Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Οκτ 2020
Τα «κοστούμια» του φιδιού
Κλίκ για μεγέθυνση

Ευάγγελος Κωνσταντέλος
09/10/2020, 08:59
 

 

Τα κοστούμια που έθρεψαν το φίδι, βγήκαν ανήμερα της δικαστικής απόφασης να υποκριθούν τους αντιφασίστες και τους δημοκράτες

Η έννοια της αλήθειας έχει απασχολήσει αρκετές φορές την αρθρογραφία μου, κυρίως σε σχέση με τις προεκτάσεις που έχουν αναλυθεί από φιλοσόφους όπως ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Καντ και ο Χάιντεγκερ. Υιοθετώντας μια γενική θέαση, «αλήθεια» για καθετί είναι μόνο μια αλλά οι ερμηνείες της είναι όσες οι ψυχές που έζησαν, ζουν και θα ζήσουν σε αυτόν τον κόσμο. Η αλήθεια, επομένως, είναι μια οντολογική διαδικασία, μια υπαρκτική κατάσταση και η πραγματικότητα ενός γεγονότος. Ως πραγματικότητα και αλήθεια, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τη βεβαιότητα και τη σιγουριά συμφωνώντας μεταξύ τους με την αντίληψη που δημιουργεί ένα φαινόμενο. Είναι δηλαδή κοινή αλήθεια, η οποία εμφανίζεται ως κοινή σύμβαση για τα φαινόμενα και τις αντιλήψεις που δομούν και θεμελιώνουν τα αίτια που την προκαλούν. Αυτή η κοινή σύμβαση είναι καθολική και αναγνωρίσιμη από όλους, λειτουργεί σαν κοινή λογική και γίνεται αποδεκτή ως αλήθεια.

Η αλήθεια είναι μια αντανάκλαση, που δημιουργεί πραγματικότητες ενώ το αντίθετό της (η μη αλήθεια) δεν δημιουργεί καμιά πραγματικότητα. Το ψέμα από την άλλη, παρόλο που δεν είναι η αντανάκλαση της πραγματικότητας, δημιουργεί μια άλλη, νέα πραγματικότητα, δηλαδή μια «αλήθεια», η οποία όταν διαχέεται στην κοινωνία, μέσα από μηχανισμούς πρόσληψης, γίνεται πιστευτή. Ακόμη και η «μισή αλήθεια» λειτουργεί φαινομενικά, καθώς η ηθελημένη και στοχευμένη απόκρυψη όλων των παραμέτρων/αιτιών που ολοκληρώνουν την αλήθεια παράγει υποσύνολα όμοια του ψέματος αλλά και της μη αλήθειας.

Παραδείγματος χάρη, η δήλωση του ηθοποιού Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, μετά το αποτέλεσμα και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, «Τώρα, επιτέλους, μπορούμε να το πούμε: Δεν είναι αθώοι. Όχι επειδή το ζήτησε η ελληνική κοινωνία. Αλλά επειδή αποφάνθηκε η ελληνική δικαιοσύνη» είναι ενδεικτική. Η δήλωση αυτή είναι φαινομενικά αληθής, καθώς η Δικαιοσύνη με την απόφασή της επικύρωσε την κοινή σύμβαση που υπήρχε σε όλους τους ανθρώπους, πως πρόκειται δηλαδή για νεοναζιστική οργάνωση, επικυρώνοντας ταυτόχρονα το αντιφασιστικό αίσθημα, που απαιτούσε να αναγνωρίσει και τυπικά την εγκληματική φύση της Χρυσής Αυγής.

Η θλίψη που κατέλαβε κυρίως άτομα σαν τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη κρύβει την καθολική αλήθεια… που όλους μας ενώνει. Την κοινή σύμβαση αιτιών και γεγονότων, που βίωσε η κοινωνία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η αλήθεια και η κοινή σύμβαση που γνωρίζουμε, είναι ότι ο ΣΚΑΙ, το MEGA, ο ANT1, το STAR, τα Παραπολιτικά, το Protagon, η Athens Voice, το Πρώτο Θέμα, η Real News, η Καθημερινή, γνωστά στις τοπικές κοινωνίες περιφερειακά κανάλια, αρκετές εφημερίδες της επαρχίας, όχι απλά βολεύτηκαν από την άνοδο της Χρυσής Αυγής αλλά κυρίως διαμόρφωσαν όλες εκείνες τις συνθήκες, ώστε η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 να είναι τρίτο κόμμα στη βουλή. Γνωρίζουμε επίσης πως η άνοδος της Χρυσής Αυγής εκείνο τον καιρό δεν εξυπηρετούσε εκλογικά τη ΝΔ, ύστερα μάλιστα από την υβριδική τερατογενετική σύμπραξη Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία οδήγησε σε μαζική φυγή ψηφοφόρων προς το ακροδεξιό ναζιστικό κόμμα. Άλλη αλήθεια και κοινή σύμβαση της κοινωνίας, είναι η φύση της ΝΔ. Ανέκαθεν, τόσο οι ψηφοφόροι όσο και οι βουλευτές της διακατέχονταν από αισθήματα νεοφιλελευθερισμού ή κοινωνικού φιλελευθερισμού αλλά και φιλοβασιλική και φιλοχουντική λατρεία και νοσταλγία.

Η τάση ωστόσο μετά την άνοδο του Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ χαρακτηρίζεται από ακροδεξιά κυρίως στοιχεία όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θανάσης Πλεύρης, οι οποίοι ουσιαστικά μεταμορφώνουν τη νέα ΝΔ, μετουσιώνοντάς την σε γαλάζιο ΛΑ.Ο.Σ. Αυτή η παράδοση αργότερα θα εμπλουτιστεί με επιπλέον φαιδρότητες καθαρά φιλοναζιστικές και φιλοφασιστικές, όπως αποδεικνύεται από τις εκπομπές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και σχεδόν όλες τις ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΙ και του ΑΝΤ1. Επιπλέον, κοινή σύμβαση αποτελεί και το γεγονός των συνομιλιών ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη της ΝΔ με βουλευτές της Χρυσής Αυγής και η οικειότητα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης με γαλάζια δημοσιογραφικά κέντρα και «κορυφαίους» γαλάζιους δημοσιογράφους, όπως ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Γιώργος Τράγκας, ο Νίκος Ευαγγελάτος, ο Άρης Πορτοσάλτε και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου μεταξύ άλλων. Ειρήσθω εν παρόδω, το ΕΣΡ ποτέ δεν προστάτευσε την τιμή και την υπόληψη της δημοσιογραφίας, αντιθέτως επέτρεπε ανεξέλεγκτα την διαφήμιση των ναζί.

Μια ακόμη ομάδα, στην οποία η Χρυσή Αυγή οφείλει πολλά στην άνοδό της είναι ορισμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, οι οποίοι εξέφραζαν ανοιχτά το θαυμασμό τους στον «ακτιβισμό» και την «αυθεντικότητα» του κινήματος. Δεν πρέπει φυσικά να λησμονούμε και τη lifestyle προβολή των φασιστών της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προωθούσε τον «ανατρεπτικό» και «αντισυστημικό» χαρακτήρα των νεοναζί στα τηλεοπτικά πάνελ.

«Καλλιτέχνες» σαν τον δηλωμένο φασίστα Νότη Σφακιανάκη, το Σταμάτη Γονίδη, το Σάκη Ρουβά, τη Σαμπρίνα, το Νίκο Βέρτη, το Γιάννη Πλούταρχο, το Γιάννη Μπέζο, τον Πέτρο Γαϊτάνο προώθησαν κατά τη δύναμη του νου τους το φασιστικό μόρφωμα. Τέλος, υπήρξε και η Εκκλησία, που ακούμπησε στοργικά και φωτογραφήθηκε με τους φασίστες του Μιχαλολιάκου. Εκτός των συνήθων υπόπτων, τον Άνθιμο, τον Αμβρόσιο, τον Σεραφείμ και τον Ανδρέα, πολλοί ιερείς στα κηρύγματά τους ευλογούσαν τις πράξεις και εκθείαζαν τον «χαρακτήρα» των Χρυσαυγιτών.

Αυτές σε γενικές γραμμές είναι οι αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Υπάρχει όμως και μια αλήθεια, η οποία αν και είναι κοινή σύμβαση, αποτελεί σκοτεινή πτυχή του φιδιού. Και δεν είναι άλλη από την απορία που και πάλι όλους μας ενώνει… για το ποιος ή ποιοι ήταν οι χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής. Είναι ένας συλλογισμός, κοινή λογική, καθότι από τη στιγμή της επέλασης των βαρβάρων στην κοινωνία, άνοιξαν γραφεία σε όλα τα μέρη της χώρας και ξοδεύονταν χρήματα για την οργάνωση και τη λειτουργία της συμμορίας.

Για να λυθεί η απορία αυτή δε χρειάζεται να μας οδηγήσουν τα χρήματα αλλά το πολιτικό συμφέρον. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα φασιστικό μόρφωμα με δεξιές και ακροδεξιές ρίζες. Οι ψηφοφόροι της βρίσκονταν πάντα στην ΝΔ, η συνεργασία όμως, όπως προανέφερα, με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, ήταν η αφορμή αυτό το μόρφωμα να ριζοσπαστικοποιηθεί και να διασπαστεί από την πηγή του. Αυτό δημιούργησε φυγόκεντρες δυνάμεις, που το κρατικοδίαιτο κεφάλαιο, όπως παλιά, τις χρησιμοποίησε, καθώς βόλευε το σύστημα. Ο Σαμαράς τους καταγγέλλει για πρώτη φορά το 2013 για να σώσει τη ΝΔ από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της που έφυγαν και τον εαυτό του από το διασυρμό που προκλήθηκε με το βίντεο Μπαλτάκου. Αυτούς τους ψηφοφόρους θα προσκαλέσει και πάλι ο Σαμαράς στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που όλοι οι φασίστες ήταν εκεί δίπλα δίπλα να διαδηλώνουν για τη Μακεδονία (Χρυσαυγίτες, νεοδημοκράτες σαμαρικοί και ακροδεξιοί).

Τα «κοστούμια» του φιδιού, τα κοστούμια που έθρεψαν το φίδι, βγήκαν ανήμερα της δικαστικής απόφασης να υποκριθούν τους αντιφασίστες και τους δημοκράτες. Είναι όμως η κοινή αλήθεια ότι το σύστημα δεν άλλαξε. Οι ακραίοι, που βοήθησαν στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί που ήταν πριν την εμφάνισή της στη δημόσια σφαίρα. Απλά από δω και πέρα θα αλλάξουν και πάλι κοστούμι, όπως τα φίδια.

ΥΓ: Φίδια υπάρχουν και στην αριστερά. Μια αριστερά, η οποία βρισκόταν μέσα σε όλα τα κέντρα διαχείρισης. Αυτή η παρασιτική αριστερά, ενόψει της νέας κανονικότητας, βλέπει πως αποξενώνεται, γιατί εκτός από τη φασιστική δημιουργήθηκε και μια άλλη μεγάλη δύναμη. Δύναμη, που την φοβούνται περισσότερο οι συστημικοί της αριστεράς και λιγότερο της δεξιάς. Ένα καθολικό αντιφασιστικό όραμα για το λαό, στο οποίο δεν μπορεί να σταθεί κανένας αριστερός «ζητιάνος» της πολιτικής, που έρπεται από γραφείο σε γραφείο ή απολαμβάνει τον πρωινό καφέ του με τραπεζικούς παράγοντες. Φορούσαν κι αυτοί κοστούμια. Αριστερά κοστούμια, που όμως τα τελευταία χρόνια τους στενεύουν…

πηγη:https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου