλών κλάδων από το lock down, έγινε ευκαιρία για διανομή ζεστού χρήματος σε φίλια ΜΜΕ, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ΙΕΚ και σαβουροπλατφόρμες. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η ιεραρχία αντικαθίσταται από μετακλητούς σύμβουλους και θεσμοθετούνται οι απευθείας αναθέσεις και οι απόρρητες δαπάνες ασφάλειας. Στο υπουργείο Παιδείας πετάνε έξω από τα ΕΠΑΛ τους μαθητές άνω των 17 ετών, ουσιαστικά φαλκιδεύουν το συνταγματικό δικαίωμα στην εκπαίδευση, με πρόσχημα το μπούλινγκ και την αποσυμφόρηση του μαθητικού πληθυσμού…

Με αυτή την προνεωτερική Δεξιά της αναλγησίας και της μισανθρωπίας, των φύλαρχων, των ελλαδέμπορων και των μακονομάχων, δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση.

Πηγή: Tvxs 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου