Η διαφθορά ελλήνων κρατικών αξιωματούχων από την Novartis πιστοποιήθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από το αμερικανικό δημόσιο που ανάγκασε την φαρμακευτική εταιρία να πληρώσει, ακριβώς για την δράση της στην χώρα μας, 310 εκατομμύρια ευρώ σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στην Ελλάδα όμως οι κρατικοί αξιωματούχοι είναι άγνωστο έως ανύπαρκτο είδος, τα 310 εκατομμύρια ευρώ μάλλον πληρώθηκαν χάρις στην… γενναιοδωρία της Novartis, και το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Προανακριτική έσπευσε να αθωώσει εκ προοιμίου όλα τα πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και εκείνα για τα οποία έχει ασκηθεί δίωξη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος ή η δικαστική έρευνα παραμένει ανοιχτή όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης. Κι όχι μόνον τους αθώωσε, αλλά ζήτησε και τα ρέστα γιατί κάποιοι τόλμησαν να τους ελέγξουν.

Στην Ελλάδα επίσης, η ίδια κυβερνητική πλειοψηφία έχει ήδη αποφασίσει πως για το σκάνδαλο θα διωχθούν οι πολιτικοί που το αποκάλυψαν, όπως θα διωχθεί και η εισαγγελέας που το ερευνά, ενώ θα προαχθεί η αντιεισαγγελέας η οποία είχε στενή σχέση με έναν από τους πολιτικούς που ελέγχθηκαν, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και που ο σύζυγός της φέρεται να λάμβανε αμοιβές από την Novartis.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως μόνον στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των πλήρως καθοδηγούμενων μέσων ενημέρωσης θα μπορούσαν να συμβαίνουν όλα αυτά χωρίς να κουνηθεί φύλλο.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως το σύστημα Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να μεταφέρει πλήρως την πολιτική ζωή στον βάλτο της σκανδαλολογίας και του παραπολιτικού υποκόσμου που επιστρατεύεται για να παράσχει κάθε μέρα κι ένα νέο «στοιχείο» - είτε παράνομα ηχητικά, είτε θολές καταγγελίες – για την ποινικοποίηση και τον διασυρμό των αντιπάλων. Στην Κουμουνδουρου θεωρούν ότι η τακτική αυτή θα συνεχιστεί, και θα κλιμακωθεί, το επόμενο διάστημα είτε ως εργαλείο αποπροσανατολισμού από την γενική κατάρρευση στην οποία φαίνεται να οδηγείται η οικονομία, είτε ως όχημα διαμόρφωσης μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται υπό διαρκή ομηρία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί επίσης παγιωμένη εκτίμηση πως στο κάδρο αυτής της τακτικής θα εντάσσεται σταθερά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς στην πραγματικότητα εκείνος είναι και ο βασικός στόχος της εκστρατείας λάσπης και αποδόμησης του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς. Όπως επισημαίνουν, άλλωστε, οι προθέσεις αυτές γίνονται ξεκάθαρες με την ευθεία αναφορά του πορίσματος της προανακριτικής στον πρώην πρωθυπουργό με την επισήμανση ότι «η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα».

Το γεγονός ότι στο ίδιο πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρεται πως η εστίαση «στην παρούσα φάση» αφορά στις τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου, εκλαμβάνεται και ως προαναγγελία περαιτέρω στοχοποίησης του Αλέξη Τσίπρα σε μεταγενέστερη φάση, εάν κριθεί ότι αυτό ευνοεί τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και η στοχοποίηση του Νίκου Παππά, ως στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίον όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι προκρίνεται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Απέναντι σ’ αυτήν την τακτική, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους τις επόμενες ημέρες καταγγέλλοντας την θεσμική εκτροπή και την Τρίτη σχεδιάζει συνέντευξη Τύπου για τα ζητήματα της Δικαιοσύνης και το σκάνδαλο της Novartis. Η μεγαλύτερη μάχη όμως, όπως λένε πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα δοθεί στην κοινωνία με συνεχείς περιοδείες τόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των στελεχών του κόμματος. Και όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα είναι η μάχη απέναντι στο «βαθύ κράτος, που αφού φίμωσε τον Τύπο, τώρα φιμώνει και την Δικαιοσύνη και τους ίδιους τους θεσμούς της Δημοκρατίας».
21:10 | 19 Ιουλ. 2020
πηγη:https://tvxs.gr