Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 15 Νοέ 2020
Ιδιώτες γιατροί απαιτούν τα... κλειδιά του ΕΣΥ
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 14.11.2020, 12:37

 O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αξιοποιώντας την κερκόπορτα που άνοιξε κυβέρνηση, ζητά περισσότερα προχωρώντας σε προκλητικό και διχαστικό εκβιασμό ● 3.000 αφορολόγητα/ακατάσχετα τον μήνα και έναν... σκασμό επιπλέον προνόμια ζητούν τα «παιδιά του Ιπποκράτη» για να συνδράμουν στην αναχαίτιση του Covid-19 ● Σφοδρές οι πρώτες αντιδράσεις των νοσοκομειακών συναδέλφων τους, στον αέρα ολόκληρο το υγειονομικό σύστημα στην πιο κρίσιμη έως τώρα καμπή της πανδημίας

Αντί να θωρακίσει το ΕΣΥ –με μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών σε μόνιμες θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης– έστω και τώρα, την ύστατη ώρα που η επιδημία στη χώρα μας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, άνθρωποι συρρέουν στα νοσοκομεία, άλλοι διασωληνώνονται, άλλοι χάνονται, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ασχολείται με το πώς θα αποτελειώσει τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Χωρίς αιδώ.

Την περασμένη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, κλήθηκαν επειγόντως σε τηλεδιάσκεψη το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για να τους προτείνει τη σύναψη σύμβασης ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, με μπλοκάκι, έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι, με μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ καθαρά, αφορολόγητα και ακατάσχετα –τη στιγμή που ο καθαρός μηνιαίος μισθός του επιμελητή Β΄ στο ΕΣΥ είναι 1.250 ευρώ– με διατήρηση ταυτόχρονα του ιδιωτικού ιατρείου και της επαγγελματικής σχέσης με ιδιωτικές κλινικές.

Χθες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σε μια ρελάνς, ζήτησε 3.000 ευρώ μηνιαία αποζημίωση –«προσαύξηση κατ’ ελάχιστο 50% της προβλεπόμενης από την ΠΝΠ αποζημίωσης»– καθαρά, αφορολόγητα, με πρόσθετο δικαίωμα διενέργειας εφημεριών με αντίστοιχη αποζημίωση, αμοιβή για κατ’ οίκον επίσκεψη και για τηλεσυμβουλευτική ασθενών με Covid-19, διατήρηση ταυτόχρονα του ιδιωτικού ιατρείου και της επαγγελματικής σχέσης με ιδιωτικές κλινικές, δικαίωμα επιλογής πλήρους ή μερικής απασχόλησης, επίδομα στέγης και κίνησης για μετακίνηση εκτός έδρας, προσμέτρηση προϋπηρεσίας για το ΕΣΥ πενταπλάσιας του χρόνου σύμβασης και διακοπή σύμβασης με προειδοποίηση από τον ιατρό ενός μηνός και τριών μηνών για το νοσοκομείο! Εν μέσω πανδημίας όλα αυτά. Οι υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος υγείας, από την άλλη, ακόμα περιμένουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να εγκρίνει το κονδύλι των εφημεριών και των υπερωριών του 4ου τριμήνου.

Η απάντηση των νοσοκομειακών γιατρών ήταν δριμεία. «Την ώρα που ο λαός μας δοκιμάζεται, χιλιάδες συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκατοντάδες συνάνθρωποι δίνουν αγώνα για τη ζωή τους στις ΜΕΘ. Την ώρα που οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δίνουν τεράστια μάχη στο πλευρό των ασθενών τους ενάντια στην πανδημία, η κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος την ηγεσία του ΠΙΣ ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν υγεία», επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Οι προτάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το “κυβερνητικό σχέδιο” πλήρους κατάργησης της αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και της πλήρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας σε βάρος των ασθενών με πρόσχημα την πανδημία», τονίζει η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Δηλαδή, εξηγεί, «η κυβέρνηση προωθεί αντιδραστικές αλλαγές που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απεναντίας αφήνουν εκτεθειμένο το λαό μας και υπονομεύουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση του πληθυσμού σε απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας που τις έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε».

«Αν κάποιοι νομίζουν πως οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί θα κάθονται με σταυρωμένα χέρια να καμαρώνουν την κυβέρνηση και τους πρόθυμους λαγούς της (με πρώτο και καλύτερο πρόθυμο λαγό το προεδρείο του ΠΙΣ) να κατεδαφίζουν κάθε έννοια δωρεάν δημόσιας υγείας για τον λαό μας, είναι πολύ, μα πάρα πολύ γελασμένοι. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους», καταδεικνύει η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί να εγκριθεί άμεσα (το αργότερο έως τις 20/11) το κονδύλι, ώστε να πληρωθούν οι εφημερίες και οι υπερωρίες του Οκτωβρίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να πληρωθεί το σύνολο των πρόσθετων εφημεριών χωρίς περικοπές, με αυτοτελή φορολόγηση από τη στιγμή που αναγκάζονται να τις κάνουν εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου