Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε χθες στην Βουλή ως πολιτικά κυρίαρχος και έφυγε πολιτικά μόνος. Εβαλε τους πάντες απέναντι, με δική του επιλογή, και ανέλαβε και το ρίσκο.

Προσπέρασε κάθε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, και μαζί και τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συνθήματα τύπου «αποτυχημένος πρωθυπουργός», απαξίωσε την Φώφη Γεννηματά, και άνοιξε σκληρό ιδεολογικό μέτωπο με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Εφερε μαζί του σχεδιασμό πόλωσης – έναν σχεδιασμό που επενδύει σε συγκεκριμένο πολιτικό τόξο και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η μεσοαστική βάση της ΝΔ αντέχει και το lockdown και την οικονομική κρίση, εκτιμούν ότι η δεξαμενή του συντηρητικού κέντρου έχει ακόμη να δώσει, και ποντάρουν στα αντανακλαστικά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε χθες πάνω του ακόμη και την στοχοποίηση της νεολαίας για την διασπορά του κορονοϊού – εξ ου και οι μόνες γέφυρες που έριξε ήταν εκείνες προς τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Οι τρεις προτάσεις της αντιπολίτευσης που, εν τέλει, αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός δεν ήταν συνειδητή επιλογή συνεννόησης, ήταν προϊόν μερικής, και αναγκαστικής, συνθηκολόγησης με την πιο σκληρή όψη της υγειονομικής κρίσης: Η χθεσινή ημέρα είχε τριπλό σοκ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους από τον κορονοϊό. Και είχε και την δημοσκόπηση της Alco για το Open που έδειξε μεν σταθερή διαφορά 15 μονάδων υπέρ της ΝΔ – ταυτόχρονα όμως, για πρώτη φορά, έδειξε ότι η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό πάνω από 52%, είναι δυσαρεστημένο από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, σε πρώτο χρόνο, δυσπιστούν και ως προς αυτή καθαυτή την ειλικρίνεια των δεσμεύσεων Μητσοτάκη. Το ερώτημα που έθεταν χθες το βράδυ είναι «τι σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση για να παγώσει τους πλειστηριασμούς, από την στιγμή που από τον Ιανουάριο θα είναι σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός κώδικας».

 

Σε ό,τι αφορά επίσης την υπόσχεση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, οι πρώτες, διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών έβαζαν τον πήχη χαμηλά. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για συνολικό πακέτο μόλις 100 εκατομμυρίων ευρώ και απέκλειαν εκ προοιμίου τους συνταξιούχους, ή τουλάχιστον την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Σε δεύτερο επίπεδο, στην Κουμουνδούρου είδαν χθες στην Βουλή το αποτύπωμα ενός νέου, «πρώιμου, έστω, αντιπολιτευτικού μετώπου». Αβέβαιου μεν, μη συμπαγούς και μη συντεταγμένου, αλλά με υπαρκτή δυναμική. Επεσήμαναν ότι για δεύτερη φορά, μετά την ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε απέναντί του το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Είδαν επίσης με ικανοποίηση την Φώφη Γεννηματά να τοποθετείται καθαρά απέναντι στην κυβέρνηση κι, ακόμη περισσότερο, «απέναντι στην γραμμή Σημίτη», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Και είδαν και περιθώρια για να επιμείνουν και να ενισχύσουν τις γέφυρες προς την Χαριλάου Τρικούπη.

 
 

 

Δεν είδαν, ούτε στην μέτρηση της Alco, ενισχυμένο δημοσκοπικό αποτύπωμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένουν όμως πως η αναμέτρηση βρίσκεται σε σημείο καμπής, θυμίζουν ότι οι κάλπες – όποτε κι εάν προκύψουν – θα έχουν απλή αναλογική, και πως η πανδημία γεννά νέο πολιτικό τοπίο…

Δείτε εδώ όλες τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Διαβάστε αναλυτικά: