Πέρασε ένας χρόνος φτηνής δημαγωγίας, υστερίας και σε αρκετές περιπτώσεις-ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- χυδαιότητας και λαϊκισμού. Όμως η Συμφωνία των Πρεσπών αρχίζει ήδη να αποδίδει καρπούς και να λειτουργεί προς όφελος και των δύο χωρών, όρος απαραίτητος για τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε συμφωνίας.

Όπως πιστοποίησε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, η ελληνική πλευρά δεν προσβλέπει σε εθιμοτυπικές επισκέψεις αλλά έχει κάνει μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα. Η Συμφωνία των Πρεσπών προχωράει σε κάθε επίπεδο όπως είναι τα βιβλία, οι αλυτρωτισμοί, η οικονομία κ.α.

Η συμφωνία έχει δύο πολύ βασικούς  άξονες για την Ελλάδα και αυτό είναι η διπλωματική και γεωπολιτική ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας που είναι πασιφανής αλλά και η προάσπιση εθνικών και οικονομικών συμφερόντων που είναι η πλέον ρεαλιστική συζήτηση. Αν κάτι συνδυάζει  όλα αυτά τα στοιχεία, είναι η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια, στις 2 Απριλίου, ημέρα που παραπέμπει στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 και την αποτυχία επίλυσης του ζητήματος με τους όρους που επιτεύχθηκαν το 2018.

Η επίσκεψη λοιπόν ενός Πρωθυπουργού μαζί με ένα τσάρτερ εκατοντάδων Ελλήνων Επιχειρηματιών δείχνει αποφασιστικότητα και υπεροχή. Και καθώς η Συμφωνία πλέον "τρέχει",  είναι ορατό όσο ποτέ πόσες σημαντικές  εξελίξεις ξεκλείδωσε. Εξελίξεις που έπρεπε να έχουν γίνει πριν από 30 χρόνια και στερούσαν δυνατότητες και προοπτικές για τη χώρα. Μικροκομματικά παιχνίδια, γραφικές λούμπεν υστερίες και ακροδεξιοί παροξυσμοί δεν έχουν θέση σε μια υπόθεση, από την οποία η χώρα έχει πολύ συγκεκριμένα στρατηγικά συμφέροντα και τα διεκδικεί. Έχοντας, μάλιστα, ήδη αργήσει πολύ... 

https://tvxs.gr