Δύο 24ωρα μετά την ψήφιση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας και τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει πολεμική εμπλοκή ελληνικών στρατευμάτων στο Σαχέλ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιβεβαιώνει απολύτως ότι ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε μάχες εκτός συνόρων.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει στηρίζοντας τη φίλη Γαλλία, αλλά και την προσπάθεια επίτευξης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην πράξη και όχι στα λόγια», δηλώνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας σε σχετική ερώτηση για «πιθανή αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην υποσαχάρια Αφρική (Σαχέλ)», απάντησε: «Η περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής και η κατάσταση εκεί αποτελεί δυνητική απειλή αστάθειας για ζωτικά γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω γειτνίασης με τη βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο. Οι εκκολαπτόμενες εστίες αστάθειας με ομάδες τρομοκρατικών οργανώσεων και τζιχαντιστών που αναλαμβάνουν δράση στην περιοχή, δεν έχει σχέση με κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, αλλά με ένα ζοφερό μέλλον αστάθειας και απειλών ασφαλείας.

Η Γαλλία ηγείται της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας στήριξης κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής απέναντι σε αυτή την απειλή, αναπόφευκτα και με στρατιωτικά μέσα. Συμμετέχουν ήδη 9 ευρωπαϊκές χώρες με μέσα και προσωπικό, ενώ έχουν δηλώσει πρόθεση συμμετοχής άλλες 13, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Συνεπώς η πρωτοβουλία συγκεντρώνει ευρύτατη υποστήριξη από ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο της – ιδιαίτερα αναβαθμισμένης πλέον – συμμαχικής σχέσης με τη Γαλλία, εκτιμούμε ότι και η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει στηρίζοντας τη φίλη Γαλλία, αλλά και την προσπάθεια επίτευξης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην πράξη και όχι στα λόγια».
πηγη: https://tvxs.gr