Μετά τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που εκφράστηκε από το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών του διαδικτύου αλλά και στις κοινωνικές συζητήσεις  σχετικά με με τη χλευαστική  ανάρτηση  ενός χρήστη  για τα παιδιά με σύνδρομο Down, ήρθε η ώρα για άλλη μία φορά να πούμε κάποια πράγματα τα οποία στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού από δεδομένα έχουν γίνει ζητούμενα.

Το τρομακτικό της υπόθεσης που σοκάρει πολλούς, είναι ότι τέτοιες ρατσιστικές αντιλήψεις σαν αυτή που πραγματικά προκαλεί αντριχίλα είναι ότι  δεν γίνονται μόνο από «δηλωμένους» φασίστες ή χρυσαυγίτες,αλλά και από άτομα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι  και κεντρώοι. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να κάνουμε κάποιες παραδοχές τις οποίες εάν δεν τις κάνουμε θα εξατομικεύουμε τα προβλήματα και θα χάσουμε την κοινωνική τους ρίζα.

 

Πιο συγκεκριμένα,  πέρα από τη Χρυσή Αυγή, κυοφορεί στην κοινωνία μας κάτι πολύ πιο επικίνδυνο και διευρυμένο, ο χρυσαυγιτισμός, ο οποίος φυσικοποιεί στα μυαλά των ανθρώπων την αδικία, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και κάθε κοινωνική διάκριση, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο νόμος του ισχυρού και της ζούγκλας. Το φαινόμενο όμως του χρυσαυγιτισμού δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά συγκροτείται ως κοινωνική διαδικασία εδώ και δεκαετίες, μέσα από ιδεολογικούς μηχανισμούς που προάγουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον δαρβινσιμό.

Πιο συγκεκριμένα, τα μίντια και η τηλεόραση ως ένας από τους βασικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς,  προωθούσαν από τα μέσα του 90΄ ως πρότυπα ευτυχίας ανθρώπους που ακολουθούν την ατομική οδό, που θα έπρεπε για να θεωρούνται επιτυχημένοι και φτασμένοι να απομακρύνονται από συλλογικές διαδικασίες και να εργαλειοποιούν τους συναθρώπους τους για να βγάλουν υπεραξία (οικονομική, πολιτική, συναισθηματική).

Με λίγα λόγια δύο ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν με λογικές άκρατου ατομικισμού και αξίες διαποτισμένες από ρατσισμό και σεξισμό, που δια της γλώσσας φυσικοποιούνταν, ωσάν να είναι νομοτελειακές αλήθειες,που όποιος τις αμφισβητεί θεωρείται γραφικός.  Όλα αυτές οι υποβόσκουσες φασιστικές και δαρβινικές απόψεις  ξεβράστηκαν με τον πιο τρομακτικό τρόπο στην εποχή της κρίσης, η οποία πάντα όπως έχει αποδείξει η ιστορία σπάει τις δεδομενικότητες και αναδεικνύει τις πραγματικές αξίες που συνέχουν μία κοινωνία.

 
 

 

Στην ελληνική περίπτωση  το επιδερμικό κέλυφος της εκσυγχρονιστικής ευημερίας έσπασε με εύκολο τρόπο κατά τη διάρκεια της κρίσης,με αποτέλεσμα οι πιο κτηνώδεις αξίες της κοινωνίας να αναδυθούν, και να βρισκόμαστε απέναντι σε ένα μέτωπο που είναι ρατσιστικό, σεξιστικό και σκοταδιστικό,καθώς  μισεί οτιδήποτε διαφορετικό, φτάνοντας μέχρι το έσχατο σημείο της εξόντωσης των αδύναμων που διαφέρουν από τα κυρίαρχα πρότυπα.

 

Χαρακτηριστικές  περιπτώσεις  που μας συντάραξαν είναι οι δολοφονίες των Λουκμάν Σαχζάτ, Παύλου Φύσσα αλλά και οι εικόνες από το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου που δολοφονήθηκε με κλωτσιές  μπρος στα μάτια αδιάφορων ματιών, που ο Γκράμσι μισούσε διότι η ουδετερότητα  κατά τον Ιταλό στοχαστή σήμαινε έστω και με έμμεσο τρόπο την κοινωνική αποδοχή μίας κατάστασης.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τις τρομακτικές  και σεξιστικές απόψεις που ακούστηκαν στην περίπτωση της Ελένης, η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, κι όμως υπήρχε και σε αυτήν την περίπτωση ο προθάλαμος του φασισμού σε επίπεδο λόγου που είναι το περίφημο ναι μεν  καταδικάζω αλλά... Αυτό το αλλά πρέπει να πολεμήσουμε με κάθε τρόπο  και χωρίς κανέναν αστερίσκο, ώστε να φτιάξουμε μία κοινωνία όπου θα επικρατεί η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής ή κοινωνικών προτιμήσεων.    

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις  νεοφιλελευθερισμός δεν οδηγεί με μαθηματικό και μηχανικό τρόπο στον φασισμό, αλλά δημιουργεί τον πρόσφορο έδαφος για να αναδυθεί, καθώς  η διάλυση του κοινωνικού κράτους και των θεσμών προστασίας για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα οδηγεί τις κοινωνίες σε λογικές άκρατου ατομικισμού και  εγωισμού,που λειτουργούν σαν  λίπασμα για τη διάχυση του ρατσιστικού και σεξιστικού λόγου.

Για μας πρώτα από όλα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, για αυτό θα αναμετρηθούμε με τον κανιβαλισμό σε κάθε του έκφανση με το μεγαλύτερο «όπλο» των λάων,  την αλληλεγγύη προς όλους τους ανθρώπους.

Πηγή: left