Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 14 Νοέ 2020
Τελευταίος Σταθμός: εξευτελίζοντας ανθρώπους
Κλίκ για μεγέθυνση
Aπό πρόσφατη διαμαρτυρία γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας / EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
14.11.2020, 09:11
 

Πετρωμένη σαν τη Μέδουσα μπροστά στο είδωλό της είναι η κυβέρνηση. Καθρέφτης ο κορονοϊός: παρέμεινε απρόσβλητος από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Εκατοντάδες συμπολίτες μας χαροπαλεύουν στις εντατικές, χιλιάδες προσβεβλημένοι σφίγγουν την ψυχή τους και εκατομμύρια άλλοι αγωνιούν ή έχουν βυθιστεί σε απελπισία.

Αλλά ακόμα και αυτήν την έσχατη ώρα, όχι μόνο δεν ξεστομίζει μια γενναία συγγνώμη, κυρίως δεν έχει κάνει τίποτε για να στηρίξει ουσιαστικά το κεραυνοβολημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η εξελισσόμενη τραγωδία της Θεσσαλονίκης είναι η απόδειξη. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, οι ήρωες, ζητάνε πυρομαχικά και ενισχύσεις και αυτή τούς στέλνει... τον εισαγγελέα.

Αλλά ούτε αυτό τους είναι αρκετό. Με ιδεοληψία που κατατείνει στον ψυχαναγκασμό, επιμένει στη νεοφιλελεύθερη μυθολογία της για τον ιδιωτικό τομέα (τα μεγάλα συμφέροντα δηλαδή) και δείχνει λες και η κρίση είναι απλώς ευκαιρία να απαξιώσει περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ετσι δρασκέλισε και έφτασε στον εξευτελισμό των ανθρώπων. Γιατί τι άλλο είναι το «προσκλητήριο» στους ιδιώτες γιατρούς που εκτελεί για την κυβέρνηση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με το οποίο -και αφού η πρώτη πρόσκληση με αμοιβή αφορολόγητο διχίλιαρο επέστρεψε κενή- τους τάζει τον ουρανό με τ' άστρα («μονέδα που έμεινε για χρόνια/στην κάσα ενός φιλάργυρου»*), πάντα φυσικά «στο πλαίσιο της προσωρινής ενίσχυσης του ΕΣΥ με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα»!

Είναι εξευτελιστικά τούτα τα «άστρα», πρώτα για τους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ. Την ώρα της υπέρτατης μάχης για τη σωτηρία της κοινωνίας η Πολιτεία τούς λέει «κορόιδα», ξεδιάντροπα σημειώνει ότι η «βοήθεια» που τους στέλνει είναι πολυτιμότερη από αυτούς, γι' αυτό θα την καλοπληρώσει. Ας τη βγάλουν καθαρή οι «διακονιάρηδες» όπως ξέρουν. Και όταν η «προσωρινή» ανάγκη δεν θα υφίσταται, τότε θα τους φιλοδωρήσει με λοιδορίες αν συνεχίζουν να τολμούν στη διατύπωση αιτημάτων.

Είναι εξευτελιστικό και για τους ιδιώτες γιατρούς καθώς, αφού εξαφανίστηκαν εκείνα τα γλυκερά περί ιπποκρατικού όρκου της πρώτης ανακοίνωσης, τώρα κυνικά αυξάνεται το οικονομικό όφελος. Προσωρινά, βέβαια. Γιατί μόνιμη θα τους μείνει η ρετσινιά ότι για διχίλιαρο δεν εμφανίστηκαν, ήθελαν κάτι παραπάνω.

Και τι να πρωτοπούμε γι' αυτό που σκέφτονται και οι ιδιώτες που θα προσέτρεχαν αφιλοκερδώς. Ο αλτρουισμός είναι άγνωστη έννοια για την κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενους. Η αίθουσα όμως του ιδιωτικού κοσμείται από τη φράση «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

*Γιώργος Σεφέρης, «Τελευταίος Σταθμός»

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου