Λίστα αντικειμένων
Η κυβέρνηση, στην πιο κρίσιμη στιγμή, έκανε την επιλογή της. Το ερώτημα είναι εάν θα της κοστίσει πολιτικά ή εάν με τον ερχομό των εμβολίων και την εξομάλυνση της κατάστασης θα τη βγάλουν (πάλι) λάδι.
Στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ ένας παγκόσμιος διαγωνισμός σέρφινγκ βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι επίδοξοι κατακτητές κυμάτων στέκονται εντός του Ειρηνικού Ωκεανού, με τη νίκη να κρίνεται αμφίρροπη καθώς οι μέχρι πρότινος βαθμολογίες είναι σχεδόν ίδιες. Ξάφνου, ένα κύμα τεραστίων διαστάσεων (ας το ονομάσουμε κορονοϊός), ξεκινά την πορεία του προς την ακτή.
Αμέσως, ο σέρφερ με την γαλανόλευκη σανίδα, ονόματι Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπερνά τους υπόλοιπους και αποφασίζει να το τιθασεύσει. Εάν τα καταφέρει θα στεφθεί νικητής. Ανεβαίνει στη σανίδα, ο κόσμος ζητοκραυγάζει, επικρατεί ντελίριο αισιοδοξίας αλλά, κυρίες και κύριοι, το μεγαλειώδες κύμα τον καταβροχθίζει. Δυστυχώς, ο σέρφερ Κυριάκος Μητσοτάκης πνίγηκε, μη μπορώντας να καβαλήσει το κύμα που ονομάστηκε Κορονοϊός.
Πάμε τώρα στο ζουμί του φανταστικού σεναρίου… Πράγματι, κάθε κρίση, είτε οικονομική, είτε πολιτική, είτε υγειονομική όπως αυτή που ζούμε σήμερα, γεννάει ευκαιρίες. Η κλισέ αυτή ατάκα, που ακουγόταν σχεδόν καθημερινά από ΜΜΕ και καφενειακές συζητήσεις κατά την ισχυρή πολιτική και οικονομική κρίση 2010-15, αποδεικνύεται ως μια πραγματικότητα, όπου ως κυβέρνηση μιας δημοκρατικής χώρας ή θα αρπάξεις τις δυνατότητες που ανοίγονται για επίλυση χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων ή θα την εκμεταλλευτείς με σκοπό το στενό προσωπικό και, εν συνόλω, κομματικό κέρδος.
Έτσι, λοιπόν, και ο κορονοϊός έφερε στο φως παθήσεις, που δεσπόζουν πολλά χρόνια, ουρλιάζοντας για λύσεις που δεν έρχονται ποτέ. Και ενώ καθείς θα περίμενε η κυβέρνηση να παραμερίσει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της και να κινηθεί στον δρόμο που χάραξε η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, αξιοποιώντας την ευκαιρία με στόχο την θωράκιση του συστήματος υγείας, των σχολείων κ.α., αυτή επέλεξε την ανεύθυνη και μοναχική οδό της εξυπηρέτησης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Εάν εξαιρέσω κάποια πληρωμένα φερέφωνα και τρολ που ολημερίς λυσσομανούν για το αλάθητο του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, υποθέτω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε τα σφάλματα στην διαχείριση της πανδημίας, σφάλματα που μας οδήγησαν στη σημερινή δυσμενή κατάσταση καταγραφής, σε καθημερινή βάση, τριψήφιου αριθμού νεκρών. Η επιτυχία του πρώτου κύματος, μέσω του πρόχειρου ανοίγματος του τουρισμού και της κυβερνητικής πολιτικής «βλέποντας και κάνοντας», μετατράπηκε σε πολύνεκρη συνθήκη πολέμου (έτσι την περιέγραψε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος). Από παράδειγμα προς μίμηση, καταντήσαμε παράδειγμα προς αποφυγή.
Οι 7 μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος, θα ήταν ένα ικανό διάστημα προετοιμασίας της χώρας γι’ αυτό που όλοι οι επιστήμονες προφήτευαν, αρκεί, βέβαια, οι «άριστοι διευθύνοντες του επιτελικού κράτους» να λειτουργούσαν με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι προς ίδιον όφελος, εκτοπίζοντας όλες τις ανοιγόμενες ευκαιρίες.
Έτσι, χάσαμε την ευκαιρία να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όχι μόνο γι’ αυτήν την υγειονομική κρίση αλλά για όποια υγειονομική δυσκολία συναντήσει στο μέλλον. Η άμεση δημιουργία ΜΕΘ (απλά υπενθυμίζω την δήλωση Πέτσα για πεταμένα λεφτά), η στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών κ.α. ειδικοτήτων επουλώνοντας όλες τις πληγές του συστήματος, η επάρκεια εξοπλισμού, θα αντιμετώπιζαν βραχυπρόθεσμα τον κορονοϊό αλλά τα αποτελέσματα αυτής της επένδυσης θα αντανακλούσαν και στο μέλλον, καθώς το σύστημα θα είχε εφοδιαστεί καταλλήλως, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πολιτών με μεγαλύτερη ταχύτητα, επιτυχία και ασφάλεια.
Ωστόσο, κυριάρχησαν οι ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης, το Ε.Σ.Υ αφέθηκε στην τύχη του, η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία στις επενδύσεις στην υγεία εν μέσω covid και τώρα τρέχουν αλλά δεν φτάνουν. Τουλάχιστον πλούτισε ο ιδιωτικός τομέας από την διενέργεια τεστ, στα οποία μετά από 8 μήνες πανδημίας θυμήθηκε ο κ. Γεωργιάδης να θέσει διατίμηση (γελοιότητες).
Επίσης, χάσαμε μια σημαντική ευκαιρία να επενδύσουμε σοβαρά στον χώρο της Παιδείας, λύνοντας διαχρονικά προβλήματα. Τα σχολεία άνοιξαν κακήν κακώς, χωρίς να έχει ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο προφύλαξης μαθητών και καθηγητών. Ούτε νέες αίθουσες ώστε να αποφευχθεί η «σαρδελοποίηση», ούτε, έστω, οικοδομοτεχνικά έργα στα παλιά και ασυντήρητα σχολεία που τείνουν προς κατάρρευση, ούτε προσλήψεις καθηγητών, ούτε καν οι καθαρίστριες δεν είχαν διοριστεί ακόμη. Επίσης, δεν έγινε καμία πρόβλεψη επίλυσης των ζητημάτων της τηλεκπαίδευσης, παρέχοντας αρμόδιο εξοπλισμό σε όσα παιδιά δεν κατέχουν. Κινήσεις, που όχι μόνο θα διευκόλυναν την διδασκαλία στις σημερινές συνθήκες αλλά, πολύ περισσότερο, θα οχύρωναν το εκπαιδευτικό σύστημα ώστε στο μέλλον να είναι περισσότερο αποτελεσματικό και ικανό να παρέχει γνώση και μόρφωση, με όσο το δυνατόν μικρότερους αποκλεισμούς μαθητών.
Όπως χάσαμε και την ευκαιρία με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ήρθε η πανδημία για να δούμε ότι οι άνθρωποι, ειδικά σε ώρες αιχμής, συνωστίζονται σε λεωφορεία και μετρό; Θα μπορούσε η κυβέρνηση να αυξήσει τα προσφερόμενα δρομολόγια, με νέα λεωφορεία, επιδιορθώνοντας τα εκατοντάδες που στέκονται και σκουριάζουν σε δημόσια γκαράζ, κάνοντας προσλήψεις οδηγών, όχι μόνο για την αποφυγή συνωστισμού σήμερα αλλά και αύριο, όταν επανέλθουμε σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας. Γιατί όποιος μετακινείται με τα ΜΜΜ να τραβάει ένα γολγοθά και να μην νιώθει άνεση; Μάθαμε να ζούμε στην εξαίρεση και ξεχάσαμε τον κανόνα!
Εντούτοις, όπως ήδη ανέφερα, η κυβέρνηση επέλεξε να εκμεταλλευτεί την υγειονομική κρίση, εξυπηρετώντας συμφέροντα, κατασπαταλώντας με αδιαφάνεια δημόσιο χρήμα, στοχεύοντας στην πολιτική της επιβίωση. Ενώ δεν έβρισκε χρήματα για Ε.Σ.Υ και σχολεία, τάιζε με 40 εκατομμύρια τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έσκασαν από το φαγοπότι), απάλλαξε τους κολλητούς τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες, έκανε αναθέσεις μαμούθ σε παντοπωλεία και μανάβικα της πλάκας, μοίρασε με τα voucher του Βρούτση εκατομμύρια σε ιδιοκτήτες πλατφόρμας τηλεκατάρτισης (που όλως τυχαίως ήταν μέλη της ΝΔ), έσβησαν από τον χάρτη τους ανθρώπους του πολιτισμού (άλλωστε η πλειοψηφία τους δεν ψηφίζει ΝΔ), έκαναν business με τις μάσκες του Νταβέλη και, εν γένει, απέδειξαν τον κυνισμό που τους διακατέχει.
Η κυβέρνηση, στην πιο κρίσιμη στιγμή, έκανε την επιλογή της. Φέρει ευθύνες για την κατάρρευση του συστήματος υγείας, για τα παιδιά που αποκλείονται από την τηλεκπαίδευση, για την οικονομική ανασφάλεια στην οποία έχει βυθιστεί η κοινωνία. Οι πολίτες πλήρωσαν με το χειρότερο δυνατό τρόπο την επιλογή της κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι εάν θα της κοστίσει πολιτικά ή εάν με τον ερχομό των εμβολίων και την προβλεπόμενη εξομάλυνση της κατάστασης, θα ξεχαστεί η εγκληματική απραξία και θα την βγάλουν (πάλι) λάδι; Η απάντηση θα δοθεί από τον λαό. Σίγουρα το παρελθόν του Έλληνα ψηφοφόρου δεν μας γεννά ούτε ελπίδα, ούτε αισιοδοξία αλλά το μέλλον πάντα επιφυλάσσει εκπλήξεις!
Ο Θεόκριτος Αργυριάδης είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΔΠΘ
πηγη:https://www.koutipandoras.gr