Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 19 Μάρ 2021
Οι Communards της Κίνας στην πολιτιστική επανάσταση
Κλίκ για μεγέθυνση

150 χρόνια απο την Παρισινή Κομμούνα


18 Μαρτίου 2021

 

Η μνήμη της Παρισινής Κομμούνας στην Κίνα χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει πολιτικές εκκαθαρίσεις, αλλά ενέπνευσε επίσης την ίδρυση των κοινοτήτων από το Πεκίνο στη Σαγκάη.

Συντάκτης
Dennis Bos


μεταφραστική επιμέλεια Β. Αντωνίου

Τα  εκατόχρονα της Παρισινής Κομμούνας συνέβησαν σε μια εποχή που ο σοσιαλισμός και το εργατικό κίνημα φαινόταν πιο ισχυρό από ποτέ.
Αυτή η παγκόσμια έξαρση του επαναστατικού ενθουσιασμού τέθηκε σε κίνηση τον Μάιο του 1968, όταν στο Παρίσι - από όλα τα μέρη - ριζοσπαστικοί μαθητές έστησαν οδοφράγματα, τεράστιος αριθμός εργαζομένων κατέλαβαν εργοστάσια και μια γενική απεργία συγκλόνισε τη Γαλλία στα θεμέλιά της.
Παράλληλα με νέα,   συνθήματα όπως "Να είστε ρεαλιστές, απαιτήστε το αδύνατο!"και «Κάτω από τα λιθόστρωτα, η παραλία!» ("Sous les pavés, la plage!" "Under the paving stones, the beach!"), το τιμημένο "Vive la Commune!» για άλλη μια φορά κοσμεί τις προσόψεις του Παρισιού.

Ενώ οι έντονες μάχες στο δρόμο μεταξύ απεργών και αστυνομικών ταραχών σήμαινε ότι έπρεπε να εκχωρηθούν ορισμένες θέσεις, τα οδοφράγματα πυροβολήθηκαν ξανά για να καλύψουν την υποχώρηση των ακτιβιστών.
Η μόνη διαφορά με την Παρισινή Κομμούνα του 1871 ήταν ότι τα ξύλινα βαρέλια των παλαιών είχαν αντικατασταθεί από καμένα αυτοκίνητα. Ένας συμμετέχων στο περίφημο «nuit des barricades» έδωσε μια συγκλονιστική περιγραφή για το απόγευμα της 10ης Μαΐου, όταν οι φοιτητές ακτιβιστές είδαν τις τάξεις τους να φουσκώνουν με διάφορες ομάδες υποστηρικτών, θυμίζοντας έντονα τα γεγονότα του 1871: εκατοντάδες εργαζόμενοι, και οι δύο νέοι και παλιά, «beaucoup d'étrangers», καθώς και μεγάλος αριθμός κοριτσιών φέρεται να έχουν συμμετάσχει στις μάχες του δρόμου.
Το φωτογραφικό περιοδικό Paris Match αφιέρωσε μια διπλή σελίδα σε πορτρέτα γυναικών φοιτητών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις οπλισμένες με τη μαύρη σημαία της αναρχίας και φορώντας κράνη στρατού.

Απο τις PETROLEUSES στο  «POESIE DU PÉTROLE»

Λίγο μετά από αυτά τα γεγονότα, η ιστορική συνέχεια με την Κομμούνα προκλήθηκε από την προσαρμογή ενός παλιού τραγουδιού από τον Eugène Pottier: «Elle n'est pas morte».
Οι επικαιροποιημένοι στίχοι του "La Commune n'est pas morte (Juin 1968)" γιόρτασαν τον εορταστικό χαρακτήρα της πρόσφατης μάχης στα οδοφράγματα που είχαν πραγματοποιηθεί καθώς "ο παλιός κόσμος ανέβαινε στις φλόγες".
Κατεστραμμένες λεωφόροι, λεηλατημένα καταστήματα, καύσιμα αυτοκίνητα και εικόνες αστυνομικών με τις στάχτες  που ανάβουν τη φωτιά έδωσαν μεγάλη έμπνευση στον ανώνυμο τραγουδοποιό να συνθέσει τους νέους στίχους, που περιγράφονται ως «Poésie du pétrole».

