Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 05 Φεβ 2024
Το τέλος του πρωτογενούς τομέα στη χώρα των άπληστων καρτέλ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Αναλογιζόμενος το πολιτικό κόστος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε τους αγριεμένους Θεσσαλούς αγρότες και πήγε στη Βόνιτσα για να μιλήσει με τους εκεί συγκεντρωμένους, για ασφαλέστερες τηλεοπτικές εικόνες. Και άκουσε τον πρόεδρο των αγροτικών συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας να του λέει: «Οι αγρότες δίνουν αγώνα επιβίωσης. Η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα, ισχυρούς αγρότες, βιώσιμα νοικοκυριά δεν θα λέγεται χώρα πλέον. Να μας πείτε και εσείς ποιο είναι το σχέδιο, αν υπάρχει σχέδιο, να κάνουμε και εμείς κουμάντο ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία», θυμίζοντας στον πρωθυπουργό πως«στη βασική ενίσχυση χάθηκε από 30% έως 60% των επιδοτήσεων που έπαιρναν»! 

Ο πρωθυπουργός, στον λίγο χρόνο που είχε, γιατί έπρεπε να φύγει για τις Βρυξέλες, απάντησε: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία. Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη (!) πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι, αλλά δεν είναι απεριόριστες οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες». Τι να πει άλλωστε; Ότι οι ισχυροί φίλοι του έχουν στήσει, με την άδειά του, παντού καρτέλ και θησαυρίζουν από την ενέργεια, τα καύσιμα, το λιανεμπόριο τροφίμων, το τραπεζικό σύστημα και το χρηματιστηριακό καζίνο; Ότι χρηματοδοτεί με εκατομμύριά τα ΜΜΕ των εφοπλιστών για να έχει εξασφαλισμένη τη στήριξή τους; 

Δεν είχε τη δυνατότητα να ακούσει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Ακούσαμε όμως εμείς τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτη Πεβερέτο, που μιλώντας στο Mega ανέφερε: «Το 80% των κτηνοτρόφων αντιμετωπίζουν κόκκινα δάνεια. Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει πάνω από 100% σε δύο χρόνια Εγκατέλειψαν ήδη τον κλάδο 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι. Το όργιο αισχροκέρδειας δεν εξοντώνει μόνο τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών αλλά κυριολεκτικά καταστρέφει την ελληνική επαρχία, καθώς αναγκάζει τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ τα funds περιμένουν να κατασπαράξουν όσους έχουν υπερχρεωθεί την τελευταία διετία, από το άλμα του κόστους σε ενέργεια και ζωοτροφές, τη μείωση των επιδοτήσεων και την αυθαίρετη μείωση των τιμών αγοράς των προϊόντων τους, που στη συνέχεια πωλούν ακριβότερα εταιρείες και σούπερ μάρκετ».

Ομως τα συστημικά ΜΜΕ βρήκαν την απάντηση, προβάλλοντας το σχόλιο του Bloomberg, πως «η υγιής ανάπτυξη και η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα συνέβαλαν στην πτώση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου τους τελευταίους 12 μήνες, στο 3,2%, μακράν η καλύτερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο»! Στην Ιταλία, η οποία σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, η απόδοση μειώθηκε περίπου 45 μονάδες βάσης, στο 3,75%, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». Ζήτω,, νικήσαμε. Την πάτησαν οι ραντιέρηδες! Αλλά εμείς έχουμε τον δεύτερο ακριβότερο δανεισμό. 

Δεν μας είπαν όμως ότι κατά την περίοδο 2010-2023 υπάρχει μία απώλεια ΑΕΠ της τάξης των 1,153 τρισ. ευρώ σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έτος 2009. Τα 122 δισ. ευρώ απώλεια από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών την περίοδο 2010-2023 χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασκούμενες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση επιβάρυναν την ελληνική οικονομία με επιπλέον 122 δισ. ευρώ, πέρα από αυτά που θα χρηματοδοτούσε το σύστημα πριν την οικονομική κρίση και την ύφεση λόγω της απώλειας των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ούτε μας είπαν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 90% (!) επέλεξαν τις φθηνότερες ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν και μετά από 45 χρόνια εργασίας να λάβουν σύνταξη 830 ευρώ μεικτά!

Ποια είναι λοιπόν η υγιής ανάπτυξη που στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, την αγορά ακινήτων (2 δισ. το 2023!) με κόκκινα δάνεια όπου ξεπλένεται μαύρο χρήμα και τις μίζες, τα κεφάλαια στον τζόγο του χρηματιστηρίου, ένα μέρος της εστίασης και τα δημόσια έργα που μονοπωλούνται από τους γνωστούς φίλους; Ξέρει κανείς πόσες επενδύσεις έχουν γίνει στον κρίσιμο για την οικονομία τομέα της μεταποίησης; Και όλα αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν υγιής ανάπτυξη στην πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ε.Ε.; Μιας Ευρώπης που πληρώνει βαρύ οικονομικό κόστος από την τυφλή υποταγή στα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα;

από:https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου