Φοίβος Ξενάκης*
 
30/11/2020, 11:30

 

Ο βίος μας έχει φυλακιστεί στις συνθήκες «πολέμου». Η πανδημία αναδεικνύεται αρκούντως ικανοποιητικός παράγοντας για τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου, όσο η παρούσα κυβέρνηση νέμεται την εξουσία.

 

Από την πρώτη στιγμή, εργαλειοποιήθηκαν οι «πολεμικές συνθήκες» και ενίοτε η ίδια η επιστημονική κοινότητα υπό ευρεία έννοια, για να εξοφληθούν πολιτικά γραμμάτια εντός των αρμών της εξουσίας, να ψηφιστούν αντιδημοκρατικά και αντικοινωνικά νομοθετήματα και να ευοδωθούν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες ενός χρεοκοπημένου κόμματος.

Κάθε προσδοκία των πολιτών για εγκατάλειψη της συνηθισμένης άσκησης της πολιτικής λόγω της έκτακτης κατάστασης διαψεύστηκε άμα τη γενέσει της. Είναι κοινωνικώς άδικο, πολιτικά άσκοπο και κυρίως κατά της λογικής να χρεώσει κάποιος στην παρούσα κυβέρνηση πολιτική αδράνεια ή οποιαδήποτε αιτίαση για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός όντως δεν είναι ο Μωυσής και η κυβέρνηση δε νίκησε την πανδημία. Η κυβέρνηση δουλεύει... Απλώς οι περισσότερες ενέργειές της εχθρεύονται το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας, την κοινωνική αφύπνιση και το συμφέρον των πολλών. Αντιθέτως, εφαρμόζεται με πίστη και σκληρότητα το ιδεοληπτικό οπλοστάσιο της συντηρητικής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, ήτοι δεν μπορεί να ενισχυθεί το ΕΣΥ ή να μεταρρυθμιστεί θετικώς η εκπαίδευση και να βελτιωθεί η κατάσταση στα ΜΜΜ (γιατί ο σκοπός είναι η χρόνια απαξίωση, ώστε η μετάβαση στο ιδιωτικό καθεστώς παροχής και λειτουργίας των Αγαθών αυτών να έρθει ομαλώς). Ποιός από τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» απορεί για το καθεστώς στα μέσα ενημέρωσης ή για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού ή την ακραία κρατική βία και αστυνομική αυθαιρεσία; Κι απ’ το μέτωπο της πανδημίας, είναι ανάξιες σχολιασμού οι αντιφατικές και επιεικώς πρόχειρες πολιτικές – ενδεικτικά, οι μάσκες δεν προστάτευαν όταν δεν είχαμε, τεστ στο δημόσιο νοσοκομείο γίνονται μόνο αν έχεις έντονα συμπτώματα, στα ΜΜΜ δεν μεταδίδεται ο ιός όταν είναι όρθιοι οι πολίτες αλλά μόνο όταν κάθονται, οι μαθητές δεν κολλούσαν όσο δεν υπήρχαν καθηγητές για ολιγομελείς τάξεις και σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, οι ΜΕΘ σκοτώνουν, γι’ αυτό δεν έχουμε περισσότερες.

Επί παντός θέματος που άπτεται της εξουσίας, ακόμη και στις συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικού κινδύνου που διανύουμε, η διαχείριση της παρούσας κυβέρνησης δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Είναι ανάλογη του αναστήματος του πολιτικού προσωπικού και του συστήματος διακυβέρνησης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα τίθενται καθημερινά υπό διωγμό. Η δημοκρατία έχει πάψει εδώ και καιρό να λειτουργεί με επίκεντρο τους λαούς και τον άνθρωπο. Η εξουσία έχει παραχωρηθεί στην εν γένει επιχειρηματική και οικονομική ελίτ, στην τραπεζοκρατία και ιδίως στην Ελλάδα, στο πιο κακώς εννοούμενο «κεφάλαιο» - η ύπαρξη καλώς εννοούμενου «κεφαλαίου» τουλάχιστον μπορεί να αμφισβητηθεί. Η έσχατη ελπίδα του πολίτη στον 21ο αιώνα παραμένει η Δικαιοσύνη – ωστόσο, πλην της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, πότε ήταν η τελευταία φορά που οι δημοκρατικοί πολίτες ένιωσαν ότι το Σύνταγμα τούς προστατεύει; Στην πρόσφατη επέτειο του Πολυτεχνείου, στην «τύχη» των μεγάλων σκανδάλων (Novartis, Siemens, …), στην διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012 ή στην έως τώρα πορεία της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου (εντελώς ενδεικτική αναφορά των παραπάνω);

Δυστυχώς, η πανδημία εμφανίστηκε σε μια περίοδο που η όξυνση των ανισοτήτων φαίνεται να εδραιώνεται παγκοσμίως, αλλά η χώρα μας είναι ταυτόχρονα αρκετά διχασμένη ως απόρροια της μνημονιακής δεκαετίας μεταξύ άλλων παραγόντων. Τα μαζικά κινήματα διεκδίκησης έχουν απολέσει τη δυναμική των προηγούμενων ετών, γιατί η εξουσία «φροντίζει» να καλλιεργείται η ματαιότητα κάθε ριζοσπαστικοποίησης και ο φόβος διεκδίκησης αλλά και γιατί οι απλοί πολίτες που κατά καιρούς υποστήριζαν τις διαμαρτυρίες και τις συγκεντρώσεις προσδίδοντας τον χαρακτήρα του «μαζικού» και όχι «παραταξιακού» μετώπου είναι τρομακτικά απογοητευμένοι, ιδίως μετά τη «διαχείριση» της εξουσίας που επεφύλασσε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση στην Ιστορία.

Οι άνθρωποι δέχονται επίθεση από την πανδημία του νέου ιού. Πιθανόν, δεν θα’ ναι η τελευταία που θα αντιμετωπίσουν οι σημερινές νέες γενιές, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες. Ας επιστρατεύσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία μας βάσει του συμπιλήματος όσων μαθαίνουμε, ακούμε και βλέπουμε. Ωστόσο, οι πολίτες αυτής της χώρας δέχονται επίθεση από την κυβέρνησή τους. Με πολλαπλούς και σκληρούς τρόπους. Αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί. Είναι καθήκον όλων των πιστών στη δημοκρατία πολιτών να θυμούνται ότι ψηφίζουμε και για τη διαχείριση απρόβλεπτων γεγονότων και ιδίως για το ποιοι θα θέλαμε να μας κυβερνούν, αν συμβούν φυσικές ή άλλες καταστροφές. Δεν πρέπει να πάψουμε να μαχόμαστε ενάντια στο «There Is No Alternative».

* Ο Φοίβος Ξενάκης είναι δικηγόρος  


πηγη:https://www.koutipandoras.gr