Ακόμα κι αν οι διαδηλωτές είχαν ήδη επιστρέψει στην κουραστική καθημερινή ζωή, της πλήξης και της μισθολογικής δουλείας, τη στιγμή που συντάχθηκε αυτό το τραγούδι, οι σπόροι της επόμενης επανάστασης του Μαΐου συνέχισαν να σπέρνονται.

Tout ça pour prouver, Carmela,
Qu'la Commune n'est pas morte (bis)

Όλα αυτά για να αποδείξουν, Καρμέλα,
Ότι η Κομμούνα δεν είναι νεκρή (bis)

Η νέα γενιά δεν είχε ιστορική συνείδηση.
Η μικρή ομάδα ακτιβιστών που συμμετείχαν στο ριζοσπαστικό περιοδικό Internationale Situationniste έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό ιδεών και κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην έκρηξη των φοιτητικών εξεγέρσεων του Μαΐου 1968.
Έξι χρόνια νωρίτερα, η ομάδα είχε γράψει μια έκθεση που περιγράφει 14 οραματιστικές διατριβές για τη σημασία και τη συνάφεια της Κομμούνας του Παρισιού - «la plus grande fête du xixème siècle» («το μεγαλύτερο φεστιβάλ του 19ου αιώνα») όπως το ονόμαζαν.

Έξι χρόνια αργότερα, από την κατεχόμενη πανεπιστημιακή πανεπιστημιούπολη της Σορβόννης στο Παρίσι, αυτοί οι «περιστασιακοί»μαζί με άλλους «enragés» βομβάρδισαν τα πολίτμπιρό ρωσικών και κινεζικών κομμουνιστικών κομμάτων με τηλεγραφήματα.
Το μήνυμά τους ήταν σαφές.
Διακήρυξαν την επικείμενη πτώση της σταλινικής ηγεσίας της κυβέρνησης και τους υπενθύμισαν με απειλητικό τόνο “shake in your shoes” («κουνήσου στα παπούτσια σου») της ηρωικής μάχης των ναυτικών του Kronstadt το 1921, της προδοσίας της Κομμούνας της Σαγκάης το 1927 και των Ουγγρικών «Συμβουλίων»  της Εξέγερσης της Βουδαπέστης το 1956.

Το σημαντικότερο μάθημα που αντλήθηκε από την αιώνια ιστορία της επαναστατικής ταξικής πάλης που παρουσιάστηκε σε αυτό το μήνυμα ήταν ότι η ανθρωπότητα δεν θα είναι ευτυχισμένη μέχρι την ημέρα που το «ο τελευταιος γραφειοκράτης » κρεμαστεί με τα έντερα του τελευταίου καπιταλιστή.

Ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι στις διαμαρτυρίες δεν θα καταλήξουν στα ίδια ελευθεριακά συμπεράσματα.
Απογοητευμένος από την εξέγερση που δεν κατάφερε να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, πολλοί επέστρεψαν σε πιο αυταρχικές παραδόσεις του επαναστατικού κινήματος.
Ο αυτοαποκαλούμενος Κομμουνιστής Ιωσηφ Στάλιν, για παράδειγμα, δημοσίευσε ένα έγγραφο λίγο μετά τον Μάιο '68, στο οποίο ανέφερε έναν άμεσο σύνδεσμο μεταξύ της Κομμούνας, της Οκτωβριανής Επανάστασης και της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης που έλαβε χώρα στην Κίνα εκείνη την εποχή.
Σύμφωνα με τηνΕπιτροπή,το κύριο μάθημα της αριστερής ιστορίας είναι ότι η δικτατορία του προλεταριάτου δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί χωρίς την ηγεσία ενός μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος εμπροσθοφυλακής και του «la pensée Mao-Tse-toung».

Απόσπασμα από: Dennis Bos, «Bloed en Barricaden.De Parijse Commune herdacht, ”(Άμστερνταμ, 2014). Μεταφράστηκε από τα ολλανδικά από τον Bastian Still.ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΥΜΑ

Ενώ το Παρίσι τον Μάιο του 1968 χρησίμευσε για άλλη μια φορά ως επίκεντρο μιας διεθνούς επαναστατικής αναβίωσης, τα μετα-σοκ του έγιναν τώρα αισθητά σε όλο τον κόσμο.
Την ίδια χρονιά φαινόταν σαν η Άνοιξη της Πράγας να τερματίσει τη στασιμότητα του «πραγματικού σοσιαλισμού» στην Ανατολική Ευρώπη. Αναπτυχθηκε ειδικά ανεπιθύμητη «αντιιμπεριαλιστική» αντίσταση που ξεπήδησε σε όλη τη Λατινική Αμερική, την Ασία και τον αραβικό κόσμο.
Καθώς τα ελπιδοφόρα μάτια στράφηκαν προς αυτά τα μεταποικιακά απελευθερωτικά κινήματα, πολλοί λαοί στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική περίμεναν να παρέχουν την απαραίτητη ώθηση για μια παγκόσμια επανάσταση.
Οι βίαιες ταραχές στα μαύρα γκέτο της Βόρειας Αμερικής, καθώς και οι στρατιωτικοί και πολιτικοί θριάμβοι στην Κούβα και το Βιετνάμ χρησίμευσαν ως απόδειξη ότι, ούτε ο ισχυρός στρατός των ΗΠΑ δεν μπορούσε να αποτρέψει την πτώση του καπιταλισμού.

Στις 18 Μαρτίου 1971, οι εφημερίδες όχι μόνο κάλυψαν την εκατονταετία της Κομμούνας, αλλά επίσης ανέφεραν μια καταστροφική στρατιωτική ήττα που υπέστη ο εισβολέας του στρατού του Νότιου Βιετνάμ - υποστηριζόμενη από την αμερικανική πολεμική αεροπορία - στα χέρια του «Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Λάος».

Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εμφανίστηκε ένα μεγάλο σχίσμα μεταξύ των μεταπολεμικών κομμουνιστικών κρατών.
Ενώ η Σοβιετική Ένωση και η Ανατολική Ευρώπη προσπάθησαν προσεκτικά να αποστασιοποιηθούν από το σταλινικό τους παρελθόν, το κινεζικό κόμμα άρχισε να επικρίνει την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Αυτές οι εντάσεις έφτασαν σε σημείο βρασμού το 1963 όταν οι Κινέζοι κομμουνιστές κατηγόρησαν ανοιχτά τους πρώην συντρόφους τους στη Μόσχα για ρεβιζιονισμό, παρέκκλιση από το μαρξιστικό-λενινιστικό δόγμα και υποστηρίζοντας μια ιμπεριαλιστική στρατηγική προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Λαϊκή Δημοκρατία.
Η ΚΟΜΜΟΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στην Κίνα, αυτές οι άγριες επιθέσεις στη νέα, μετριοπαθή Σοβιετική Ένωση και η «ειρηνική συνύπαρξή της» με τον ιμπεριαλισμό, συνέπεσαν με ένα αναζωογονημένο ενδιαφέρον για την Κομμούνα του Παρισιού.
Μετά τις κομμουνιστικές ήττες του 1927 στη Σαγκάη και αλλού στην Κίνα, η Κομμούνα είχε ξεθωριάσει για πάνω από 30 χρόνια.
Στα συλλεχθέντα έργα του Μάο Τσεντόνγκ, η Κομμούνα αναφέρθηκε μόνο μερικές φορές και ακόμη και τότε μόνο σε περάσματα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ωστόσο, η σιωπή έσπασε ριζικά.Ο εορτασμός της 90ης επετείου της Παρισινής Κομμούνας το 1961, οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη σειρά κινεζικών δημοσιεύσεων για το θέμα.
Εκτός από την ανθολογία των κειμένων των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν και Στάλιν για την Κομμούνα, μια συλλογή από βιογραφικά πορτρέτα των Communards καθώς και ένα φυλλάδιο για τους ποιητές της Κομμούνας, εκείνη τη χρονιά είδε επίσης τη μετάφραση των επίσημων λογαριασμών της Παρισινής Κομμούνας Συνεδριάσεις του Συμβουλίου και δημοσίευση της πρώτης κινεζικής έκδοσης του κλασικού απολογισμού της Lissagaray για την επανάσταση του 1871.
Πέντε χρόνια αργότερα, η επέτειος της Κομμούνας χρησίμευσε ως ευκαιρία για μια νέα κινεζική έκδοση, με αγγλική μετάφραση, του Μαρξ του "Εμφυλίου πολέμου της Γαλλίας".

Ο ξαφνικός ενθουσιασμός των Κινέζων κομμουνιστών για την Κομμούνα του 1871 δεν προέκυψε ακριβώς από ένα αυθόρμητο ιστορικό ενδιαφέρον.
Αντίθετα, η ιστορία της Κομμούνας του Παρισιού αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να χτυπήσει τους ηγέτες του κόμματος στη Μόσχα.
Στα μάτια των Κινέζων, η Σοβιετική Ένωση είχε παραπλανηθεί ανοίγοντας τη δυνατότητα μιας ειρηνικής συνύπαρξης στη διεθνή σκηνή και μάλιστα προχώρησε μέχρι να αποδεχθεί μια «ειρηνική μετάβαση» στον σοσιαλισμό υπό ορισμένες συνθήκες.
Το Πεκίνο αντιτάχθηκε έντονα σε αυτόν τον «σοβιετικό ρεβιζιονισμό», αντλώντας συχνά τα διδάγματα από την Κομμούνα του Παρισιού.
Η διατριβή του Μαρξ, ισχυριζόμενη ότι η Κομμούνα είχε δείξει ότι η εργατική τάξη δεν μπορούσε απλώς να κρατήσει τον καπιταλιστικό κρατικό μηχανισμό, αλλά έπρεπε να την καταστρέψει, ήταν ιδιαίτερα σχετική.

Σύμφωνα με την Κίνα, η δικτατορία του προλεταριάτου θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με επαναστατικά μέσα.
Το γεγονός ότι αυτοί που είχαν την εξουσία στη Μόσχα καθώς και οι «μαριονέτες» τους αλλού άλλαξαν τις απόψεις τους σχετικά με αυτό, απέδειξαν για τον Μάο ότι είχαν εγκαταλείψει την Οκτωβριανή Επανάσταση και πρόδωσαν την Παρισινή Κομμούνα.
Στην πραγματικότητα, καθώς το κινεζικό κόμμα συνέχισε να τηρεί τα ιδανικά της Κομμούνας και της Οκτωβριανής Επανάστασης, οι «ψεύτικοι κομμουνιστές» όπως ο Χρουστσόφ και ο Γιουγκοσλαβικός Τίτο ακολούθησαν τα βήματα του επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της καταστολής της Κομμούνας ο Adolphe Thiers  συνωμοτούν κρυφά  για την αποκατάσταση του καπιταλισμού στις χώρες τους.

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ συνανθρώπων σοσιαλιστικών κρατών έφτασαν σε ένα crescendo στην Κίνα το 1966 με τη μορφή της «Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης».
Χαρακτηρίζεται από μια διαδεδομένη και ευρέως υποστηριζόμενη εκστρατεία τρομοκρατίας, η Πολιτιστική Επανάσταση πέρασε σε όλη τη χώρα με το πρόσχημα μιας αυθόρμητης εξέγερσης από τις μάζες.
Ο λαός είχε ξεσηκωθεί ενάντια σε μια διεφθαρμένη κομματική γραφειοκρατία που, όπως στη Σοβιετική Ένωση, προσπαθούσε να αποκαταστήσει τον καπιταλισμό στο κινεζικό έδαφος.
Οι πολιτικές εκκαθαρίσεις που ξεκίνησαν με εντολή του Μάο άφησαν τη Λαϊκή Δημοκρατία σε κατάσταση αναταραχής: μια εσωτερική διαμάχη εξουσίας μεταξύ της κομματικής ηγεσίας, τη μαζική κινητοποίηση της νεολαίας στους λεγόμενους κόκκινους φρουρούς και τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ επαναστατικών ενώσεων που προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον με ριζοσπαστικό ζήλο και τυφλή πίστη στον Great Helmsman.

Λεπτομέρεια μιας κινεζικής αφίσας για τον εορτασμό της 100ης επετείου της Κομμούνας του Παρισιού.


Κοιτώντας πίσω, ίσως τα πρώτα σημάδια της Πολιτιστικής Επανάστασης εμφανίστηκαν τον Μάρτιο του 1966, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 95ης επετείου της Κομμούνας του Παρισιού.
Σε ένα λεπτομερές άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Κόκκινη Σημαία
(Hung-Ch'i)- το πολιτικό περιοδικό του Κομμουνιστικού Κόμματος - υπογραμμίστηκαν πολύ διαφορετικές πτυχές της Κομμούνας σε σύγκριση με αυτές που επαινέθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών πέντε χρόνια νωρίτερα.
Προφανώς, «Τα Μεγάλα Μαθήματα της Κομμούνας του Παρισιού - Σε ανάμνηση της 95ης επετείου της» δεν μπόρεσαν να αντισταθούν σε ένα πέρασμα από τους σοβιετικούς ρεβιζιονιστές.
Υπενθυμίστηκε στους αναγνώστες ότι τα μαθήματα από την Κομμούνα ήταν γραμμένα με αίμα, ότι οι αντάρτες δεν έπρεπε να έχουν αφήσει την Τράπεζα της Γαλλίας και τα αποθέματά της ανέγγιχτα και ότι η έλλειψη πολιτικής συνείδησης φταίει για την τελική ήττα των Communards, οι οποίοι είχε αποτύχει να «εξαφανίσουν» τον εχθρό όταν τον είχαν προσκολλήσει στον τοίχο.
Ωστόσο, η έκθεση του ιστορικού κόμματος Cheng Chih-Szu έδωσε νέο φως στη σύγχρονη σημασία της Κομμούνας και στο κεντρικό μήνυμα του 1966: η επανάσταση ήταν, πρώτα απ 'όλα, το έργο των «μαζών».

Εκμεταλλευόμενος πλήρως τις κινεζικές δημοσιεύσεις για την Κομμούνα που εμφανίστηκαν πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Τσενγκ Τσιχ-Σζού στο αναμνηστικό του άρθρο για την Κόκκινη Σημαία έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα: τη δημοκρατική λειτουργία της Κομμούνας του Παρισιού, μέτρα που ελήφθησαν κατά της γραφειοκρατίας της επανάσταση, και η προλεταριακή αυτοθυσία των αντιπροσώπων της Κομμούνας που είχαν μειώσει τον μισθό τους σε έναν εξειδικευμένο Γάλλο εργαζόμενο.
Καθημερινά, περίπου 20.000 «ακτιβιστές» λέγεται ότι συγκεντρώθηκαν σε μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, υποβάλλοντας επαναστατικές προτάσεις και επικρίνοντας την πολιτική και την οργάνωση της Κομμούνας όποτε χρειαστεί.

Αυτή η επαναστατική πρωτοβουλία των μαζών ήταν, σύμφωνα με τον Τσενγκ Τσιχ-Σζού, η πραγματική δύναμη της επανάστασης.
Ήταν λοιπόν το πιο λυπηρό που η Κομμούνα δεν είχε ακούσει πιο προσεκτικά τις φωνές από κάτω.
Αν το έκαναν αυτό, η ηγεσία δεν θα είχε πέσει θύμα της παραπλανητικής συνομιλίας για την ειρήνη από τις Βερσαλλίες το 1871.
Ωστόσο, τα συμπεράσματα που συνήγαγε ο συγγραφέας σχετικά με αυτό το ιστορικό γεγονός ήταν θετικά: από την ίδρυσή της η Κομμούνα είχε εμποδίσει τους επαναστάτες λειτουργούς να εκμεταλλευτούν προνόμια. και επέκρινε ή απομάκρυνε από το αξίωμα οποιονδήποτε προδότη ή ανίκανο ηγέτη.

Συνολικά, αυτή η εκδοχή της Παρισινής Κομμούνας, στην οποία ξεχωρίζει η απελευθερωτική δύναμη των μαζών και η δυσπιστία τους για καθιερωμένους αξιωματούχους, μοιάζει με ιστορικό σχεδιάγραμμα για την Πολιτιστική Επανάσταση που θα ανακοινωθεί στην Κίνα δύο μήνες αργότερα.
Ακριβώς όπως η Κομμούνα έσπασε την κρατική γραφειοκρατία, έτσι οι εξεγερμένες κινεζικές μάζες θα έπρεπε τώρα να σπάσουν τη δύναμη των κυβερνώντων ελίτ, οι οποίες, σύμφωνα με τον Μάο και τους οπαδούς του, έπαιρναν τη Λαϊκή Δημοκρατία στον δρόμο του καπιταλισμού.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Από την αρχή της Πολιτιστικής Επανάστασης, ο Μάο διέθεσε την Κομμούνα του Παρισιού ως ιδεολογική δικαιολογία και πηγή έμπνευσης για τους νέους πολιτικούς καθαρισμούς.
Τον Μάιο του 1966, η «αυθόρμητη» εμφάνιση χειρόγραφων αφισών στην πανεπιστημιούπολη του πιο διάσημου πανεπιστημίου του Πεκίνου, ξεκίνησε το κύμα βίας που θα διαρκούσε για δέκα χρόνια.
Επικαλούμενη τη δικτατορία του προλεταριάτου και την «ιδεολογία του Μάο Τσε Τουνγκ», οι ριζοσπαστικοί φοιτητές κατήγγειλαν τους «δεξιούς» καθηγητές και το πανεπιστημιακό τους συμβούλιο.

Σύντομα, ακολούθησαν παρόμοιες ενέργειες και την 1η Ιουνίου ο Μάο μίλησε υπέρ των μαθητών και ανακήρυξε τις αφίσες ως το μανιφέστο μιας νέας «Κομμούνας του Πεκίνου» - μιας κοινότητας του 20ού αιώνα, της οποίας η πολιτική και ιστορική σημασία θα έκλεινε αυτή του Κομμούνα του Παρισιού του 1871.

Με ενθάρρυνση από την έγκριση της ανώτατης αρχής, οι Κινέζοι μαθητές άρχισαν να στοχεύουν τους δασκάλους τους με βία και να εγκαταλείπουν το σχολείο μαζικά για να ενταχθούν στην Κόκκινη Φρουρά και να βυθίσουν την Κίνα στο χάος.
Αυτή η επαναστατική καταιγίδα έφτασε στο αποκορύφωμά της στις πρώτες μέρες του 1967, όταν οι Ερυθρές Φρουρές και οι αντάρτες κατέλαβαν την εξουσία στη Σαγκάη και ανέτρεψαν το κομμουνιστικό δημοτικό συμβούλιο και την ηγεσία των τοπικών κομμάτων.
Στις 27 Ιανουαρίου 1967, η νέα δημοτική διοίκηση διακήρυξε τη Σαγκάη Κομμούνα τους.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου, παρόμοιες κοινότητες ανακοινώθηκαν στο Πεκίνο και το Ταϊγιουάν στη βόρεια επαρχία Shanxi, καθώς και στη  Manburian πόλη του Harbin και στην πόλη λιμάνι του Qingdao στην Κίτρινη Θάλασσα, κάθε φορά επικαλούμενη ρητά το παράδειγμα του Παρισιού από πάνω 95 χρόνια πριν.
Το μάθημα που είχε αντλήσει ο Μαρξ από την Κομμούνα, ότι το επαναστατικό προλεταριάτο δεν μπορούσε να αναλάβει την εξουσία επί του υπάρχοντος κρατικού μηχανισμού, αλλά έπρεπε να το καταστρέψει για να χτίσει κάτι νέο, φάνηκε να έχει γίνει πιο σχετικό από ποτέ στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Επανάστασης.

 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κομμουνιών είχε τεθεί εκτός ελέγχου στα μάτια της κορυφαίας ηγεσίας του Κόμματος, οι οποίες παρατηρούσαν αυτό το επαναστατικό θέαμα ξεδιπλώθηκε με μεγάλη ανησυχία.
Ο πρωθυπουργός Ζου Ενλάι, ο οποίος είχε περάσει μερικά χρόνια στο Παρίσι στα είκοσί του και ως εκ τούτου θεωρήθηκε κάπως ειδικός στο θέμα, είχε ήδη ειδοποιήσει τους επαναστατημένους νέους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου για το γεγονός ότι η καθολική ψηφοφορία, μια ιδέα που δανείστηκαν οι μαθητές της Κομμούνας του 1871, ίσως να μην ταιριάζει πραγματικά στο κινεζικό πλαίσιο.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, σε συνάντηση με τους πολιτικούς ηγέτες της Κομμούνας της Σαγκάης, ο ίδιος ο Μάο μίλησε.
Παρόλο που ήταν υπεύθυνος για τον ενθουσιασμό με τον οποίο ιδρύθηκαν οι κοινότητες στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και αλλού, ο Μάο εξέφρασε μεγάλες ανησυχίες για τις συνέπειες αυτών των πρωτοβουλιών.
Το ότι η συλλογιστική του συνορεύει με το γελοίο δεν μειώνει λίγο από τη σοβαρότητα των δηλώσεών του.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η ίδρυση δημοτικών κοινοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα κινδύνευε να μετονομάσει τη Λαϊκή Δημοκρατία σε κάτι σαν «Λαϊκή Κομμούνα της Κίνας».
Αυτό, ωστόσο, θα επιτρέψει σε αντίπαλα κράτη όπως η Σοβιετική Ένωση να απορρίψουν το νέο κινεζικό κράτος.
Άλλοι εχθροί όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αναγνωρίσουν την Κίνα για να ντροπιάσουν τους ανθρώπους της.
Επιπλέον, το καθεστώς των πρεσβειών της Κίνας στο εξωτερικό ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα της αλλαγής ονόματος.
Αντ 'αυτού, ο Μάο έδωσε οδηγίες στο νεαρό κοινό του να μην χαθεί στους τρόπους και τις εθιμοτυπίες της επαναστατικής διαδικασίας αλλά να επικεντρωθεί στο περιεχόμενό της.
Σε τελική ανάλυση, το πραγματικό ζήτημα που διακυβεύτηκε ήταν ποια τάξη ασκούσε δύναμη.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι ανησυχίες του Μάο φαίνεται να έχουν προκύψει από την υπερβολικά επιεική συμπεριφορά των Communards στη Σαγκάη.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι πολιτικοί κρατούμενοι είχαν επιτραπεί να εγκαταλείψουν τα αστυνομικά τμήματα από την πίσω είσοδο αμέσως μετά την άφιξή τους.
Όποιος και αν είναι ο πραγματικός λόγος για την αξιοσημείωτη αλλαγή του νου του Μάο, 18 ημέρες μετά τα εγκαίνιά της, η Κομμούνα της Σαγκάης έπαψε να υπάρχει.
Εδώ και αλλού, η Πολιτιστική Επανάσταση θα συνεχίζεται στο εξής χωρίς αναφορά στην Κομμούνα.

Η ΛΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ δεν είναι νεκρή!

Ωστόσο, το γεγονός ότι η μνήμη της Κομμούνας του Παρισιού - που γιόρτασε και αναβίωσε με τόσο επαναστατικό ζήλο - δεν είχε απλώς ξεθωριάσει, όπως έγινε σαφές το καλοκαίρι του 1968.
Περίπου 7.000 Κινέζοι βάδισαν στους δρόμους του Πεκίνου σε αλληλεγγύη με τους εξεγερμένους μαθητές και οι εργάτες του Παρισιού φωνάζουν «Ζήτω η επαναστατική κληρονομιά της Μεγάλης Παρισινής Κομμούνας!»

Μόνο με το θάνατο του Μάο Τσε Τουνγκ τον Σεπτέμβριο του 1976 και τη σύλληψη της «συμμορίας των τεσσάρων» λίγο αργότερα, η Πολιτιστική Επανάσταση έληξε.
Ακόμα και τότε, η Κομμούνα παρέμεινε μια σημαντική πηγή έμπνευσης.
Σε αντίδραση στη σύλληψη της χήρας του Μάο και τριών μελών του προσωπικού της, οι ριζοσπάστες στη Σαγκάη ζήτησαν μια ένοπλη εξέγερση που θα συσπειρώσει τις μάζες της Κίνας πίσω τους «εντός πέντε ημερών» για να φέρει την Πολιτιστική Επανάσταση στο τέλος: «Και ακόμα κι αν αποτύχουμε , θα ακολουθήσουμε την ιστορία όπως η Κομμούνα του Παρισιού, έχοντας ρίξει το αίμα μας για να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά! "
πηγη:https://roarmag.org/essays/chinas-communards-in-the-cultural-revolution/

Dennis Bos

Ο Dennis Bos (1969) διδάσκει ολλανδική ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Leiden και είναι ιστορικός του αριστερού σοσιαλισμού και του εργατικού κινήματος.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου