Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 06 Φεβ 2024
Το καθήκον. Περίεργη λέξη
Κλίκ για μεγέθυνση


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
 

Παρελαύνουν οι μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, τουλάχιστον αυτοί τους οποίους ενέκρινε η… αδέκαστη πλειοψηφία της Εξεταστικής, δηλαδή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κι αν εξαιρέσει κανείς εκείνους που καταθέτουν βολικά για την κυβέρνηση, οι υπόλοιποι που είναι και οι περισσότεροι καταγγέλλουν σημεία και τέρατα.

Δεν μένουν στην ευθύνη του σταθμάρχη, δεν ενοχοποιούν τους νεκρούς οδηγούς που δεν μπορούν να απαντήσουν, αλλά αναδεικνύουν τα εγκληματικά λάθη και τις φοβερές παραλείψεις του αρμόδιου υπουργείου και των διοικήσεων των σιδηροδρόμων. Οι μαρτυρίες τους είναι καταπέλτης. Κονιορτοποιούν με ακλόνητα επιχειρήματα και πλήθος στοιχείων το αφήγημα της κυβέρνησης των ατσίδων που στην προκειμένη περίπτωση, όπως και σε άλλες, αποδείχτηκε κυβέρνηση των ασχέτων.

Η κυβέρνηση είχε εγκαίρως προειδοποιηθεί από τα συνδικάτα, αλλά δεν πήρε κανένα μέτρο για να διορθώσει τα πράγματα. Αντιθέτως αποδοκίμασε όσους την καλούσαν να παρέμβει ως κινδυνολόγους. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δικαίωσε τους καταγγέλλοντες. Ακόμα και τα μέλη της επιτροπής, που την είχε συστήσει στα γρήγορα ο τότε υπουργός γενικών καθηκόντων Γ. Γεραπετρίτης για να καλυφθεί όπως-όπως το θέμα, δεν δίστασαν να περιγράψουν μια κατάσταση που παραπέμπει στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Τόσο μπροστά είμαστε ως χώρα στο επίπεδο του σιδηροδρομικού δικτύου.

Οι καταθέσεις τους, όπως και άλλων μαρτύρων, δεν άρεσαν καθόλου στους εισαγγελείς με τη γαλάζια τήβεννο, που βρίσκονται εκεί υποτίθεται για να ρίξουν φως στην υπόθεση και να αποδώσουν δικαιοσύνη στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, αλλά επί της ουσίας το βασικό μέλημά τους είναι να αθωώσουν τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη που έχουν εμπλοκή. Δεν κρύβουν ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους, αν κρίνουμε από το πώς αντιδρούν κάθε φορά που ακούνε πράγματα που τους χαλάνε την εικόνα που έχουν σχηματίσει. Φραστικές επιθέσεις στους απείθαρχους μάρτυρες, προκλητικές παρεμβάσεις στις ερωτήσεις μελών της Εξεταστικής Επιτροπής που ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ό,τι άλλο σκαρφιστούν για να διασκεδάσουν τις άσχημες εντυπώσεις.

Η τηλεδιοίκηση, που κατά τη γνώμη των ειδικών θα είχε αποτρέψει το δυστύχημα, δεν υπήρχε κι ας προσπάθησαν να αποδείξουν το αντίθετο οι κυβερνητικοί παράγοντες με τηλεοπτικές παράτες σε εθνική σύνδεση λίγες μέρες μετά το δυστύχημα. Το σύστημα καταστράφηκε το 2019. Τέσσερα χρόνια μετά δεν είχε αντικατασταθεί. Τέσσερα χρόνια είναι πολλά, σύμφωνα με μέλος της επιτροπής που διόρισε ο κ. Γεραπετρίτης. Ο σταθμάρχης ήταν γαλάζιο ρουσφέτι και δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Φταίει κανείς γι’ αυτό; Τα συντρίμμια των τρένων μαζεύτηκαν άρον άρον και με εντολή κυβερνητικών στελεχών, όπως ισχυρίστηκε ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

Γιατί άραγε τέτοια βιασύνη; Προφανώς για να μην προκύψουν στοιχεία που θα αποδομούσαν τις θεωρίες της κυβέρνησης. Η Εισαγγελία της Λάρισας όμως ζήτησε έρευνα για το θέμα. Κάνει το καθήκον της. Η Εισαγγελία της Ε.Ε. επιμένει. Το καθήκον της κι αυτή. Από την άλλη πλευρά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προέτρεψε τη Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρο του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών, να πάει σε κάποια εκκλησία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της. Μάλιστα. Κι αυτή το καθήκον της κάνει. Αλλο καθήκον αυτό. Διαφορετικό. Ιδια λέξη, άλλο περιεχόμενο. Η ηθική της ευθύνης απέναντι στον αμασκάρευτο κυνισμό. Το καθήκον της θα κάνει και η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής με το πόρισμα που θα εκδώσει και θα το ψηφίσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το καθήκον της είναι να ρίξει στα μαλακά τους δικούς της ανθρώπους.

Ανάγωγα

Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία, σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο. Ερώτημα: Αν ένας ομοφυλόφιλος δεν θεωρεί ότι είναι αμαρτωλός, οπότε δεν έχει λόγο να μετανοήσει και να αλλάξει τρόπο ζωής, όπως του προτείνει η ηγεσία της Εκκλησίας, αλλά είναι πιστός, είναι τίμιος, δεν αδικεί τον συνάνθρωπό του, βοηθάει τους αρρώστους, ενισχύει τους αδύναμους από το υστέρημά του, δεν φθονεί τους άλλους, δεν χαίρεται με τη δυστυχία του διπλανού του, αγαπά αλλήλους, όπως προέτρεψε τους οπαδούς του ο Ιησούς, δηλαδή ζει υποδειγματικά, καταπώς αντιλαμβάνεται το «υποδειγματικά» η ηγεσία της Εκκλησίας, την ώρα της κρίσεως θα τιμωρηθεί; Αν ναι, τότε ο χριστιανισμός δεν είναι η θρησκεία της αγάπης, αλλά της εκδίκησης.
05.02.24 16:00
από
:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου