Απόσπασμα από επιστολή του Bakunin προς τον Celso Ceretti, στο Λοκάρνο της Ελβετίας. Διαθέσιμο από την ιστοσελίδα The Libertarian Labyrinth.

Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας

Δημοσιεύθηκε την 9 Σεπτεμβρίου, 2023


Λυπήθηκα πολύ διαπιστώνοντας πως ο Στρατηγός (ΣτΜ: μάλλον αναφέρεται στον Garibaldi, και το ακυρωμένο δημοκρατικό κογκρέσο του 1871), αποκαρδιωμένος από την σύγκρουση δημοκρατικών και σοσιαλιστικών ιδεών στην Ιταλία, κατέληξε, τρόπος του λέγειν, με το να εγκαταλείψει την ιδέα της οργάνωσης αυτού του Κογκρέσου, ή διαφορετικά αναβάλλοντάς το για μια απροσδιόριστη στιγμή, όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη αρμονία στις ιδέες. Πιστεύω πως αν επιθυμείς να περιμένεις τόσο θα περιμένεις για πολύ, θα περιμένεις για πάντα, και πως θα πεθάνεις δίχως να δεις αυτή την απόλυτη αρμονία να έχει επιτευχθεί. Αγαπημένε μου φίλε, επέτρεψε μου να σου πω, πως η αρμονία είναι ανέφικτη και δεν είναι καν επιθυμητή. Πως η αρμονία είναι η απουσία αγώνα, η απουσία ζωής. Είναι θάνατος. – Στη πολιτική είναι δεσποτισμός. Δες σε όλη την ιστορία και θα πειστείς πως σε κάθε εποχή και σε όλες τις χώρες που υπήρξε ανάπτυξη και πλεόνασμα ζωής, σκέψης και δημιουργικής και ελεύθερης δράσης, υπήρχε διαφωνία, πνευματικός και κοινωνικός αγώνας, αγώνας πολιτικών ομάδων – και είναι ακριβώς στη μέση αυτών των αγώνων και χάρη σε αυτούς που οι λαοί ήταν πιο ευτυχισμένοι και πιο ισχυροί με την ανθρώπινη έννοια αυτής της λέξης.

[…]

Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: η ομοιομορφία είναι θάνατος. Η πολυμορφία είναι ζωή. Η πειθαρχική ενότητα που μπορεί μόνο να καθιερωθεί σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον σε βάρος της αυθόρμητης δημιουργικότητας και ζωής, σκοτώνει τους λαούς. Η ζωντανή, πραγματικά ισχυρή ενότητα, η ενότητα που θέλουμε όλοι, είναι εκείνη που δημιουργεί η ελευθερία μέσα στον ίδιο το πυρήνα των ελεύθερων και πολύμορφων εκφράσεων της ζωής, εκφράζοντας τον εαυτό της μέσω του αγώνα: είναι η εξισορρόπηση και ο εναρμονισμός όλων των ζωντανών δυνάμεων.

πηγη: https://geniusloci2017.wordpress.com