Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 19 Μάρ 2023
Για τον  καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο της Πάτρας
Κλίκ για μεγέθυνση


του Β.Χριστόπουλου*


Μέσα σε μια «ύποπτη» σιγή, οι οικογένειες που διαμένουν εκεί έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τις διοικητικές (και εισαγγελικές;) αποφάσεις, με ασφυκτικές προθεσμίες προκειμένου να εγκαταλείψουν τις παράγκες τους.
Ταυτόχρονα στο χώρο του καταυλισμού γίνονται διαφόρων ειδών εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπουλντόζες έχουν ήδη κατεδαφίσει δυο ακατοίκητες (;) παράγκες.
Γενικά αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο Δήμο με συσκέψεις και διαβουλεύσεις.
Σύμβουλοι παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζητούν να συζητηθεί το Τοπικό Σχέδιο Δράσης του Δήμου για την κοινωνική ένταξη, την μετεγκατάσταση κλπ των Ρομά του Ριγανόκαμπου.
Η Συντονιστική Επιτροπή των περιοίκων πιέζει τους αρμόδιους φορείς (Δήμο, Υπουργεία, κρατικούς μηχανισμούς) για την εκκένωση του καταυλισμού. Βέβαια στις ανακοινώσεις της τονίζει πως «διεκδικούν με αξιώσεις τη μετεγκατάσταση – στέγαση των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό».

Όλοι κατανοούμε πως η περιοχή (ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου -ΕΤΑΔ) αποτελεί τον παλιό σκουπιδότοπο, και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αναπλαστεί για τη διαμόρφωση του Ανατολικού Πάρκου της πόλης.

Όμως πριν από οποιαδήποτε εργασία, πρέπει να δοθούν διαβεβαιώσεις και απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που έχουν εγερθεί:
Η πρώτη διαβεβαίωση πρέπει να είναι πως το Τοπικό Σχέδιο Δράσης του Δήμου για την κοινωνική ένταξη, μετεγκατάσταση κλπ των Ρομά, δεν θα αποτελέσει το πρόσχημα για τη βίαιη κατεδάφιση των 25 περίπου παραγκών που αποτελούν την μοναδική κατοικία για 150 περίπου Ρομά.
Πως πριν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι όσοι ξεσπιτωθούν, θα μετεγκατασταθούν άμεσα, και δεν θα μείνουν άστεγοι στους δρόμους.
Πρέπει δηλαδή να έχουν διασφαλιστεί τα αντίστοιχα σπίτια ή έστω οι προκάτ κατοικίες container που μπορούν να τοποθετηθούν σε οικόπεδα του δήμου από αυτά έχει ήδη στην κατοχή του. (Αποκτήθηκαν με το Ν. 1337/83 με τον οποίο έγιναν οι τελευταίες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης).

Το κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης, η πλειοψηφία της κοινωνίας, ο συλλογικός ανθρωπισμός της πόλης, δεν μπορούν να ανεχθούν 25 πολυμελείς οικογένειες να τριγυρνούν άστεγες στους δρόμους και στις πλατείες ψάχνοντας για κάποιο εγκαταλειμμένο ερείπιο.
Πιστεύω πως ούτε η δημοτική αρχή, ούτε και ο ίδιος ο δήμαρχός μας προσωπικά, θα ήθελαν κάτι τέτοιο.
Ούτε οι νέοι υποψήφιοι, διεκδικητές της δημαρχίας, όπως οι κ.κ. Β. Αϊβαλής, Π. Ψωμάς, Κ. Σβόλης κλπ.
Ούτε βέβαια και οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.
Κανείς και καμία δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις των βιαστικών της Συντονιστικής Επιτροπής για βίαιη εκκένωση του καταυλισμού εδώ και τώρα. Και σ’ αυτό πρέπει όλοι και όλες να δεσμευτούν δημόσια.

Οι Ρομά του Ριγανόκαμπου κινδυνεύουν με εκκένωση Κατεδάφιση των παραγκών των Ρομά στο Ριγανόκαμπο Τι συμβαίνει στον Ριγανόκαμπο;


* Ο βασίλειος χριστόπουλος  γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951.  Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Αθήνας  (1969-1975) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (1989-1990).  Ζει και εργάζεται μόνιμα στην Πάτρα.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δοκίμια για την τέχνη, κείμενα για το θέατρο σκιών,  μικρά πεζογραφήματα, νουβέλες, τέσσερα μυθιστορήματα και πολιτικά κείμενα σε ζητήματα επικαιρότητας.
Από το 2005 μετέχει στο τοπικό  κίνημα  υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών – ριών.  Από   11/6/2013 μέχρι 11/6/2015 συμμετείχε στο κίνημα υποστήριξης της ΕΡΤ και ΕΡΑ Πάτρας.

Κυκλοφορούν τα βιβλία του:

(2018)  Γιατί σε μένα;  Κέδρος, 32 Διηγήματα
(2012)  Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ, Κέδρος (μυθιστόρημα)
(2009)  Αναζητώντας το Θεό,  Κέδρος (διηγήματα)
(2005)  Κι εσύ Έλληνας, ρε;,  Κέδρος (μυθιστόρημα)
(2002)  Στο φως της ασετιλίνης,  Κέδρος (μυθιστόρημα)
(1999)  Ορέστης, ο Πατρινός Καραγκιοζοπαίχτης Ανέστης Βακάλογλου, Αχαϊκές εκδόσεις (βιογραφία)
(1998)  Κάτοικος Πατρών,  Κέδρος (μυθιστόρημα)
(1987)  Τέχνη μια δυνατότητα, Αχαϊκές εκδόσεις (δοκίμιο)
(1984)  Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Αχαΐας,  Μέλισσα (μελέτη)

Για επικοινωνία:  vaschristop@yahoo.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου