Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 13 Μάρ 2021
Στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία: βαρύ στρατηγικό λάθος και εμπλοκή στον εγκληματικό πόλεμο της Υεμένης
Κλίκ για μεγέθυνση


Ανήθικη και εγκληματική επιλογή που δυσφημεί διεθνώς τη χώρα, θεωρούν οι Πράσινοι τις νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, μετά τις πρόσφατες αντίστοιχες με την πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τα σαουδαραβικά F-15, όπως και τα αντίστοιχα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν ως βασική αποστολή τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, όπου συντελείται επί χρόνια ανθρωπιστική καταστροφή με επιθέσεις εναντίον αμάχων και νοσοκομείων αλλά και καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της με το Ιράν.

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις έρχονται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία: την ώρα που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ αναστέλλει τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και ακυρώνει την προγραμματισμένη πώληση 50 αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η ελληνική στρατιωτική συνεργασία έρχεται να στηρίξει τις δύο χώρες στη συνέχιση ενός εγκληματικού επιθετικού πολέμου εκτός των συνόρων τους.

Η χώρα μας είχε και παλιότερα εμπλοκή, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε συμφωνήσει να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία στρατιωτικό υλικό για βομβαρδισμούς, απόφαση που ευτυχώς τελικά ματαιώθηκε για άλλους λόγους. Με τις τωρινές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, η Ελλάδα ενισχύει ευθέως την αποτελεσματικότητα των σαουδαραβικών βομβαρδισμών, που ξεσηκώνουν πλέον παγκόσμια κατακραυγή.

Η Σαουδική Αραβία θεωρείται από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο, παραβιάζοντας ακόμα και τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα γυναικών και μειονοτήτων όπως τεκμηριώνεται από τις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο ίδιος ο ουσιαστικός επικεφαλής του κράτους κατηγορείται για την παγίδευση, δολοφονία και διαμελισμό ενοχλητικού δημοσιογράφου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Οι Πράσινοι απορρίπτουμε πλήρως τη λογική ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», που φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τέτοιες απαράδεκτες συνεργασίες. Επισημαίνουμε, αντίθετα, ότι πρόκειται για σοβαρό στρατηγικό λάθος: ο συσχετισμός δυνάμεων και η διαπραγματευτική θέση της χώρας ΔΕΝ βελτιώνονται με ευκαιριακές συμμαχίες, χωρίς αρχές και στρατηγικό έδαφος κοινών αξιών και συμφερόντων, χωρίς ορατή στόχευση. Αντίθετα, υπονομεύονται σοβαρά: Με ποιο "ηθικό πλεονέκτημα" θα κατηγορούμε μετά την Τουρκία για τη δική της εμπλοκή στις περιφερειακές συγκρούσεις της Λιβύης και της Συρίας;

Ακόμη πιο επικίνδυνο είναι, όμως, ότι τέτοιες συμμαχίες καλλιεργούν αυταπάτες ότι η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση μπορεί να διαιωνίζεται επ' άπειρον, απορρίπτοντας ευκαιρίες αξιοπρεπών λύσεων σε πλαίσιο διεθνούς δικαίου, όπως έκαναν ήδη οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ το 2004 και του ΠΑΣΟΚ το 2010.

Οι Πράσινοι σημειώνουμε τέλος με ανησυχία ότι η Σούδα μετατρέπεται βήμα – βήμα σε μια μεγάλης έκτασης βάση πολεμικών διευκολύνσεων όχι μόνο για χώρες του ΝΑΤΟ αλλά και για παράνομες πολεμικές επιθέσεις τρίτων χωρών. Πολεμικά πλοία (κάποια από αυτά πυρηνοκίνητα ή και με πυρηνικά όπλα), καυσαέρια πολεμικών αεροσκαφών και βολές πυραύλων με εκρήξεις και απελευθέρωση επικίνδυνων χημικών, επιβαρύνουν απειλητικά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Ανατολικής Μεσογείου.


Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να τερματίσουν τους χειρισμούς που προσβάλουν κατάφωρα τις αξίες του Διεθνούς Δικαίου, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επικαλείται και η ελληνική πολιτική. Οι «αντίπαλοι των αντιπάλων μας» δεν είναι πάντα φίλοι μας, και τα παιχνίδια με τη φωτιά δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια της χώρας.

πηγη:https://prasinoi.eu
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου