Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 07 Οκτ 2021
Μαύρη μετανάστευση πέρα ​​από κράτη και σύνορα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ένας άνδρας από την Αϊτή διασχίζει τα φυσικά σύνορα του Ρίο Γκράντε μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών. Μάιος, 2021. David Peinado Romero / Shutterstock.com

 

 

 

Οι αντιφάσεις της ιθαγένειας των Μαύρων συνδέονται περίπλοκα με την κίνηση και τη μετανάστευση, παρά τις κοινές αντιλήψεις που αποκλείουν τους μαύρους από τους αγώνες των μεταναστών σήμερα.

 

 

7 Οκτωβρίου 2021

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
William C. AndersonΜετάφραση / επιμέλεια Β. Αντωνίου

 

 

Η μετανάστευση είναι ένα κεντρικό μέρος του Έθνους Δίχως Χάρτη ( The Nation on No Map ). Η δαπάνη οργάνωσης στο κίνημα για τα δικαιώματα των μεταναστών διαμόρφωσε τη σκέψη μου γύρω από την Μαύρη ιθαγένεια  και μετακίνηση. Για χρόνια, παρατηρούσα το γεγονός ότι οι Μαύροι εξαλείφονταν διπλά στους χώρους στους οποίους σύχναζα. Δεν μπορώ να δώσω έμφαση αρκετά ότι υπάρχουν δύο βασικές ιδέες, που ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα αποφύγουν σ’ αυτό το κείμενο. Το ένα είναι ότι οι μαύροι δεν θεωρούνται αληθινοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, το άλλο είναι ότι θεωρούνται επίσης ως μη πολίτες (χωρίς έγγραφα) σε χώρους δικαιωμάτων των μεταναστών. Βιώνουμε μια μοναδική στέρηση ιθαγένειας που δεν περιορίζεται σε μαύρους ανθρώπους εντός των ορίων των ΗΠΑ.

Για όσους σαν εμένα, που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και κατάγονται από σκλαβωμένους Αφρικανούς, νομίζω ότι είναι υψίστης σημασίας να συνδεθούμε με τους παγκόσμιους αγώνες μετανάστευσης. Αν και ακούμε για τις πολλαπλές Μεγάλες Μεταναστεύσεις που αναγκάστηκαν στη Μαύρη Αμερική, αυτή η ιστορία αντιμετωπίζεται ως αποσυνδεδεμένη από τις τρέχουσες μεταναστεύσεις της μεγαλύτερης αφρικανικής διασποράς. Τα πρόσφατα γεγονότα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και πέρα ​​δείχνουν γιατί είναι απαραίτητο να αμφισβητηθεί αυτό.

 

To «The Nation on No Map» toy William C. Anderson είναι τώρα διαθέσιμο για  προπαραγγελία από την  AK Press.

 

 

Σε μια εποχή που τα μαύρα εθνικιστικά στοιχεία και τα φιλελεύθερα σχέδια πατριωτισμού των Μαύρων κερδίζουν σημαντικό έδαφος, είδαμε τις εκτοπίσεις και τις κρατήσεις που καταγράφονται από το κράτος. Ο πρώτος πρόεδρος των Μαύρων έσπασε τα προηγούμενα ρεκόρ για απελάσεις που στοχεύουν δυσανάλογα μαύρους μετανάστες, μετανάστες και πρόσφυγες. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη να βλέπουμε εικόνες Αϊτινών να μαστιγώνονται και να ωθούνται από τη συνοριακή περιπολία. Θανάσιμη βία και ρατσισμός είναι το πρότυπό τους. Ωστόσο, αυτές οι ανησυχητικές εικόνες, οι οποίες για πολλές αναφορές στη σκλαβιά και τους επιτηρητές, θα πρέπει να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις περιπλοκές της μετανάστευσης σε όλη την αφρικανική διασπορά. Οι μαύροι στην Αμερική αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν μέσω εμπορίας σκλάβων, εγχώριων μεταναστεύσεων και τώρα μέσω εξευγενισμού και εκτοπισμού.

Οι μαύροι στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ήταν εδώ για γενιές, εξακολουθούν να βιώνουν την στέρηση ιθαγένειας και υποφέρουν από την ακρίβεια που συνοδεύει. Όσοι από εμάς βιώνουμε τους περιορισμούς της ιθαγένειας κάθε μέρα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να αγωνιζόμαστε μαζί με αυτούς που - στα χαρτιά - δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Η Μαύρη Αμερική δεν προστατεύτηκε ποτέ από υπηκοότητα ή σύνορα. Είμαστε μέρος μιας παγκόσμιας, ατελείωτης αναζήτησης σπιτιού και ασφάλειας, η οποία, πιστεύω, θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του εθνικού κράτους.

Δεν υπάρχει εύκολος τόπος για να διατρέξετε  και κράτη που είναι ονομαστικά αντι-ιμπεριαλιστικά ή κρατικο-σοσιαλιστικά, σχεδιασμένα να μην εγγυώνται ένα ασφαλές καταφύγιο. Η μαύρη ιστορία μας λέει τόσα πολλά, οπότε η προσπάθεια επανειλημμένης οικοδόμησης νέων εθνών και νέων κρατών για την πραγματοποίηση της απελευθέρωσης είναι μέρος αυτού που γράφω εναντίον. Τα έθνη και τα κράτη και η ενασχόληση με την κρατική εξουσία δεν μας εγγυώνται, και τα μπαγιάτικα αριστερά δόγματα που υποθέτουν ότι δεν σώζουν τις ζωές των μαύρων που πνίγονται στις θάλασσες, κάνουν πεζοπορία σε ερήμους και χτυπούν ν’ ανοίξουν πόρτες στα σύνορα. Δεν με ενδιαφέρουν προκαθορισμένες αφηγήσεις που ρομαντικοποιούν πατριωτικά τα κράτη, φετιχοποιούν τις κυβερνήσεις και ξεσηκώνουν ευσεβείς αριστερισμούς που κάνουν τους ανθρώπους να επενδύουν σε παλιές ορθοδοξίες. Υπάρχει πάρα πολύς θάνατος, πάρα πολλές ασυνέπειες και πάρα πολλές αντιφάσεις για να συνεχίσουμε να προσκολλούμαστε σε τέτοιους περιορισμούς.

Θα χρειαστεί μια πλήρης υπέρβαση και θα ξεφύγει από τον τρόπο με τον οποίο οι αγώνες μας σήμερα είναι να τους δούμε να ανατρέπονται σε αυτό που θα μπορούσαν να είναι. Ο μαύρος αναρχισμός μου το έμαθε αυτό. Δεν το έκανε τοποθετώντας τον εαυτό του ως κάποια τελική ιδεολογική αρχή, αλλά αντίθετα, με οδήγησε να αμφισβητήσω περισσότερα. Αυτός ο τύπος ειλικρίνειας δεν είναι μικρό πράγμα όταν ακόμη και δήθεν ριζοσπαστικοί χώροι και κινήματα περιθωριοποιούν τους ανθρώπους που τολμούν να αμφισβητήσουν αυτούς που είναι στην ηγεσία.

Έχει περάσει η ώρα να ακούσουμε εκείνους που αγνοήθηκαν, αγνοήθηκαν και καθαρίστηκαν γιατί τόλμησαν να μιλήσουν. Οι άνθρωποι παλεύουν για να έχουν κάπου να ξεκουραστούν και να βάλουν το κεφάλι τους και να ταΐσουν την οικογένειά τους. Αυτή η συνεχής καταστροφή μας λέει ότι η αλληλεγγύη σημαίνει επίσης ότι πρέπει να σκεφτόμαστε πέρα ​​από τα σύνορα, πέρα ​​από το κράτος και πέρα ​​από όλα τα όπλα διακυβέρνησης που μας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο. Όχι μόνο αυτοί οι βίαιοι σχηματισμοί δημιουργούν κρίσεις, είναι και αποτελούν την κρίση.

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το The Nation on No Map: Black Anarchism and Abolition του William C. AndersonΚυκλοφόρησε τον Νοέμβριο από την AK Press.

 

 

Δεδομένου ότι το παρελθόν διαμορφώνει την αντίληψή μας για τον κόσμο γύρω μας, το να βλέπουμε τη συνέχεια μας βοηθά καθώς αντιμετωπίζουμε όλα όσα είναι λάθος τώρα. Όταν εξετάζουμε κριτικά τις αφηγήσεις που έχουμε εσωτερικεύσει, είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για την ανησυχητική σημερινή εποχή. Υπάρχουν μπροστά μας προβλήματα που σχετίζονται με την κίνηση, το περιβάλλον και το κράτος που απαιτούν μια αδιάσειστη, ριζοσπαστική ειλικρίνεια από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να εξαπατήσουμε τον εαυτό μας για το πού ερχόμαστε για να φτάσουμε εκεί που πρέπει να πάμε. Και είναι η πράξη της μετάβασης ή της μετακόμισης που ελπίζω να εξετάσω εδώ.

Το ζήτημα της μαύρης ιθαγένειας συνδέεται περίπλοκα με τον αγώνα των μεταναστών, των μεταναστών, των προσφύγων, τις χωρίς έγγραφα και άλλες επισφαλείς ταξινομήσεις. Στις ΗΠΑ, η μετανάστευση συνδέεται συνήθως με άτομα από τη Νότια και Κεντρική Αμερική που ζουν στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα με εκείνους που δεν είναι μαύροι. Οι κοινές αντιλήψεις για τη μετανάστευση έχουν αποκλείσει τους μαύρους για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι οι μαύροι υφίστανται διακρίσεις ακόμη και σε κινήματα για τα δικαιώματα των μεταναστών. Έχουμε διαγραφεί από αφηγήσεις μεταναστών και μεταναστών, όπως διαγράφονται από την κατηγορία των πολιτών.

Οι μαύρες οικογενειακές ιστορίες περιέχουν πολλές ιστορίες συγγενών που φεύγουν από τον Νότο για να αποφύγουν τον τρόμο της λευκής βίας. Η Μεγάλη Μετανάστευση, όπως τη γνωρίζουμε, η ατελείωτη κίνηση των Μαύρων Αμερικανών σε όλη τη χώρα που αναζητούν εργασία, ασφάλεια και άλλους πόρους, είναι κάτι που ο Μαύρος αναρχισμός μπορεί να διαγνώσει ως σημαντική πτυχή του αγώνα μας. Οι μαύροι έπρεπε να ρίξουν τους φόβους τους για τα σύνορα, να αμφισβητήσουν τις ιδέες του τόπου και να εξασκήσουν την αμοιβαία βοήθεια για να επιβιώσουν σε άγνωστα τοπία. Η Zora Neale Hurston προσφέρει ένα σχετικό πορτρέτο του Μαύρου μετανάστη στα μάτια τους παρακολουθούσαν τον Θεό :

« Μέρα με τη μέρα τώρα, οι ορδές των εργαζομένων ξεχύνονταν. Κάποιοι έμπαιναν κουτσαίνοντας με τα παπούτσια τους και  τα πονεμένα πόδια από το περπάτημα. Είναι δύσκολο να ακολουθήσετε το παπούτσι σας αντί να σας ακολουθεί. Ήρθαν με βαγόνια από πάνω στη Georgia και μπήκαν φορτία φορτηγών από ανατολικά, δυτικά, βόρεια και νότια. Μόνιμα παροδικοί χωρίς προσκολλήσεις και κουρασμένοι άντρες με τις οικογένειές τους και τα σκυλιά τους, σε παλιά φτηνά αυτοκίνητα. Όλη τη νύχτα, όλη μέρα, σπεύδοντας να μαζέψουν φασόλια, κατσαρόλες, κρεβάτια, επισκευασμένα ανταλλακτικά, εσωτερικά σωληνάκια, που  κρέμονται στα παλαιά αυτοκίνητα,  στον εξωτερικό και ελπιδοφόρο κόσμο, φυλαγμένα και αιωρούμενα στο εσωτερικό πεταμένα στο βούρκο. Άνθρωποι άσχημοι από την άγνοια και μπατήρηδες από το να είναι φτωχοί. Όλη τη νύχτα τα τζουκ- μποξ ηχούσαν και θορυβούσαν. Τα πιάνα ζουν τρεις ζωές σε μία. Τα μπλουζ έγιναν και χρησιμοποιήθηκαν αμέσως επί τόπου. Χορός, μάχη, τραγούδι, κλάμα, γέλιο, νίκη και απώλεια αγάπης κάθε ώρα. Δούλεψε όλη μέρα για χρήματα, πάλεψε όλη τη νύχτα για την αγάπη. Η πλούσια μαύρη γη προσκολλάται στα σώματα και δαγκώνει το δέρμα σαν μυρμήγκια..»

Οι μαύροι μετανάστες εργάζονταν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις μιας καπιταλιστικής χώρας που δεν τους θεωρούσε πραγματικούς πολίτες. Οι άνθρωποι ταξίδεψαν και έφυγαν, όπως κάνουν τώρα, γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Οι στόχοι και οι ελπίδες τους για τον εαυτό τους απαιτούσαν κίνηση. Αυτό το σταθερά ακούσιο κίνημα σπάνια θεωρείται ως αγώνας μετανάστευσης. Οι μαύροι και οι συνεχείς μετακομίσεις μας διαγράφονται από τις κυρίαρχες αφηγήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας μας, ούτε πολίτες, ούτε μη πολίτες, υπογραμμίζοντας την αποξένωση και τον αέναο εκτοπισμό και στις δύο ταξινομήσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό συνεχίζεται κάτω από τη βία που γνωρίζουμε ως «gentrification».

Οι μαύροι εκτοπίζονται, ανατρέπονται και αποβάλλονται από μέρη που γνωρίζαμε από παλιά ως σπίτι. Πολλοί από εμάς αναγκάζονται να βρουν νέα μέρη που είναι πιο προσιτά και λογικά για να χτίσουν ασφαλείς και ευτυχισμένες ζωές. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να θυμηθούμε τις ιστορίες των κινήσεων των Μαύρων και να οικοδομήσουμε αλληλεγγύη με εκείνους που αναγκάζονται να μετακινηθούν στη διασπορά.

Η αναγκαστική μετεγκατάσταση καθορίζει την ύπαρξη των Μαύρων σε όλη την Αμερική. Υπάρχει μια άμεση γραμμή από τους Μαύρους που εξαναγκάζονται σε φυτείες ως ιδιοκτησία έως τις σημερινές εμπειρίες να είναι ασταθής και να μετεγκατασταθούν επανειλημμένα. Οι Αφρικανοί που μεταφέρονταν για σκοπούς δουλείας εισήλθαν στις ΗΠΑ μέσω του Παλαιού Νότου προτού η χώρα ξεκινήσει τη γρήγορη, βίαιη επέκτασή της. Μια μεγάλη αναγκαστική μετανάστευση μαύρων συνέβη μεταξύ του Παλαιού Νότου (Βιρτζίνια, Καρολίνα, Γεωργία) και του Νέου Νότου με βάση τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της γεωργίας, των νέων καλλιεργειών και της εργασίας. Το μαύρο κίνημα στην Καλιφόρνια μεταξύ 1850 και 1860 ίδρυσε τις πρώτες αγγλόφωνες μαύρες κοινότητες στα δυτικά και σηματοδότησε ένα άλλο σημαντικό κίνημα (αναγκαστικών και μη) μαύρων ανθρώπων.

Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και τη «χειραφέτηση», οι μαύροι που προσπαθούσαν να κάνουν ζωή στην περίοδο της Ανασυγκρότησης αντιμετώπισαν ειδεχθή βία. Όπως γράφει η WEB Du Bois στο Black Reconstruction , «Το αποτέλεσμα του πολέμου άφησε τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους εξίσου πολύτιμα για την παραγωγή βαμβακιού και ζάχαρης όπως ήταν πριν από τον πόλεμο». Η υπεροχή των λευκών, αδιάλειπτη από τον πόλεμο αλλά ταραγμένη και δυσαρεστημένη στο Νότο, εκδικήθηκε τη ζωή των μαύρων που προσπαθούσαν να επιβιώσουν όσο καλύτερα γνώριζαν. Μεταρρυθμίστηκε μέσω ενημερωμένων μηχανισμών φυλάκισης και βίαιης αυταρχικής επιτήρησης και αστυνόμευσης με τις οποίες ζούμε ακόμη και σήμερα. Το τραύμα που προκλήθηκε από τον ασταμάτητο λευκό τρόμο ήταν η μόνη κληρονομιά που πολλοί υποσχέθηκαν για την εξαντλητική εργασία τους. Έτσι, πολλοί έπρεπε να φύγουν από το Νότο.

Αυτό που είναι γνωστό ως η Μεγάλη Μετανάστευση έλαβε χώρα μεταξύ των αρχών του 20ού αιώνα και της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, καλό θα ήταν να καταλάβουμε ότι δεν σταμάτησε ποτέ πραγματικά. Αυτό το κίνημα των μαύρων μεταναστών που ελπίζουν να βρουν καλύτερες ζωές χωρίς καταπίεση και οικονομική εκμετάλλευση μεταμόρφωσε τη χώρα. Τεκμηρίωση δική οικογενειακό ιστορικό και την κίνηση της στο βιβλίο της «In the Wake»: Σε μαυρίλα να είσαι  η Christina Sharpe εξηγεί , ότι η μετεγκατάσταση δεν ανήκει αποκλειστικά στους Μαύρους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε ικανοποίησε τις ελπίδες για ελευθερία:

«Αυτό, φυσικά, δεν είναι εντελώς, ή ακόμη και σε μεγάλο βαθμό, φαινόμενο των Μαύρων  στις ΗΠΑ. Αυτό το είδος της κίνησης συμβαίνει σε όλη τη μαύρη διασπορά από την Καραϊβική και την ήπειρο  προς τη μητρόπολη, στις μεγάλες μεταναστεύσεις των ΗΠΑ στις αρχές έως τα μέσα του εικοστού αιώνα που είδαν εκατομμύρια μαύρους να μετακινούνται από τον Νότο στον Βορρά, και αυτοί οι  άνθρωποι που κινούνται στο σύγχρονο κόσμο, από σημεία σε όλη την αφρικανική ήπειρο σε άλλα σημεία της ηπείρου και επίσης στη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Λαμπεντούζα. Όπως πολλοί από αυτούς τους μαύρους ανθρώπους εν κινήσει, οι γονείς μου ανακάλυψαν ότι τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα σε αυτόν τον «νέο κόσμο»: οι υποθέσεις του συνεχούς και φανερού ρατσισμού και της απομόνωσης συνεχίστηκαν ».

 

Αυτή η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, όσο και αν έχει καταστραφεί από την πραγματικότητα της Μαύρης ύπαρξης, έχει να κάνει με αυτό που βιώνουμε σήμερα. Η ζωή των μαύρων ανθρώπων αντιμετωπίζει τακτικά διαταραχές σε όλο τον πλανήτη, ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε. Εντός των αμερικανικών συνόρων, αυτό σημαίνει να κυκλοφορούμε στην εγχώρια χώρα, ενώ οι μαύροι από τη χώρα προσπαθούν τακτικά να εισέρχονται. Και οι δύο αναζητούν ασφάλεια και σταθερότητα. Καθώς μετακινούμαστε γύρωθεν και μεταξύ εθνών, διασχίζοντας σύνορα, ελπίζοντας να εξασφαλίσουμε ένα σπίτι, είμαστε υποχρεωμένοι σε αποκλεισμό με βάση την ιστορία μας. Η δημιουργία των δικών μας ψευδών αφηγήσεων δεν μας έδωσε πραγματική ένταξη σε κατηγορίες όπως η ιθαγένεια ή δεν παρείχε οποιοδήποτε είδος απελευθέρωσης. Παραμύθια για ύπαρξη  ανιδιοτελών πατριωτών που έκαναν την Αμερική σπουδαία, όπως και οι ιστορίες ότι είναι απόγονοι βασιλιάδων και βασίλισσες, δεν το έχουν συναντήσει αυτό.

Οι μαύροι διατηρούνται εκτός των κατηγοριών που οι άλλοι άνθρωποι θεωρούν βασικά δικαιώματα. Τα έθνη και οι κοινωνίες, μας δηλώνουν ακατάλληλους  και απαράδεκτους. Η βία που επιβάλλεται ιστορικά εναντίον μας επεκτείνεται στον βίαιο εκτοπισμό από τα σπίτια μας και τις ρίζες μας. Οι μαύροι στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο βιώνουν την εξαιρετική βιαιότητα να είναι άνθρωποι χωρίς θέση στον χάρτη. Και πολλά από τα μονοπάτια που αναζητούν οι άνθρωποι για απελευθέρωση δεν μας προσφέρουν τίποτα.

πηγη: https://roarmag.org/essays/anderson-nation-on-no-map/

 

William C. Anderson

 

Ο William C. Anderson είναι ανεξάρτητος συγγραφέας. Το έργο του έχει δημοσιευτεί μεταξύ άλλων από  τους Guardian ,  Truthout ,  MTV  και  Pi tchfork . Είναι συν-συγγραφέας του As Black as Resistance  (AK Press 2018) και συγγραφέας του The Nation on No Map (AK Press, 2021). 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου