Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 30 Νοέ 2020
Αυτή η Μαύρη Παρασκευή, ήρθε η ώρα να #MakeAmazonPay
Κλίκ για μεγέθυνση


Διαμαρτυρίες για την Αμαζον απο πιθανό κτίριο κεντρικών γραφείων στη Νέα Υόρκη Φωτογραφία 2018: SCOOTERCASTER / Shutterstock.com

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  • Casper GelderblomΞεκινώντας αυτή τη Μαύρη Παρασκευή, η Προοδευτική Διεθνής κινητοποιείται με εργαζόμενους στο Amazon και τους συμμάχους τους σε όλο τον κόσμο. Να γιατί.

Το μέγεθος και η δύναμη του Amazon τοποθετούν την εταιρεία στο επίκεντρο των κρίσεων της κατάρρευσης του κλίματος και της οικονομικής ανισότητας που συγκρατούν τον πλανήτη μας. Η αύξηση του αστρονομικού πλούτου του Διευθύνοντος Συμβούλου Τζεφ Μπέζος - πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τώρα οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο στην ιστορία - είναι άμεσα ανάλογη με το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος της Amazon: η εταιρεία του κακομεταχειρίζεται τους εργαζομένους της, καταστρέφει το κλίμα και υπονομεύει τους δημόσιους θεσμούς. τις δημοκρατίες μας στο δρόμο.

Συνεπώς, η χρήση του Amazon θα απαιτήσει περισσότερα από το να περιορίσει τον προσωπικό πλούτο του Jeff Bezos ή να ζητήσει εταιρική κοινωνική ευθύνη. Θα απαιτήσει ένα παγκόσμιο κίνημα που θα οργανώνεται σε κάθε διάσταση της αναπτυσσόμενης αυτοκρατορίας του Αμαζονίου: για τους εργαζόμενους, για τους λαούς και για τον πλανήτη.

Γι 'αυτό σήμερα - Μαύρη Παρασκευή - ένας διεθνής συνασπισμός εργατών-ακτιβιστών ξεκινά μια πλανητική κινητοποίηση στο #MakeAmazonPay . Από το Σάο Πάολο, στο Βερολίνο, στο Σιάτλ έως το Χαϊντεραμπάντ, οι ακτιβιστές θα προβάλουν αυτήν την κραυγή σε βασικούς ιστότοπους του Αμαζονίου, θέτοντας την εταιρεία σε ειδοποίηση ότι οι ημέρες ατιμωρησίας της έχουν τελειώσει. Ενώνοντας συνδικάτα, περιβαλλοντολόγους και πολίτες σε όλο τον κόσμο, αυτός ο συνασπισμός ασκεί τη μόνη δύναμη που μπορεί να ανταποκριθεί στη δύναμη του διακρατικού κεφαλαίου: αλληλεγγύη.

Σε λίγα μόνο χρόνια, η Amazon έχει καθιερωθεί ως βασικός κόμβος στο κύκλωμα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Έχοντας ξεσηκώσει για πρώτη φορά τους συνδέσμους μεταξύ παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης στην ψηφιακή πλατφόρμα της, η υποδομή cloud της εταιρείας και το ηλεκτρονικό εμπόριο δίνουν στην Amazon την επιρροή που ελέγχει σε τεράστια επίπεδα κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το δίκτυο εταιρικής δύναμης της Amazon επεκτείνεται στους χώρους εργασίας μας και στη ζωή μας. Οι παραγωγοί και οι προμηθευτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεργαστούν με την Amazon για να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στους καταναλωτές. Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, πιστεύουν ότι δύσκολα μπορούν να αποφύγουν την Amazon, εκτός εάν είναι πρόθυμοι να περιμένουν περισσότερο και να πληρώσουν περισσότερα. Μέσω της τεχνολογίας μαζικής παρακολούθησης όπως η Alexa, η Echo και η Amazon Ring, η εταιρεία διείσδυσε εκατομμύρια νοικοκυριά και έχει συλλέξει τα πιο οικεία δεδομένα τους.

Σε όλο αυτό το δίκτυο βρίσκεται το Amazon Web Services, το οποίο έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη λειτουργία των εξορυκτικών βιομηχανιών και της επιβολής του νόμου. καθώς και τις πρόσφατες επιχειρήσεις της Amazon σε τομείς όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, παροχή τροφίμων και υγειονομική περίθαλψη. Το Amazon, στην πραγματικότητα, έχει γίνει εντελώς απρόβλεπτο, αρπακτικό διακρατικό ιδιωτικό κράτος - ή, πράγματι, αυτοκρατορία του 21ου αιώνα.

Ελλείψει κοινής κίνησης για να την αμφισβητήσει, η Amazon κατάφερε να επεκτείνει την αυτοκρατορία της σε όλες τις γωνιές της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά η παλίρροια αρχίζει να γυρίζει. Η πρόσφατη συμμετοχή των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας στην παγκόσμια απεργία για το κλίμα ακολούθησε σημαντικές παραχωρήσεις από τη διαχείριση της Amazon και οι διεθνικές εργασιακές συμμαχίες με επικεφαλής την UNI Global Union και την Amazon Workers International κατάφεραν να ενσωματώσουν προηγουμένως διάχυτη αντίσταση των εργαζομένων. Σε διεθνές επίπεδο, οι δημόσιες ομάδες υπεράσπισης έχουν μετακινήσει την επείγουσα ανάγκη να χωρίσουν τον Αμαζόνιο στην καρδιά των συζητήσεων πολιτικής.

Αυτές οι προσπάθειες μας δείχνουν το δρόμο προς τα εμπρός. Για να κάνουμε την Amazon να πληρώσει τα χρέη της στους εργαζόμενους, τον πλανήτη και την κοινωνία, πρέπει να ακολουθήσουμε μια στρατηγική τριών σημείων:

  • Πρώτον, αναγνωρίστε τη διεθνή και διατομή του αγώνα του Αμαζονίου.
  • Δεύτερον, οργανώστε πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα και στενές σφαίρες ακτιβισμού.
  • Τρίτον, πολιτικοποιήστε αυτόν τον αγώνα, μεταφέροντάς τον κατευθείαν σε νομοθετικές αρένες σε όλο τον κόσμο.

Αυτοί είναι οι στόχοι της καμπάνιας που ξεκίνησε σήμερα.

Όσον αφορά το πρώτο, οι κοινές απαιτήσεις του συνασπισμού μας είναι παγκόσμιες στο πεδίο εφαρμογής τους. Συνειδητοποιούμε ότι η δύναμη του Amazon εξαρτάται από την ικανότητά της να εκμεταλλεύεται τις διαφορές στις εθνικές δικαιοδοσίες για να οδηγεί στον παγκόσμιο αγώνα προς τα κάτω στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προστασίες.

Αναγνωρίζουμε επίσης τις διασταυρώσεις της αδικίας του Amazon. Η περιβαλλοντική αδικία της ρύπανσης του Amazon, για παράδειγμα, επηρεάζει δυσανάλογα τους ανθρώπους του χρώματος. Εν τω μεταξύ, το μονοπώλιο της εταιρείας cloud computing στον τομέα της εταιρείας είναι η βάση των στενών δεσμών της με τη Big Oil. Ο συνασπισμός μας επομένως συγκεντρώνει τους περιβαλλοντολόγους της Greenpeace και 350 με ομάδες όπως το Data 4 Black Lives, το Athena Coalition και το Hawkers Federation of India.

Όσον αφορά το δεύτερο σημείο της στρατηγικής, η σημερινή δράση ενώνει τους εργαζομένους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της Amazon - από τους εργαζόμενους τεχνολογίας στα κεντρικά γραφεία του Amazon στο Σιάτλ και τους εργαζόμενους στην αποθήκη που διοργανώνονται από συνεργάτες της UNI Global Union, το Awood Center και το Amazon Workers International, μέχρι την αλυσίδα εφοδιασμού εργαζόμενοι σε εργοστάσια ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές.

Και όσον αφορά το τρίτο, ο συνασπισμός μας δεν απαιτεί ο Τζεφ Μπέζος να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της Amazon από την καλοσύνη της καρδιάς του. Αντίθετα, το κίνημα στοχεύει στη δημιουργία νομοθετικής εξουσίας που μπορεί να τερματίσει την «Αμαζονιοποίηση» των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Καλούμε τους προοδευτικούς νομοθέτες σε όλο τον κόσμο να έρθουν μαζί μας και να υποστηρίξουμε αυτό το παγκόσμιο κίνημα για να κάνετε το Amazon Pay.

Η αποστολή αυτής της εκστρατείας είναι τόσο απλή όσο είναι ριζοσπαστική: να κερδίσετε έναν διαφορετικό κόσμο.

Ένας κόσμος στον οποίο οι εταιρείες που εξυπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα των CEO τους αντικαθίστανται από συνεταιρισμούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών.


Ένας κόσμος στον οποίο η οικονομική δραστηριότητα δεν οδηγεί σε καταστροφή του κλίματος, αλλά στην ανασυγκρότηση και την ακμή του περιβάλλοντος.

Ένας κόσμος στον οποίο οι αγορές διέπονται από δημοκρατικούς θεσμούς και όχι το αντίστροφο.

Η αλληλεγγύη είναι το όχημα για να παραδώσει αυτόν τον κόσμο. Το να πληρώνουμε το Amazon είναι το σημείο που ξεκινάμε.
Casper Gelderblom

Ο Casper Gelderblom είναι ο συντονιστής της εκστρατείας #MakeAmazonPay στο Progressive International και PhD Researcher στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο.


πηγη:https://roarmag.org/essays/make-amazon-pay/
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου